نشست قضایی شماره 1398-6026

نشست قضایی شماره 1398-6026

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6026


کد نشست:
1398-6026

تاریخ برگزاری:
1396/12/03

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر نی ریز

موضوع:
تکلیف دادگاه نسبت به تعیین وکیل در جرایم حدی

پرسش:
آیا ماده 415 قانون آیین دادرسی کیفری شامل جرایم مستوجب حد که رسیدگی به آن در صلاحیت دادگاه کیفری دو می باشد نیز می شود؟ به عبارت دیگر آیا در جرایم مستوجب حد مانند شرب خمر که در صلاحیت محاکم کیفری دو می باشد تعیین وکیل الزامی است و مقررات ماده 415 قانون آیین دادرسی کیفری جاری می گردد؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به اینکه مقنن در ماده 415 قانون آیین دادرسی کیفری در مقام بیان بوده؛ فلذا جز در موارد مصرح تعیین وکیل الزامی نیست؛ نظریه اقلیت موافق با این استنتاج است.

نظر اکثریت:
در جرایم مستوجب حد که رسیدگی به آن در صلاحیت محاکم کیفری دو می باشد نیز مقررات این ماده جاری می شود؛ زیرا اولا؛ وقتی در جرایم تعزیری درجه شش تعیین وکیل الزامی است بنا به قاعده اولویت در جرایم حدی نیز تعیین وکیل الزامی است. ثانیا؛ قسمت اخیر ماده فوق فقط جرایم تعزیری درجه 7 و 8 را از شمول موضوع استناءکرده است؛ پس جرایم حدی استثناء نشده اند و باید وکیل تعیین شود. ثالثا؛ این نظر موافق اصل تفسیر به نفع متهم و اصل احتیاط نیز می باشد.

نظر اقلیت:
خیر در جرایم مستوجب حد که رسیدگی به آن در صلاحیت محاکم کیفری دو می باشد مقررات این ماده جاری نمی شود؛ زیرا در ماده فوق کلیه موارد الزامی تعیین وکیل را احصاء نموده است و در صورتی که نیاز به تعیین وکیل در این موارد نیز بود آن را بیان می نمود. ماده از جرایم مستوجب حد در صلاحیت محاکم کیفری دو ذکری نکرده است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 415 ـ در جرایمی که رسیدگی به آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک است یا جرایمی که مستلزم پرداخت دیه یا ارش بیش از خمس دیه کامل است و در جرایم تعزیری درجه شش و بالاتر دادسرا و یا دادگاه اطفال و نوجوانان به ولی یا سرپرست قانونی متهم ابلاغ می نماید که برای او وکیل تعیین کند. در صورت عدم تعیین وکیل یا عدم حضور وکیل بدون اعلام عذر موجه در مرجع قضایی برای متهم وکیل تعیین می شود. در جرایم تعزیری درجه هفت و هشت ولی یا سرپرست قانونی طفل یا نوجوان می تواند خود از وی دفاع و یا وکیل تعیین نماید. نوجوان نیز می تواند از خود دفاع کند.

مشاهده ماده 415 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM