نشست قضایی شماره 1399-7073

نشست قضایی شماره 1399-7073

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7073


کد نشست:
1399-7073

تاریخ برگزاری:
1398/02/02

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر شفت

موضوع:
اخذ وجه الکفاله یا ضبط وثیقه موضوع ماده 236 قانون آیین دادرسی کیفری

پرسش:
طبق ماده 236 قانون آیین دادرسی کیفری چنانچه متهم پس از صدور دستور دادستان مبنی بر اخذ وجه الکفاله یا ضبط وثیقه در مرجع قضایی حاضر شود یا کفیل یا وثیقه گذار او را حاضر نماید دادستان با رفع اثر دستور صادره دستور اخذ یا ضبط تا یک چهارم از وجه قرار را صادر می کند حال در مواردی که کفیل یا وثیقه گذار نسبت به اخذ برگ جلب از مرجع قضایی اقدام و به وسیله برگ جلب و راهنمایی و معرفی متهم به مامورین توسط وی متهم جلب گردد آیا در این حالت نیز کفیل یا وثیقه گذار از امتیاز ماده فوق الذکر برخوردار می شود؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال چنان چه تا قبل از اتمام عملیات اجرایی متهم یا محکوم که با معرفی کفیل یا تودیع وثیقه آزاد شده به هر شکل با کمک مشار الیهما حضور یابد کفیل یا وثیقه گذار می تواند از امتیاز ماده 236 قانون آیین دادرسی کیفری بهره مند شود.

نظر اکثریت:
کفیل در فرض سوال می تواند از امتیاز ماده236 استفاده کند زیرا هر چند قانونگذار دو فرض 1- حضور متهم 2- حاضر کردن وی توسط کفیل را بیان نموده است ولی حضور متهم مد نظر قانون گذار بوده و می توان تفسیر موسع کرد بنابراین کفیل در فرض سوال می تواند از امتیاز مذکور در ماده استفاده نماید.

نظر اقلیت:
امتیاز مذکور یک استثنا برای کفیل بوده و با توجه به صراحت ماده تنها در دو فرض کفیل یا وثیقه گذار می تواند از این امتیاز استفاده کند بنابراین چنان چه متهم با همکاری کفیل یا وثیقه گذار نیز جلب گردد مشمول آن نمی باشد و قانون گذار در مقام بیان بوده و چنان چه فرض سومی بود می توانست آن را بیان نماید بنابراین باید به صراحت ماده توجه کرد و تفسیر برخلاف نص جایز نمی باشد بنابراین کفیل یا وثیقه گذار نمی تواند از این امتیاز در فرض سوال استفاده کند.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 236 ـ در صورتی که متهم پس از صدور دستور دادستان مبنی بر اخذ وجه التزام یا وجه الکفاله و یا ضبط وثیقه و پیش از اتمام عملیات اجرائی در مرجع قضایی حاضر شود یا کفیل یا وثیقه گذار او را حاضر کند دادستان با رفع اثر از دستور صادره دستور اخذ یا ضبط حداکثر تا یک چهارم از وجه قرار را صادر می کند. در اینصورت اعتبار قرار تامین صادره به قوت خود باقی است. هرگاه متهم خود ایداع وثیقه کرده باشد مکلف است نسبت به تکمیل وجه قرار اقدام کند و چنانچه شخص ثالث از متهم کفالت نموده و یا ایداع وثیقه کرده باشد و رفع مسوولیت خود را درخواست نکند مکلف است نسبت به تکمیل وجه قرار اقدام کند. در صورتی که شخص ثالث رفع مسوولیت خود را درخواست کند متهم حسب مورد نسبت به معرفی کفیل یا وثیقه گذار جدید اقدام می کند. تبصره 1 ـ هرگاه متهم یا وثیقه گذار یا کفیل ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ دستور ضبط بخشی از وجه قرار معادل وجه مقرر را به صندوق دولت واریز کند ضبط انجام نمی شود و اعتبار قرار تامین صادره به صورت کامل به قوت خود باقی است. تبصره 2 ـ در صورت تحت تعقیب قرار گرفتن اتباع بیگانه و تقاضای آنان بازپرس مکلف است مشخصات و نوع اتهام آنها را بلافاصله جهت اقدام لازم به دادستانی کل کشور اعلام نماید تا از آن طریق وفق مقررات به مراجع ذیربط اعلام شود. چنانچه تعقیب این افراد منجر به محکومیت قطعی شود قاضی اجرای احکام خلاصه ای از دادنامه را جهت اجرای این تبصره به دادستانی کل اعلام می کند. در صورت تقاضای ملاقات از سوی کنسولگری مربوط مراتب به دادستانی کل اعلام می شود تا بر اساس تصمیم آن مرجع مطابق مقررات اقدام شود. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 236 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM