نشست قضایی شماره 1399-7277

نشست قضایی شماره 1399-7277

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7277


کد نشست:
1399-7277

تاریخ برگزاری:
1398/03/09

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
احتساب مدت ایام بازداشت قبلی در موارد تخلف از اجرای مجازات تکمیلی

پرسش:
چنانچه دادگاه بعد از رسیدگی به اتهام انتسابی به متهم مثلا (زنای به عنف) به دلیل عدم تحقق ارکان یا عدم اثبات و احراز در خصوص بزه زنای به عنف رای بر برایت متهم صادر و اعلام نماید اما عنوان اتهامی به متهم را در حد عمل منافی عفت دون زنا تشخیص دهد و وی را به تحمل 99 ضربه شلاق تعزیری (مجازات اصلی) و مجازات تکمیلی به مدت دو سال محکوم نماید. حال چنانچه محکوم علیه حسب گزارش قاضی اجرای احکام کیفری دو مرتبه از اجرای مجازات تکمیلی تخلف نماید و متعاقبا دادگاه بنا به تجویز ماده 24 قانون مجازات اسلامی مصوب 92 پیرو گزارش واحد اجرای احکام حکم به محکومیت وی به تحمل شش ماه حبس تعزیری درجه هفت نماید؛ اگر در فرض ذکر شده محکوم علیه در طول جریان تحقیق و دادرسی در همین پرونده (قبل از صدور حکم اول) مدتی بازداشت بوده باشد مدت زمان بازداشت وی با حبس مورد لحوق حکم در دادنامه دوم که به لحاظ تخلف از اجرای مجازات تکمیلی صادر گردیده است قابل احتساب است؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال که مجازات تکمیلی به علت تخلف تبدیل به مجازات اصلی شده مدت حبس ناشی از قرار تامین در این خصوص باید محاسبه شود.

نظر اکثریت:
با توجه به مفاد ماده 27 قانون مجازات اسلامی مصوب 92 که اشعار می دارد: «...در صورتی که فرد پیش از صدور حکم به علت اتهام یا اتهاماتی که در پرونده مطرح بوده بازداشت شده باشد مدت بازداشت قبلی در حکم محاسبه می شود.»

نظر اقلیت:
نظر به اینکه حکمی که در خصوص تخلف محکوم علیه از مفاد مجازات تکمیلی صادر می گردد به علت رفتار جدید محکوم علیه (تخلف از اجرای مجازات تکمیلی) است و چنانچه وی وفق ماده 24 قانون مجازات اسلامی به علت تخلف از مفاد مجازات تکمیلی به حبس تعزیری درجه هفت محکوم گردد با مدت بازداشت قبلی وی قابل احتساب نخواهد بود.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 24 ـ چنانچه محکوم طی مدت اجرای مجازات تکمیلی مفاد حکم را رعایت ننماید دادگاه صادرکننده حکم به پیشنهاد قاضی اجرای احکام برای بار اول مدت مجازات تکمیلی مندرج در حکم را تا یک سوم افزایش می دهد و در صورت تکرار بقیه مدت محکومیت را به حبس یا جزای نقدی درجه هفت یا هشت تبدیل می کند. همچنین بعد از گذشتن نیمی از مدت مجازات تکمیلی دادگاه می تواند با پیشنهاد قاضی اجرای حکم در صورت اطمینان به عدم تکرار جرم و اصلاح مجرم نسبت به لغو یا کاهش مدت زمان مجازات تکمیلی وی اقدام کند.

مشاهده ماده 24 قانون مجازات اسلامی

ماده 23 ـ دادگاه می تواند فردی را که به حد قصاص یا مجازات تعزیری از درجه شش تا درجه یک محکوم کرده است با رعایت شرایط مقرر در این قانون متناسب با جرم ارتکابی و خصوصیات وی به یک یا چند مجازات از مجازات های تکمیلی زیر محکوم نماید: الف ـ اقامت اجباری در محل معین ب ـ منع از اقامت در محل یا محل های معین پ ـ منع از اشتغال به شغل حرفه یا کار معین ت ـ انفصال از خدمات دولتی و عمومی ث ـ منع از رانندگی با وسایل نقلیه موتوری و یا تصدی وسایل موتوری ج ـ منع از داشتن دسته چک و یا اصدار اسناد تجارت چ ـ منع از حمل سلاح ح ـ منع از خروج اتباع ایران از کشور خ ـ اخراج بیگانگان از کشور د ـ الزام به خدمات عمومی ذ ـ منع از عضویت در احزاب گروه ها و دستجات سیاسی یا اجتماعی ر ـ توقیف وسایل ارتکاب جرم یا رسانه یا موسسه دخیل در ارتکاب جرم ز ـ الزام به یادگیری حرفه شغل یا کار معین ژ ـ الزام به تحصیل س ـ انتشار حکم محکومیت قطعی تبصره 1 ـ مدت مجازات تکمیلی بیش از دو سال نیست مگر در مواردی که قانون به نحو دیگری مقرر نماید. تبصره 2 ـ چنانچه مجازات تکمیلی و مجازات اصلی از یک نوع باشد فقط مجازات اصلی مورد حکم قرار می گیرد. تبصره 3 ـ آیین نامه راجع به کیفیت اجرای مجازات تکمیلی ظرف شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط وزیر دادگستری تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد.

مشاهده ماده 23 قانون مجازات اسلامی

ماده 27 ـ مدت حبس از روزی آغاز می شود که محکوم به موجب حکم قطعی لازم الاجراء حبس می گردد. در صورتی که فرد پیش از صدور حکم به علت اتهام یا اتهاماتی که در پرونده مطرح بوده بازداشت شده باشد مدت بازداشت قبلی در حکم محاسبه می شود. در صورتی که مجازات مورد حکم شلاق تعزیری یا جزای نقدی باشد هر روز بازداشت معادل سه ضربه شلاق یا سیصد هزار (300.000) ریال است. چنانچه مجازات متعدد باشد به ترتیب نسبت به حبس شلاق و جزای نقدی محاسبه می گردد.

مشاهده ماده 27 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM