نشست قضایی شماره 1400-8572

نشست قضایی شماره 1400-8572

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8572


کد نشست:
1400-8572

تاریخ برگزاری:
1399/10/11

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر اراک

موضوع:
مسئولیت شرکت بیمه گر در پرداخت خسارت بدنی به راننده ی مقصر

پرسش:
در حادثه واژگونی یک دستگاه خودرو در سال 1396 راننده مصدوم می گردد بر اساس نظر کارشناس تصادفات راننده خود مقصر می باشد دیه صدمات وارد شده به راننده برابر سه دیه کامل می باشد. مطابق بیمه نامه حوادث راننده تعهد شرکت بیمه گر مبلغ 210/000/000 تومان معادل دیه مرد مسلمان در سال 1396 قید شده است به جهت عدم پرداخت دیه از ناحیه شرکت بیمه گر راننده اقدام به طرح دعوی حقوقی علیه شرکت می نماید با توجه به مقررات موجود شرکت بیمه گر تا چه میزان در پرداخت دیه صدمات وارد شده به مصدوم مسیول می باشد.

نظر هیئت عالی:
به موجب ماده 3 قانون بیمه اجباری خسارت وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه دارنده وسیله نقلیه مکلف است برای پوشش خسارت های بدنی وارد شده به راننده مسبب حادثه حداقل به میزان دیه مرد مسلمان در ماه غیر حرام بیمه حوادث اخذ نماید مبنای محاسبه میزان خسارت قابل پرداخت به راننده مسبب حادثه معادل معادل دیه فوت یا دیه و یا ارش جرح در فرض ورود خسارت بدنی به مرد مسلمان در ماه غیر حرام و هزینه معالجه آن می باشد.

نظر اکثریت:
با توجه به این که قانونگذار در ماده ی 3 قانون بیمه اجباری خسارت وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه دارنده وسیله نقلیه مکلف است برای پوشش خسارتهای بدنی وارد شده به راننده مسبب حادثه حداقل به میزان دیه مرد مسلمان در ماه غیر حرام بیمه حوادث اخذ نماید و در قسمت دوم ماده مذکور نیز تصریح شده است که مبنای محاسبه میزان خسارت قابل پرداخت به راننده مسبب حادثه معادل دیه فوت یا دیه و یا ارش جرح در فرض ورود خسارت بدنی به مرد مسلمان در ماه غیر حرام و هزینه معالجه آن می باشد در ماده ی 2 آیین نامه اجرایی ماده مذکور نیز بر همین معنی تاکید شده است و بر اساس مفاد ماده 490 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و ماده 13 قانون بیمه اجباری خسارت واردشده به شخص ثالث حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395 دیه بایستی به قیمت یوم الاداء پرداخت شود باید گفت در خصوص موضوع سوال شرکت بیمه گر مکلف به پرداخت یک دیه کامل مرد مسلمان به قیمت یوم الادا می باشد.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه آنچه بر اساس ماده 3 قانون بیمه اجباری خسارت واردشده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه شرکت بیمه گر مکلف به پرداخت آن در حق راننده مقصر می باشد اساسا از شمول عنوان دیه خارج می باشد و مشمول عنوان خسارت می گردد استناد به ماده 13 قانون مذکور و ماده 490 قانون مجازات اسلامی صحیح نمی باشد و با توجه به اینکه در بیمه نامه حوادث راننده مبلغ مشخصی درج شده است دادگاه نمی تواند شرکت بیمه گر را به پرداخت مبلغی بیش از مبلغ تعیین شده در بیمه نامه 210/000/000 تومان محکوم نماید.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 3 ـ در بیمه نامه باید امور ذیل به طور صریح قید شود: 1 ـ تاریخ انعقاد قرارداد. 2 ـ اسم بیمه گر و بیمه گذار. 3 ـ موضوع بیمه. 4 ـ حادثه یا خطری که عقد بیمه به مناسبت آن به عمل آمده است. 5 ـ ابتداء و انتهای بیمه. 6 ـ حق بیمه. 7 ـ میزان تعهد بیمه گر در صورت وقوع حادثه.

مشاهده ماده 3 قانون بیمه

ماده 13 ـ اگر خودداری از اظهار مطالبی یا اظهارات خلاف واقع از روی عمد نباشد عقد بیمه باطل نمی شود در این صورت هر گاه مطلب اظهار نشده یا اظهار خلاف واقع قبل از وقوع حادثه معلوم شود بیمه گر حق دارد یا اضافه حق بیمه را از بیمه گذار در صورت رضایت او دریافت داشته قرارداد را ابقاء کند و یا قرارداد بیمه را فسخ کند ـ در صورت فسخ بیمه گر باید مراتب را به موجب اظهارنامه یا نامه سفارشی دو قبضه به بیمه گذار اطلاع دهد اثر فسخ ده روز پس از ابلاغ مراتب به بیمه گذار شروع می شود و بیمه گر باید اضافه حق بیمه دریافتی تا تاریخ فسخ را به بیمه گذار مسترد دارد. در صورتی که مطلب اظهار نشده یا اظهار خلاف واقع بعد از وقوع حادثه معلوم شود خسارت به نسبت وجه بیمه پرداختی و وجهی که بایستی در صورت اظهار خطر به طور کامل و واقع پرداخته شده باشد تقلیل خواهد یافت.

مشاهده ماده 13 قانون بیمه

ماده 490 ـ درصورتی که پرداخت کننده بخواهد هر یک از انواع دیه را پرداخت نماید و یا پرداخت دیه به صورت اقساطی باشد معیار قیمت زمان پرداخت است مگر آنکه بر یک مبلغ قطعی توافق شده باشد.

مشاهده ماده 490 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM