نشست قضایی شماره 1400-7838

نشست قضایی شماره 1400-7838

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7838


کد نشست:
1400-7838

تاریخ برگزاری:
1398/10/01

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر ساری

موضوع:
مخالفت با تودیع وثیقه

پرسش:
آیا متهم می تواند با ایداع وثیقه فردی برای وی مخالفت نماید یا به تعبیر دیگر آیا متهم می تواند بگوید رضایت ندارم که فلان فرد ضامن من شود؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اداره حقوقی قوه قضاییه به شماره 2690-97-7 1397/10/15 به شرح زیر مورد تایید اعضای هیات عالی است:

نظر اکثریت:
به نظر می رسد دلیلی برای اینکه متهم قبول نماید که چه کسی برای او وثیقه گذارد و یا کفالت نماید وجود ندارد چراکه قرار تامین در واقع قراردادی بین مقام قضایی با کفیل یا وثیقه گذار است که ایشان متعهد می گردد در صورتی که متهم در دادگاه حاضر نگردید مبلغی از وثیقه یا اموالش کسر گردد و در این قرارداد دو طرفه متهم نقشی ندارد. لذا اعتراض متهم در مواد 220 و 226 و تبصره 1 ماده 217 به نحو حصری بیان شده و موارد دیگر را نمی توان در دایره شمول این مواد دانست.

نظر اقلیت:
باتوجه به به اینکه هدف قرار تامین تضمین حضور به موقع متهم می باشد لذا با این وصف خود متهم می تواند نسبت به وثیقه گذار و کفالت شخص ثالث اعتراض نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 217 ـ به منظور دسترسی به متهم و حضور به موقع وی جلوگیری از فرار یا مخفی شدن او و تضمین حقوق بزه دیده برای جبران ضرر و زیان وی بازپرس پس از تفهیم اتهام و تحقیق لازم در صورت وجود دلایل کافی یکی از قرارهای تامین زیر را صادر می کند: الف ـ التزام به حضور با قول شرف ب ـ التزام به حضور با تعیین وجه التزام پ ـ التزام به عدم خروج از حوزه قضایی با قول شرف ت ـ التزام به عدم خروج از حوزه قضایی با تعیین وجه التزام ث ـ التزام به معرفی نوبه‏ای خود بهصورت هفتگی یا ماهانه به مرجع قضایی یا انتظامی با تعیین وجه التزام ج ـ التزام مستخدمان رسمی کشوری یا نیروهای مسلح به حضور با تعیین وجه التزام با موافقت متهم و پس از اخذ تعهد پرداخت از محل حقوق آنان از سوی سازمان مربوط چ ـ التزام به عدم خروج از منزل یا محل اقامت تعیین شده با موافقت متهم با تعیین وجه التزام از طریق نظارت با تجهیزات الکترونیکی یا بدون نظارت با این تجهیزات ح ـ اخذ کفیل با تعیین وجه الکفاله خ ـ اخذ وثیقه اعم از وجه نقد ضمانت‏نامه بانکی مال منقول یا غیرمنقول د ـ بازداشت موقت با رعایت شرایط مقرر قانونی تبصره 1 ـ در صورت امتناع متهم از پذیرش قرار تامین مندرج در بند (الف) قرار التزام به حضور با تعیین وجه التزام صادر و در صورت امتناع از پذیرش قرارهای مندرج در بندهای (ب) (پ) (ت) و (ث) قرار کفالت صادر می شود. تبصره 2 ـ در مورد بندهای (پ) و (ت) خروج از حوزه قضایی با اجازه قاضی ممکن است. تبصره 3 ـ در جرایم غیرعمدی در صورتی که به تشخیص مقام قضایی تضمین حقوق بزه دیده به طریق دیگر امکان‏پذیر باشد صدور قرار کفالت و وثیقه جایز نیست.

مشاهده ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 226 ـ متهمی که در مورد او قرار کفالت یا وثیقه صادر می شود تا معرفی کفیل یا سپردن وثیقه به بازداشتگاه معرفی می گردد؛ اما در صورت بازداشت متهم می تواند تا مدت ده روز از تاریخ ابلاغ قرار بازپرس نسبت به اصل قرار منتهی به بازداشت یا عدم پذیرش کفیل یا وثیقه اعتراض کند. تبصره ـ مرجع صادرکننده قرار و رئیس یا معاون زندان مکلفند تمهیدات لازم را به منظور دسترسی متهم به افرادی که وی برای یافتن کفیل یا وثیقه گذار معرفی می کند فراهم کنند و هر زمان متهم کفیل یا وثیقه معرفی نماید هرچند خارج از وقت اداری باشد درصورت وجود شرایط قانونی مرجع صادرکننده قرار یا قاضی کشیک مکلف به پذیرش آن هستند.

مشاهده ماده 226 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 220 ـ در صورتیکه متهم بخواهد به جای معرفی کفیل وثیقه بسپارد بازپرس مکلف به قبول آن و تبدیل قرار است. در این صورت متهم می تواند در هر زمان با معرفی کفیل آزادی وثیقه را تقاضا کند.

مشاهده ماده 220 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM