نشست قضایی شماره 1398-6272

نشست قضایی شماره 1398-6272

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6272


کد نشست:
1398-6272

تاریخ برگزاری:
1397/08/23

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر گناباد

موضوع:
دادگاه صالح رسیدگی به پرونده های مربوط به قبل از احیاء دادسرا

پرسش:
در فروردین ماه 1382 پرونده قتل خانمی تشکیل می شود و پس از ارجاع پرونده به شعبه دوم دادگاه عمومی وقت گناباد مظنونین تحت تعقیب قرار می گیرند لیکن پرونده به نتیجه ای نمی رسد نهایتا پرونده در سال 1394 با دستور رییس وقت شعبه 101 دادگاه کیفری دو گناباد به جهت عدم شناسایی قاتل موقتا بایگانی می شود. اکنون یکی از اولیای دم تقاضای پرداخت دیه از بیت المال را مطرح کرده و پرونده ثبت مجدد شده است آیا شعبه 101 کیفری دو گناباد صالح است یا شعبات کیفری استان یا کیفری یک ؟

نظر هیئت عالی:
با عنایت به تبصره 2 ماده 296 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392دادگاه کیفری 2 شهرستان گناباد همچنان صالح به رسیدگی است. بنابراین نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان گناباد استان خراسان رضوی در نتیجه مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با توجه به تبصره 4 ماده 3 قانون تشکیل که بیان می دارد « جرایمی که تا تاریخ اجراء این قانون مستقیما در دادگاه مطرح شده است در همان دادگاه بدون نیاز به کیفرخواست و رسیدگی دادسرا رسیدگی خواهد شد » شعبه 101 کیفری که جانشین شعبه دوم حقوقی وقت شده است صالح به رسیدگی می باشد.

نظر اقلیت:
مطابق تبصره ماده 4 قانون تشکیل رسیدگی به پرونده های قتل عمد به دادگاه های کیفری استان محول شده است. پس از انحلال دادگاه های عمومی به صورت همزمان دادگاه های جزایی و کیفری استان تشکیل شده اند و با انحلال شعبه ی دوم حقوقی فرقی بین شعبه جزایی و کیفری استان نیست لذا در این وصف ادامه رسیدگی پرونده در شعبه 101 دادگاه جزایی وقت گناباد موجه به نظر نمی رسد و باید در شعبه کیفری استان رسیدگی گردد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 4 – هر حوزه قضائی که دارای بیش از یک شعبه دادگاه عمومی باشد آن شعب به حقوقی و جزائی تقسیم می شوند. دادگاههای حقوقی صرفا به امور حقوقی و دادگاههای جزائی فقط به امور کیفری رسیدگی خواهند نمود. تخصیص شعبی از دادگاههای حقوقی و کیفری برای رسیدگی به دعاوی حقوقی یا جزائی خاص مانند امور خانوادگی و جرائم اطفال با رعایت مصالح و مقتضیات از وظایف و اختیارات رئیس قوه قضائیه است. درصورت ضرورت ممکن است به شعبه جزائی پرونده حقوقی و یا به شعبه حقوقی پرونده جزائی ارجاع شود. تبصره – رسیدگی به جرائمی که مجازات قانونی آنها قصاص نفس یا قصاص عضو یا رجم یا صلب یا اعدام یا حبس ابد است و همچنین رسیدگی به جرائم مطبوعاتی و سیاسی به نحوی که در مواد بعدی ذکر می شود در دادگاه کیفری استان به عمل خواهد آمد. رسیدگی به کلیه اتهامات اعضاء مجمع تشخیص مصلحت نظام شورای نگهبان نمایندگان مجلس شورای اسلامی وزراء و معاونین آنها معاونان و مشاوران روسای سه قوه سفرا دادستان و رئیس دیوان محاسبات دارندگان پایه قضائی استانداران فرمانداران و جرائم عمومی افسران نظامی و انتظامی از درجه سرتیپ و بالاتر و مدیران کل اطلاعات استانها در صلاحیت دادگاه کیفری استان تهران می باشد به استثناء مواردی که در صلاحیت سایر مراجع قضائی است.

مشاهده ماده 4 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

ماده 296 ـ دادگاه کیفری یک دارای رییس و دو مستشار است که با حضور دو عضو نیز رسمیت می یابد. در صورت عدم حضور رییس ریاست دادگاه به عهده عضو مستشاری است که سابقه قضایی بیشتری دارد. تبصره 1 ـ دادگاه کیفری یک در مرکز استان و به تشخیص رئیس قوه قضاییه در حوزه قضایی شهرستان ها تشکیل می شود. در حوزه هایی که این دادگاه تشکیل نشده است به جرایم موضوع صلاحیت آن در نزدیکترین دادگاه کیفری یک در حوزه قضایی آن استان رسیدگی می شود. تبصره 2 ـ دادرس علی البدل حسب مورد می تواند به جای رئیس یا مستشار انجام وظیفه کند. همچنین با انتخاب رئیس کل دادگستری استان عضویت مستشاران دادگاههای تجدید نظر در دادگاه کیفری یک و دادگاه انقلاب در مواردی که با تعدد قاضی رسیدگی می کند بلامانع است. تبصره 3 ـ دادگاه های کیفری استان و عمومی جزائی موجود به ترتیب به دادگاههای کیفری یک و دو تبدیل می شوند. جرایمی که تا تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون در دادگاه ثبت شده است از نظر صلاحیت رسیدگی تابع مقررات زمان ثبت است و سایر مقررات رسیدگی طبق این قانون در همان شعب مرتبط انجام می شود. این تبصره درمورد دادگاه انقلاب و دادگاههای نظامی نیز جاری است.

مشاهده ماده 296 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM