نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/02/18

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر کرمان

موضوع:
اعمال مقررات تبصره ماده 45 الحاقی به قانون مبارزه با مواد مخدر

پرسش:
فردی به اتهام حمل مواد مخدر به مجازات اعدام محکوم گردیده که پرونده در کمیسیون عفو و بخشودگی مطرح و مجازات اعدام وی مشمول عفو مقام معظم رهبری (دام ظله) واقع و به بیست سال حبس تبدیل شده است. وی مدت پانزده سال نیز در حبس به سر می برد. آیا تبصره ماده 45 الحاقی به قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب 96/7/12 شامل حال این محکوم علیه می گردد که از تعلیق کیفر بهره مند شود یا خیر؟ به عبارت دیگر آیا ملاک تبصره مجازات قانونی است یا قضایی؟ و ملاک احتساب حداقل چگونه است؟

نظر هیئت عالی:
مقنن در ماده واحده الحاقی به قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب 96/7/12 راجع به مرتکبان جرایمی که در این قانون دارای مجازات اعدام یا حبس ابد هستند در صورت عدم احراز شرایط مذکور در این ماده " مجازات خفیف تری " تعیین کرده است و در حقیقت مجازات قانونی را تبدیل نموده است بنابراین ملاک اعمال تخفیف همان طور که از عبارت " در این قانون دارای مجازات اعدام یا حبس هستند " و عبارت " مشمولین به اعدام " و " مشمولین به حبس ابد " استنباط می شود؛ مجازات قانونی جرم است. بنابراین تنها در مواردی که اجرای ماده 10 قانون مجازات اسلامی مصوب 92 به نفع محکوم علیه باشد مقررات این ماده اعمال خواهد شد.

نظر اتفاقی:
نظر به اینکه در تبصره ماده 45 الحاقی به قانون مبارزه با مواد مخدر عفو از موارد استثناء بر تبصره قید شده و امکان اعمال آن نسبت به محکومیت های موضوع تبصره (حبس بالای پنج سال) وجود دارد و از طرفی رویه ساری و جاری در زمینه اعمال بند ب ماده 10 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 نسبت به جرایم سابق بر وضع ماده 45 الحاقی ملاک نوع مجازات موجود فعلی می باشد به طور مثال در فرضی که فردی به کیفر اعدام محکوم و متعاقبا با اعمال عفو به حبس ابد تبدیل شده باشد در عطف به ماسبق نمودن ماده 45 الحاقی مجازات فعلی یعنی حبس ابد به حبس درجه دو تبدیل و مجازات تخفیف خواهد یافت و به اصل کیفر اعدام توجه نخواهد شد از طرفی در زمان تخفیف مجازات طبق ماده 38 قانون مبارزه با مواد مخدر حتی در مجازات اعدام امکان تا دو درجه تخفیف پیش بینی شده که 15 سال خواهد بود وطبق ماده الحاقی نیز حبس ابد به حبس درجه دو تبدیل می شود که هر دو مورد حبس درجه دو یعنی بین 15 سال تا 25 سال بوده و اینکه 20 سال حبس حبس درجه دو بوده و ملاک مجازات قانونی بوده و از طرفی طبق تفسیر قوانین به نفع متهم در مقام شک اقتضاء دارد مجازات فعلی تعلیق یابد و لذا در فرض سوال پس از تحمل پانزده سال و یک روز نسبت به بخشی از الباقی امکان تعلیق وجود دارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 10 ـ در مقررات و نظامات دولتی مجازات و اقدام تامینی و تربیتی باید به موجب قانونی باشد که قبل از وقوع جرم مقرر شده است و مرتکب هیچ رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل را نمیتوان به موجب قانون موخر به مجازات یا اقدامات تامینی و تربیتی محکوم کرد لکن چنانچه پس از وقوع جرم قانونی مبنی بر تخفیف یا عدم اجرای مجازات یا اقدام تامینی و تربیتی یا از جهاتی مساعدتر به حال مرتکب وضع شود نسبت به جرایم سابق بر وضع آن قانون تا صدور حکم قطعی موثر است. هرگاه به موجب قانون سابق حکم قطعی لازم الاجراء صادرشده باشد به ترتیب زیر عمل می شود: الف ـ اگر رفتاری که در گذشته جرم بوده است به موجب قانون لاحق جرم شناخته نشود حکم قطعی اجراء نمی شود و اگر در جریان اجراء باشد اجرای آن موقوف می شود. در این موارد و همچنین در موردی که حکم قبلا اجراء شده است هیچ گونه اثر کیفری بر آن مترتب نیست. ب ـ اگر مجازات جرمی به موجب قانون لاحق تخفیف یابد قاضی اجرای احکام موظف است قبل از شروع به اجراء یا در حین اجراء از دادگاه صادرکننده حکم قطعی اصلاح آن را طبق قانون جدید تقاضا کند. محکوم نیز می تواند از دادگاه صادرکننده حکم تخفیف مجازات را تقاضا نماید. دادگاه صادرکننده حکم با لحاظ قانون لاحق مجازات قبلی را تخفیف میدهد. مقررات این بند در مورد اقدام تامینی و تربیتی که در مورد اطفال بزهکار اجراء می شود نیز جاری است. در این صورت ولی یا سرپرست وی نیز می تواند تخفیف اقدام تامینی و تربیتی را تقاضا نماید. تبصره ـ مقررات فوق در مورد قوانینی که برای مدت معین و یا موارد خاص وضع شده است مگر به تصریح قانون لاحق اعمال نمی شود.

مشاهده ماده 10 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM