نشست قضایی شماره 1400-8519

نشست قضایی شماره 1400-8519

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8519


کد نشست:
1400-8519

تاریخ برگزاری:
1399/08/08

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر ساری

موضوع:
آدم ربایی در قانون کاهش مجازات حبس تعزیری

پرسش:
ربایش یک دختر 8 ساله از طریق وسیله نقلیه و ایراد آسیب جسمی به مجنی علیه به استناد بند ب ماده یک قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مشمول مجازات درجه 4 می باشد یا درجه 5؟ چرا؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت همکاران محترم که موضوع سوال را از مصادیق جرم تعزیری درجه 4 دانسته اند مورد تایید اعضای هیات عالی است.

نظر اکثریت:
آدم ربایی جرمی عمدی است. بنابراین مرتکب باید قصد ربودن انسان زنده را بر خلاف میل وی داشته باشد و عنصر مادی جرم آدم ربایی یعنی عمل ربودن افراد به عنف یا تهدید یا حیله یا به هر نحو دیگر عنصر مادی جرم آدم ربایی محسوب می شود. عوامل تشدید بزه آدم ربایی عنف و تهدید می باشد که از عوامل مشدده شخصی است. عنف به دو صورت است: 1- واقعی: سالب قصد و اختیارات که واجد آن بوده 2- حکمی: سایر عوامل خواب بیهوشی مستی صغر سن تهدید که ربایش باعث سلب یا زوال قصد یا اختیار شده باشد. امام خمینی در تحریرالوسیله می فرمایند: عنف همان عدم رضایت است یعنی عنف همان کراهت است و اینکه مجنی علیه میلی نداشته باشد.

نظر اقلیت:
صرف اینکه طفل از مکانی به مکان دیگر انتقال داده شود دلیلی بر عنف بودن نمی باشد بلکه باید مصداقی بررسی شود که آیا این عمل عنف است یا خیر. به لحاظ اینکه قانونگذار در قانون کاهش مجازات حبس تعزیری ماهیت جرم آدم ربایی موضوع ماده 621 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 را عوض ننموده بلکه آن را به دو قسمت تقسیم نموده است: 1- چنانچه به عنف و تهدید باشد به مجازات درجه چهار 2- در غیر اینصورت به درجه پنج محکوم خواهد شد. النهایه با عنایت به مراتب معنونه صرف ربودن دلیل بر عنف بودن محسوب نمی شود بلکه متهم به مجازات درجه 5 محکوم خواهد شد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1 ـ کلیه کارفرمایان کارگران کارگاه ها موسسات تولیدی صنعتی خدماتی و کشاورزی مکلف به تبعیت از این قانون می باشند.

مشاهده ماده 1 قانون کار

ماده 621 ـ کندن دندان لق یا ترک خورده که منفعت آن باقی است موجب دیه همان دندان و در غیر این صورت موجب ارش است.

مشاهده ماده 621 قانون مجازات اسلامی

ماده 224 ـ حد زنا در موارد زیر اعدام است: الف ـ زنا با محارم نسبی ب ـ زنا با زن پدر که موجب اعدام زانی است. پ ـ زنای مرد غیرمسلمان با زن مسلمان که موجب اعدام زانی است. ت ـ زنای به عنف یا اکراه از سوی زانی که موجب اعدام زانی است. تبصره 1 ـ مجازات زانیه در بندهای (ب) و (پ) حسب مورد تابع سایر احکام مربوط به زنا است. تبصره 2 ـ هرگاه کسی با زنی که راضی به زنای با او نباشد در حال بیهوشی خواب یا مستی زنا کند رفتار او در حکم زنای به عنف است. در زنا از طریق اغفال و فریب دادن دختر نابالغ یا از طریق ربایش تهدید ویا ترساندن زن اگرچه موجب تسلیم شدن او شود نیز حکم فوق جاری است.

مشاهده ماده 224 قانون مجازات اسلامی

ماده 1 - مجازاتهای مقرر در کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی تعزيرات و مجازات‌هاي بازدارنده مصوب ۲/۳/۱۳۷۵ با اصلاحات و الحاقات بعدي به شرح زیر کاهش يافته یا تبدیل می شود: الف- مجازات حبس موضوع ماده (۶۱۴) قانون(به استثناي تبصره آن) به حبس درجه شش؛ ب- مجازات حبس موضوع ماده (۶۲۱) قانون، در صورتی که ارتكاب جرم به عنف یا تهدید باشد به حبس درجه چهار و در غیر این صورت به حبس درجه پنج. پ- تبصره ماده (۶۲۱) قانون، نسخ و در مورد شروع به جرم آن مطابق ماده (۱۲۲) قانون مجازات اسلامی مصوب ۱/۲/۱۳۹۲ عمل می‌شود. ت- مجازات حبس موضوع ماده (۶۷۷) قانون، در صورتي كه ميزان خسارت‌وارده يكصد ميليون (۱۰۰,۰۰۰.۰۰۰) ريال يا كمتر باشد به جزاي نقدي تا دو برابر معادل خسارت‌وارده. ث- مجازات حبس موضوع ماده (۶۸۴) قانون به حبس درجه شش. ج- مجازات موضوع مواد (۶۰۸) و (۶۹۷) قانون به جزاي نقدي درجه شش.

مشاهده ماده 1 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM