نشست قضایی شماره 1397-2951

نشست قضایی شماره 1397-2951

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-2951


کد نشست:
1397-2951

تاریخ برگزاری:
1396/11/18

برگزار شده توسط:
استان قزوین/ شهر تاکستان

موضوع:
طرح دعوی مطالبه وجه چک با وجود دریافت وجه آن

پرسش:
عنوان مجرمانه ی شخصی که علاوه بر دریافت وجه چک اقدام به اخذ گواهی عدم پرداخت و متعاقبا مطالبه ی وجه چک را می نماید چه می باشد؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت محترم قضات دادگستری شهرستان تاکستان قزوین مورد تایید است. ضمنا نظریه 7/94/3156 مورخ 1394/11/12 اداره کل حقوقی قوه قضاییه به شرح ذیل موید این برداشت می باشد:

نظر اکثریت:
در صورتی که بین طرفین در خصوص چک مستندا دعوا که وجه آن کارسازی شده است قراردادی مبنی بر استرداد چک یا معدوم کردن آن پس از کارسازی باشد عمل واجد وصف مجرمانه خیانت در امانت وفق ماده 674 قانون مجازات اسلامی کتاب تعزیرات قابل تعقیب و مجازات است.

نظر اقلیت:
عمل اقدام کننده چکی که وجه آن قبلا کارسازی شده واجد وصف مجرمانه شروع به کلاهبرداری (توسل به وسایل متقلبانه جهت ربودن مال غیر) بوده و از طرفی چون کارسازی وجه چک خود قرارداد شفاهی فیمابین بر استرداد لاشه چک تلقی می شود مرتکب به جای استرداد اقدام به تقدیم دادخواست حقوقی کرده است و به صراحت ماده 134 قانون مجازات اسلامی چون عمل واجد دو وصف مجرمانه است بزه اشد (خیانت در امانت) در مانحن غیر قابل اعمال است.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

ماده 674 ـ هرگاه در مهلتی که به طریق معتبری برای بازگشت منفعت زائل یا ناقص شده تعیین گردیده عضوی که منفعت قائم به آن است از بین برود به عنوان مثال چشمی که بینایی آن به طور موقت از بین رفته است از حدقه بیرون بیاید مرتکب فقط ضامن ارش زوال موقت آن منفعت است و چنانچه از بین رفتن آن عضو به سبب جنایت شخص دیگر باشد مرتکب دوم ضامن دیه کامل آن عضو میباشد.

مشاهده ماده 674 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM