نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1396/10/11

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر عنبر آباد

موضوع:
محدودیت یا عدم محدودیت اعمال تعلیق در جزای نقدی جرائم مواد مخدر موضوع تبصره ماده 45 الحاقی به قانون مبارزه با مواد مخدر

پرسش:
در تبصره ماده 45 الحاقی به قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب 1396/07/12 مقنن در مورد تعلیق کیفر تضییقاتی در نظر گرفته و نسبت به حبس بعد از سپری نمودن حداقل مجوز تعلیق اعطاء نموده است. در مورد جزای نقدی تکلیف چیست؟ آیا تضییق صدر تبصره شامل جزای نقدی نیز می گردد یا خیر؟ و یا اینکه تبصره در مقام تعیین تکلیف نسبت به حبس بوده و اصلا نسبت به جزای نقدی بیانی ندارد و قواعد قبلی به قوت خود باقی هستند؟

نظر هیئت عالی:
در موارد تضییق باید به قدر نص اکتفاء نمود لهذا تسری آن به جزای نقدی خلاف است. نتیجتا نظر اتفاقی در حد این استنتاج مورد تایید است.

نظر اتفاقی:
تضییق صدر تبصره شامل جزای نقدی نمی گردد و تبصره در مقام تعیین تکلیف نسبت به حبس بوده و نسبت به جزای نقدی بیانی ندارد البته در جلسه بررسی نحوه اجرای قانون الحاق ماده 45 به قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر که در تاریخ 1396/8/10 تشکیل شد مقرر شد که مجوز بازنگری در احکام صادره قبلی و اعمال مجازات اخف مستندا به بند ب ماده 10 قانون مجازات اسلامی باشد و مرجع رسیدگی به موضوع فوق نیز دادگاههای بدوی و تجدیدنظر صادر کننده آراء قطعی است و دیوان عالی کشور از این موضوع مستثنی است.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 10 ـ در مقررات و نظامات دولتی مجازات و اقدام تامینی و تربیتی باید به موجب قانونی باشد که قبل از وقوع جرم مقرر شده است و مرتکب هیچ رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل را نمیتوان به موجب قانون موخر به مجازات یا اقدامات تامینی و تربیتی محکوم کرد لکن چنانچه پس از وقوع جرم قانونی مبنی بر تخفیف یا عدم اجرای مجازات یا اقدام تامینی و تربیتی یا از جهاتی مساعدتر به حال مرتکب وضع شود نسبت به جرایم سابق بر وضع آن قانون تا صدور حکم قطعی موثر است. هرگاه به موجب قانون سابق حکم قطعی لازم الاجراء صادرشده باشد به ترتیب زیر عمل می شود: الف ـ اگر رفتاری که در گذشته جرم بوده است به موجب قانون لاحق جرم شناخته نشود حکم قطعی اجراء نمی شود و اگر در جریان اجراء باشد اجرای آن موقوف می شود. در این موارد و همچنین در موردی که حکم قبلا اجراء شده است هیچ گونه اثر کیفری بر آن مترتب نیست. ب ـ اگر مجازات جرمی به موجب قانون لاحق تخفیف یابد قاضی اجرای احکام موظف است قبل از شروع به اجراء یا در حین اجراء از دادگاه صادرکننده حکم قطعی اصلاح آن را طبق قانون جدید تقاضا کند. محکوم نیز می تواند از دادگاه صادرکننده حکم تخفیف مجازات را تقاضا نماید. دادگاه صادرکننده حکم با لحاظ قانون لاحق مجازات قبلی را تخفیف میدهد. مقررات این بند در مورد اقدام تامینی و تربیتی که در مورد اطفال بزهکار اجراء می شود نیز جاری است. در این صورت ولی یا سرپرست وی نیز می تواند تخفیف اقدام تامینی و تربیتی را تقاضا نماید. تبصره ـ مقررات فوق در مورد قوانینی که برای مدت معین و یا موارد خاص وضع شده است مگر به تصریح قانون لاحق اعمال نمی شود.

مشاهده ماده 10 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM