نشست قضایی شماره 1398-5732

نشست قضایی شماره 1398-5732

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5732


کد نشست:
1398-5732

تاریخ برگزاری:
1397/02/20

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر سیرجان

موضوع:
امکان تحقق حبس کمتر از سه ماه در مجازات های جایگزین حبس

پرسش:
با توجه به رای وحدت رویه شماره 746 مورخ 94/10/29 هیات عمومی دیوانعالی کشور و دستورالعمل ساماندهی و کاهش جمعیت کیفری زندانها مصوب 96/06/17 آیا صدور حکم و اجرای حبس کمتر از 91 روز امکان پذیر است ؟

نظر هیئت عالی:
بند الف ماده 37 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 به دادگاه اختیار داده است که در صورت وجود یک یا چند جهت از جهات تخفیف مجازات حبس مرتکب را یک تا سه درجه تقلیل دهد بنابراین چنانچه به عنوان مثال مجازات حبس درجه 5 سه درجه تقلیل یابد باید مجازات حبس درجه 8 یعنی " تا سه ماه حبس " تعیین شود. بنابراین صدور حکم به مجازات حبس کمتر از سه ماه فاقد اشکال قانونی است.

نظر اتفاقی:
با عنایت به اینکه هدف از مجازات های کیفری اصلاح بزهکار حفظ نظم و استقرار امنیت عمومی و تامین عدالت است اگرچه ممنوعیت تعیین مجازات کمتر از 91 روز در هیچ جای قانون به صراحت ذکر نشده است ولی از مواد 65 و 66 و 67 و 68 قانون مجازات اسلامی 1392 و خصوصا رای وحدت رویه 746 هیات عمومی دیوان عالی کشور این ممنوعیت قابل برداشت است. در نتیجه دادگاه در رای خود میزان حبس را معین می نماید و ضرورتا این میزان را به مجازات جایگزین حبس بدل می کند و اگر مجازات جایگزین حبس توسط متهم اجرا نشود مجازات حبس را اجرایی می نماید.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 65 ـ مرتکبان جرایم عمدی که حداکثر مجازات قانونی آنها سه ماه حبس است به جای حبس به مجازات جایگزین حبس محکوم می گردند.

مشاهده ماده 65 قانون مجازات اسلامی

ماده 37 ـ در صورت وجود یک یا چند جهت از جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات تعزیری را به نحوی که به حال متهم مناسب تر باشد به شرح ذیل تقلیل دهد یا تبدیل کند: الف ـ تقلیل حبس به میزان یک تا سه درجه ب ـ تبدیل مصادره اموال به جزای نقدی درجه یک تا چهار پ ـ تبدیل انفصال دائم به انفصال موقت به میزان پنج تا پانزده سال ت ـ تقلیل سایر مجازات های تعزیری به میزان یک یا دو درجه از همان نوع یا انواع دیگر

مشاهده ماده 37 قانون مجازات اسلامی

ماده 66 ـ مرتکبان جرایم عمدی که حداکثر مجازات قانونی آنها نود و یک روز تا شش ماه حبس است به جای حبس به مجازات جایگزین حبس محکوم می گردند مگر اینکه به دلیل ارتکاب جرم عمدی دارای سابقه محکومیت کیفری به شرح زیر باشند و از اجرای آن پنج سال نگذشته باشد: الف ـ بیش از یک فقره سابقه محکومیت قطعی به حبس تا شش ماه یا جزای نقدی بیش از ده میلیون (10.000.000) ریال یا شلاق تعزیری ب ـ یک فقره سابقه محکومیت قطعی به حبس بیش از شش ماه یا حد یا قصاص یا پرداخت بیش از یک پنجم دیه

مشاهده ماده 66 قانون مجازات اسلامی

ماده 67 ـ دادگاه می تواند مرتکبان جرایم عمدی را که حداکثر مجازات قانونی آنها بیش از شش ماه تا یک سال حبس است به مجازات جایگزین حبس محکوم کند در صورت وجود شرایط ماده (66) این قانون اعمال مجازات های جایگزین حبس ممنوع است.

مشاهده ماده 67 قانون مجازات اسلامی

ماده 68 ـ مرتکبان جرایم غیرعمدی به مجازات جایگزین حبس محکوم می گردند مگر اینکه مجازات قانونی جرم ارتکابی بیش از دو سال حبس باشد که در این صورت حکم به مجازات جایگزین حبس اختیاری است.

مشاهده ماده 68 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM