نشست قضایی شماره 1400-8527

نشست قضایی شماره 1400-8527

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8527


کد نشست:
1400-8527

تاریخ برگزاری:
1399/06/20

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر کامیاران

موضوع:
امکان وصول محکومیت ولی قهری از حساب فرزند صغیر وی

پرسش:
شخص (الف) به پرداخت دیه در حق شخص (ب) محکوم و جهت پرداخت دیه هیچگونه مالی معرفی نکرده است و به جهت متواری بودن امکان بازداشت وی و اعمال مقررات ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مقدور نیست. از طرفی برابر استعلام بعمل آمده وی دارای یک فرزند صغیر سه ساله می باشد که در حساب بانکی وی مبلغ قابل توجهی پول می باشد و محکوم له تقاضای وصول از حساب فرزند را نموده است. حال آیا مجوزی جهت استیفای دیه از حساب فرزند محکوم علیه می باشد؟

نظر هیئت عالی:
نظریه مشورتی شماره 7/99/1001 مورخ 99/7/23 اداره کل حقوقی قوه قضاییه به شرح زیر مورد تایید اعضای هیات عالی است:

نظر اتفاقی:
با توجه به اینکه برابر مقررات ماده 14 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 دیه مجازات محسوب گردیده است و ماهیت آن جبران خسارت نمی باشد و از طرفی برابر مقررات ماده 958 قانون مدنی هر انسانی با زنده متولد شدن از حقوق مدنی متمتع خواهد بود. لذا در فرض سوال فرزند صغیر دارای حق تمتع و استیفاء از اموال خود می باشد هرچند که برابر مقررات ماده 1183 از قانون پیش گفته شده ولی قهری در کلیه امور مربوط به اموال و حقوق مالی صغیر نماینده قانونی وی می باشد. لیکن با توجه به اینکه وجوه موجود در حساب صغیر متعلق به حق ایشان می باشد و برابر اصل مسلم حقوقی شخصی بودن جرایم و مجازات ها امکان برداشت از حساب صغیر برای پرداخت دیه موضوع محکومیت ولی قهری وجاهت قانونی ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 3ـ اگر استیفای محکوم به از طرق مذکور در این قانون ممکن نگردد محکوم علیه به تقاضای محکوم له تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکوم له حبس می شود. چنانچه محکوم علیه تا سی روز پس از ابلاغ اجرائیه ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خویش را اقامه کرده باشد حبس نمی شود مگر اینکه دعوای اعسار مسترد یا به موجب حکم قطعی رد شود. تبصره 1ـ چنانچه محکوم علیه خارج از مهلت مقرر در این ماده ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خود را اقامه کند هرگاه محکوم له آزادی وی را بدون اخذ تامین بپذیرد یا محکوم علیه به تشخیص دادگاه کفیل یا وثیقه معتبر و معادل محکوم به ارائه نماید دادگاه با صدور قرار قبولی وثیقه یا کفیل تا روشن شدن وضعیت اعسار از حبس محکوم علیه خودداری و در صورت حبس او را آزاد می کند. در صورت رد دعوای اعسار به موجب حکم قطعی به کفیل یا وثیقه گذار ابلاغ می شود که ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ واقعی نسبت به تسلیم محکوم علیه اقدام کند. در صورت عدم تسلیم ظرف مهلت مذکور حسب مورد به دستور دادستان یا رئیس دادگاهی که حکم تحت نظر آن اجراء می شود نسبت به استیفای محکوم به و هزینه های اجرائی از محل وثیقه یا وجه الکفاله اقدام می شود. در این مورد دستور دادگاه ظرف مهلت ده روز پس از ابلاغ واقعی قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر است. نحوه صدور قرارهای تامینی مزبور مقررات اعتراض نسبت به دستور دادستان و سایر مقررات مربوط به این دستورها تابع قانون آیین دادرسی کیفری است. تبصره 2ـ مقررات راجع به تعویق و موانع اجرای مجازات حبس در خصوص کسانی که به استناد این ماده حبس می شوند نیز مجری است.

مشاهده ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

ماده 1183 - در کلیه ی امور مربوط به اموال و حقوق مالی مولی علیه ولی نماینده قانونی او می باشد.

مشاهده ماده 1183 قانون مدنی

ماده 958 - هر انسان متمتع از حقوق مدنی خواهد بود لیکن هیچ کس نمی تواند حقوق خود را اجرا کند مگر این که برای این امر اهلیت قانونی داشته باشد.

مشاهده ماده 958 قانون مدنی

ماده 14 ـ مجازات های مقرر در این قانون چهار قسم است: الف ـ حد ب ـ قصاص پ ـ دیه ت ـ تعزیر تبصره ـ چنانچه رابطه علیت بین رفتار شخص حقوقی و خسارت وارد شده احراز شود دیه و خسارت قابل مطالبه خواهد بود. اعمال مجازات تعزیری بر اشخاص حقوقی مطابق ماده (20) خواهد بود.

مشاهده ماده 14 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM