نشست قضایی شماره 1399-6923

نشست قضایی شماره 1399-6923

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6923


کد نشست:
1399-6923

تاریخ برگزاری:
1398/02/19

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر تنکابن

موضوع:
ابلاغ جلسه مزایده به محکوم علیه

پرسش:
شخصی بعنوان عاقله مجنون محکوم به پرداخت دیه میگردد مالی ازسوی عاقله جهت پرداخت دیه معرفی میشود که طی دومرحله مزایده به فروش نمی رسد آیا دراین فرض مقررات اجرای احکام مدنی قابل اجراست یا این که به فرض این که خود مجنون مالی داشته باشد از اموال وی به عنوان دیه پرداخت می گردد؟

نظر هیئت عالی:
نظر به اینکه مطابق ماده 470 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 شرط پرداخت دیه از سوی مرتکب (در فرض سوال مجنون) عدم تمکن مال عاقله است که در فرض سوال عاقله با معرفی مال امکان مالی برای پرداخت محکوم به را دارد بنابراین موجب قانونی جهت اخذ دیه از مرتکب ( مجنون ) وجود ندارد. بدیهی است در خصوص وصول دیه باید مطابق مقررات قانونی مربوطه اقدام شود و عدم امکان فروش مال معرفی شده موجب تعطیل اجرای رای نمی شود و در نتیجه نظریه اقلیت در حدود یاد شده مورد تایید است.

نظر اکثریت:
حقوق مسلمان نباید مسکوت بماند نهایت دادرسی مارسیدن به حق است چنان چه امکان پرداخت دیه ازطریق عاقله ممکن نباشد به اصل مراجعه می کنیم و دیه را از مجنون به جهت این که مال با ارزش تری دارد بگیریم (اصل شخصی بودن مجازات ها ایجاب میکند که از مجنون بگیریم )

نظر اقلیت:
دراستثنا درحدودآن باید بمانیم جون عاقله مال دارد باید مزایده ادامه پیدا کند یا خانواده مقتول حضور پیدا کنند و زمین را تحویل بگیرند و دیه را از مجنون نمی توان گرفت.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 470 ـ در صورتی که مرتکب دارای عاقله نباشد یا عاقله او به دلیل عدم تمکن مالی نتواند دیه را در مهلت مقرر بپردازد دیه توسط مرتکب و در صورت عدم تمکن از بیت المال پرداخت می شود. در این مورد فرقی میان دیه نفس و غیر آن نیست.

مشاهده ماده 470 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM