نشست قضایی شماره 1397-4626

نشست قضایی شماره 1397-4626

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-4626


کد نشست:
1397-4626

تاریخ برگزاری:
1397/08/02

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گرگان

موضوع:
رعایت مقرره ماده 41 قانون آئین دادرسی مدنی در دادگاه کیفری دو

پرسش:
وفق ماده 41 قانون آیین دادرسی مدنی در صورتی که دادگاه عذر وکیل را برای عدم حضور در جلسه دادگاه موجه بداند جلسه دادگاه تجدید می شود دادگاه باید علت آن و وقت رسیدگی بعدی را به موکل اطلاع دهد؛ آیا رعایت این مقرره قانونی در دادگاه کیفری دو لازم الرعایه می باشد؟ یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت مستدل و موجه است موکل وکیلی تعیین و انتخاب کرده تا از تخصص وی استفاده نماید و الان که وکیل عذر موجهی برای حضور در دادگاه دارد نباید وی را از این حق بنیادین (استفاده از خدمات وکیل) محروم کرد؛ لذا تجدید جلسه لازم است.

نظر اکثریت:
در پاسخ به سوال باید گفت که قانون آیین دادرسی مدنی قانون مادر است هر جا که در قانون آیین دادرسی کیفری مسیله ای ساکت باشد باید به قانون آیین دادرسی مدنی مراجعه نماییم؛ کما اینکه در جهت ابلاغ و یا صلاحیت و یا مواعد در آیین دادرسی کیفری باید به قواعد آیین دادرسی مدنی و مواد 1-67 الی 83 و 26 الی 30 و 442 الی 449 مراجعه نماییم؛ در خصوص وکالت هم چون به جهت عدم حضور وکیل به لحاظ اعلام عذر در مقررات آیین دادرسی کیفری قانونگذار سکوت نموده لهذا رعایت مقرره اعلامی در ماده 41 در دادگاه کیفری دو لازم الرعایه می باشد؛ فلذا به جهت اینکه کیفیت و شکل اجرای مقررات وکالت و تکالیف وکلا برابر قانون آیین دادرسی کیفری ساکت می باشد ما باید به قانون آیین دادرسی مدنی مراجعه نماییم؛ ضمنا حقوق هر شهروندی است که برای خود وکیل انتخاب نماید حال اگر وکیل منتخب برای عدم حضور خویش عذر موجه داشته باشد در جهت رعایت اصل تناظر باید وقت رسیدگی را به استناد ذیل ماده 41 قانون آیین دادرسی مدنی تجدید نماییم و عدم تجدید به بهانه اینکه در مقررات آیین دادرسی کیفری در این خصوص مقرره ای وضع نشده است بلاوجه است و با مبانی حقوقی مباینت دارد.

نظر اقلیت:
معتقدیم در امور کیفری در صورت عدم حضور وکیل به جهت اعلام عذر موجه دادگاه کیفری تکلیفی جهت تجدید جلسه رسیدگی ندارد؛ چرا که اولا همه مباحث مطروحه در آیین دادرسی مدنی من جمله مقررات وکالت را نمی توانیم به آیین دادرسی کیفری سرایت بدهیم؛ ثانیا در آیین دادرسی مدنی وقتی که طرفین دعوا وکیل معرفی می کنند تمام ابلاغ به وکیل صورت می گیرد ولیکن در امور کیفری اینگونه نمی باشد؛ علاوه بر وکیل متهم هم باید دعوت گردد؛ ثالثا مفهوم مخالف صدر ماده 348 قانون آیین دادرسی کیفری که مقرر می دارد در جرایم موضوع بندهای الف ب پ ت ماده 302 این قانون جلسه رسیدگی بدون حضور وکیل متهم تشکیل نمی شود؛ حکایت دارد که دادگاه کیفری 2 بدون حضور تشکیل می شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 41 - وکلاء مکلفند در هنگام محاکمه حضور داشته باشند مگر اینکه دارای عذر موجهی باشند. جهات زیر عذر موجه محسوب می شود: 1 - فوت یکی از بستگان نسبی یا سببی تا درجه اول از طبقه دوم. 2 - ابتلاء به مرضی که مانع از حرکت بوده یا حرکت مضر تشخیص داده شود. 3 - حوادث قهری از قبیل سیل و زلزله که مانع از حضور در دادگاه باشد. 4 - وقایع خارج از اختیار وکیل که مانع از حضور وی در دادگاه شود. وکیل معذور موظف است عذر خود را به طور کتبی با دلایل آن برای جلسه محاکمه به دادگاه ارسال دارد. دادگاه درصورتی به آن ترتیب اثر می دهد که عذر او را موجه بداند در غیر این صورت جریان محاکمه را ادامه داده و مراتب را به مرجع صلاحیتدار برای تعقیب انتظامی وکیل اطلاع خواهد داد. درصورتی که جلسه دادگاه به علت عذر وکیل تجدید شود دادگاه باید علت آن و وقت رسیدگی بعدی را به موکل اطلاع دهد. در این صورت جلسه بعدی دادگاه به علت عدم حضور وکیل تجدید نخواهد شد.

مشاهده ماده 41 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 ـ در جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون جلسه رسیدگی بدون حضور وکیل متهم تشکیل نمی شود. چنانچه متهم خود وکیل معرفی نکند یا وکیل او بدون اعلام عذر موجه در دادگاه حاضر نشود تعیین وکیل تسخیری الزامی است و چنانچه وکیل تسخیری بدون اعلام عذر موجه در جلسه رسیدگی حاضر نشود دادگاه ضمن عزل او وکیل تسخیری دیگری تعیین می کند. حق‏ الوکاله وکیل تسخیری از محل اعتبارات قوه قضاییه پرداخت می شود. تبصره 1 ـ هرگاه وکیل بدون عذر موجه از حضور در دادرسی امتناع کند دادگاه مراتب را به مرجع صالح به منظور تعقیب وکیل متخلف اعلام می دارد. تبصره 2 ـ هرگاه پس از تعیین وکیل تسخیری متهم وکیل تعیینی به دادگاه معرفی کند وکالت تسخیری منتفی می شود. تبصره 3 ـ تقاضای تغییر وکیل تسخیری از سوی متهم فقط برای یکبار قابل پذیرش است.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM