نشست قضایی شماره 1400-8501

نشست قضایی شماره 1400-8501

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8501


کد نشست:
1400-8501

تاریخ برگزاری:
1399/07/10

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر سورک

موضوع:
بررسی قابل گذشت بودن جرم سرقت اموال دولتی

پرسش:
آیا سرقت اموال دولتی مشمول ماده 11 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری می شود؟

نظر هیئت عالی:
قانون گذار در ماده 659 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات اشاره به اموال دولتی که مربوط به تاسیسات مورد استفاده عمومی باشد دارد؛ در نتیجه سایر اموال دولتی که مورد استفاده عموم قرار نمی گیرد مشمول ماده 11 قانون کاهش مجازات حبس می باشد و در مقام شک تفسیر به نفع متهم مقوم این استنتاج است.

نظر اکثریت:
نظر به اینکه به استناد ماده 659 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات سرقت تاسیسات مورد استفاده عمومی جرم غیر قابل گذشت است اما سایر اموال دولتی هرچند که اموال به صورت مستقیم مورد استفاده عموم قرار نمی گیرند اما فی الواقع در راستای منافع عموم تخصیص یافته است و طرح شکایت و پیگیری نیاز به شاکی خصوصی نداشته؛ بنابراین مشمول ماده 11 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری نمی شود.

نظر اقلیت:
باتوجه به اینکه قانون گذار در ماده 659 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات اشاره به این دارد که اموال دولتی مربوط به تاسیسات مورد استفاده عمومی باشد؛ لذا از مفهوم مخالف آن می توان ایفاد نمود اموال دولتی که مشمول این ماده نباشد مشمول ماده 11 قانون کاهش مجارات حبس تعزیری است و در ماده 11 قانون اخیرالذکر قانون گذار در خصوص بزه تصرف عدوانی صراحتا بین اموال خصوص و دولتی تفکیک قایل شده است اما در خصوص بزه سرقت اینگونه نیست و برای قابل گذشت بودن سرقت 2 شرط قایل شده است و در آن صحبتی از اینکه مال مسروقه دولتی باشد یا غیر آن تفکیکی قایل نشده است لذا با توجه به تفسیر به نفع متهم قابل گذشت می باشد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 11 ـ طرفین می توانند با توافق یکدیگر مدتی را به نام دوره آزمایشی کار تعیین نمایند. در خلال این دوره هر یک از طرفین حق دارد بدون اخطار قبلی و بی آنکه الزام به پرداخت خسارات داشته باشد رابطه کار را قطع نماید. در صورتی که قطع رابطه کار از طرف کارفرما باشد وی ملزم به پرداخت حقوق تمام دوره آزمایشی خواهد بود و چنانچه کارگر رابطه کار را قطع نماید کارگر فقط مستحق دریافت حقوق مدت انجام کار خواهد بود. تبصره ـ مدت دوره آزمایشی باید در قرارداد کار مشخص شود. حداکثر این مدت برای کارگران ساده و نیمه ماهر یک ماه و برای کارگران ماهر و دارای تخصص سطح بالا سه ماه می باشد.

مشاهده ماده 11 قانون کار

ماده 100 ـ در جرایم تعزیری قابل گذشت گذشت شاکی یا مدعی خصوصی حسب مورد موجب موقوفی تعقیب یا موقوفی اجرای مجازات است. تبصره 1 ـ جرایم قابل گذشت جرایمی می باشند که شروع و ادامه تعقیب و رسیدگی و اجرای مجازات منوط به شکایت شاکی و عدم گذشت وی است. تبصره 2 ـ جرایم غیر قابل گذشت جرایمی می باشند که شکایت شاکی و گذشت وی در شروع به تعقیب و رسیدگی و ادامه آنها و اجرای مجازات تاثیری ندارد. تبصره 3 ـ مقررات راجع به گذشت شاکی در مورد مجازات های قصاص نفس و عضو حدقذف و حدسرقت همان است که در کتاب دوم «حدود» و سوم «قصاص» این قانون ذکر شده است. گذشت شاکی در سایر حدود تاثیری در سقوط و تخفیف مجازات ندارد.

مشاهده ماده 100 قانون مجازات اسلامی

ماده 659 ـ هرگاه به همراه ازاله بکارت جنایت دیگری نیز به وجود آید مانند آنکه مثانه آسیب دیده و شخص نتواند ادرار خود را ضبط کند جنایت مزبور حسب مورد دیه یا ارش جداگانه دارد.

مشاهده ماده 659 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM