نشست قضایی شماره 1397-4925

نشست قضایی شماره 1397-4925

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-4925


کد نشست:
1397-4925

تاریخ برگزاری:
1397/04/11

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر اراک

موضوع:
سازش در مرحله رسیدگی به اعسار از هزینه دادرسی مرحله بدوی

پرسش:
خواهان دعوایی به خواسته 500 میلیون تومان وجه نقد مطرح نموده بدوا تقاضای اعسار از هزینه دادرسی دعوای مذکور را مطرح نموده که مورد پذیرش دادگاه قرار می گیرد. بعد از قطعیت حکم اعسار و ورود دادگاه به ماهیت خواسته در جلسه اول دادرسی مربوط به اصل خواسته خواهان عنوان می دارد 450 میلیون تومان از موضوع خواسته توسط خوانده پرداخت شده و خواسته خود را تا مبلغ 50 میلیون تومان باقیمانده از طلب ادعایی کاهش می دهد و تقاضای محکومیت خوانده به خواسته کاهش یافته را دارد. اکنون اولا: با توجه به اقرار خواهان به دریافت 450 میلیون تومان از خواسته و توجها به احراز تمکن مالی خواهان حسب اقرار و شرایط مذکور دادگاه باید قبل از رسیدگی ماهوی به خواسته جهت دریافت هزینه دادرسی اقدام نماید (اعاده پرونده به دفتر جهت رفع نقص مبنی بر اخذ هزینه دادرسی) یا بعد از رسیدگی ماهوی به خواسته؟

نظر هیئت عالی:
1- مطابق نص صریح ماده 514 ق.آ.د.م هرگاه تمکن مالی خواهان معسر از پرداخت هزینه دادرسی احراز گردد ملزم به تادیه آن خواهد بود؛ بنابراین در صورت اقرار وی به دریافت بخشی از مبلغ خواسته نسبت به وصول هزینه دادرسی اخطار رفع نقص به عمل می آید.

نظر اتفاقی:
دیدگاه اول: با توجه به اینکه به موجب ماده 53 ق.آ.د.م به جریان افتادن دادخواست منوط به پرداخت هزینه دادرسی است مگر اینکه اعسار از هزینه دادرسی خواهان مورد پذیرش دادگاه قرار گرفته باشد که در اینصورت به حکم ماده 513 ق.آ.د.م تکلیف قانونی از ذمه خواهان مبنی بر پرداخت هزینه دادرسی برداشته می شود و از طرفی چون دعوای اعسار یک دعوای حادث است ماده 514 ق.آ.دم پیش بینی کرده است که اگر معسر متمکن گردد ملزم به پرداخت هزینه دادرسی است که در فرض سوال حسب اقرار ایشان به دریافت بیشتر خواسته تمکن او محرز است؛ لذا تکلیف او به پرداخت هزینه دادرسی اعاده می شود به عبارتی معافیت موقت ایشان برای پرداخت هزینه دادرسی مرتفع گردیده است و درست است که خواهان خواسته خود را کاهش داده است ولی ملاک برای اخذ و محاسبه هزینه داردسی خواسته اولیه ای است که خواهان در دادخواست مطرح نموده است اگر چه در مراحل و مقاطع بعدی دادرسی میزان خواسته را کاهش دهد و این کاهش بعدی خواسته ساقط کننده تکلیف اولیه ایشان که هنگام تقدیم دادخواست بر ذمه وی مستقر گردیده نیست لذا دادگاه توجها به مواد 62 66 و51 نیز ماده 514 ق.آ.د.م پرونده را جهت رفع نقص به دفتر اعاده نموده تا اینکه خواهان بر مبنای خواسته اولیه که مبلغ 500 میلیون تومان بوده هزینه دادرسی را جهت به جریان افتادن دادخواست واریز نماید.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 51 - دادخواست باید به زبان فارسی در روی برگهای چاپی مخصوص نوشته شده و حاوی نکات زیر باشد: 1 - نام نام خانوادگی نام پدر سن اقامتگاه و حتی الامکان شغل خواهان. تبصره - درصورتی که دادخواست توسط وکیل تقدیم شود مشخصات وکیل نیز باید درج گردد. 2 - نام نام خانوادگی اقامتگاه و شغل خوانده. 3 - تعیین خواسته و بهای آن مگر آن که تعیین بهاء ممکن نبوده و یا خواسته مالی نباشد. 4 - تعهدات و جهاتی که به موجب آن خواهان خود را مستحق مطالبه می داند به طوری که مقصود واضح و روشن باشد. 5 - آنچه که خواهان از دادگاه درخواست دارد. 6 - ذکر ادله و وسایلی که خواهان برای اثبات ادعای خود دارد از اسناد و نوشتجات و اطلاع مطلعین و غیره ادله مثبته به ترتیب و واضح نوشته می شود و اگر دلیل گواهی گواه باشد خواهان باید اسامی و مشخصات و محل اقامت آنان را به طور صحیح معین کند. 7 - امضای دادخواست دهنده و درصورت عجز از امضاء اثر انگشت او. تبصره 1 - اقامتگاه باید با تمام خصوصیات ازقبیل شهر و روستا و دهستان و خیابان به نحوی نوشته شود که ابلاغ به سهولت ممکن باشد. تبصره 2 - چنانچه خواهان یا خوانده شخص حقوقی باشد در دادخواست نام و اقامتگاه شخص حقوقی نوشته خواهد شد.

مشاهده ماده 51 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 514 - هرگاه معسر به تادیه تمام یا قسمتی از هزینه دادرسی متمکن گردد ملزم به تادیه آن خواهد بود همچنین اگر با درآمدهای خود بتواند تمام یا قسمتی از هزینه دادرسی را بپردازد دادگاه با در نظر گرفتن مبلغ هزینه دادرسی و میزان درآمد وی و هزینه های ضروری زندگی مقدار و مدت پرداخت هزینه دادرسی را تعیین خواهد کرد.

مشاهده ماده 514 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 53 - در موارد زیر دادخواست توسط دفتر دادگاه پذیرفته می شود لکن برای به جریان افتادن آن باید به شرح مواد آتی تکمیل شود: 1 - درصورتی که به دادخواست و پیوستهای آن برابر قانون تمبر الصاق نشده یا هزینه یادشده تادیه نشده باشد. 2 - وقتی که بندهای (2 3 4 5 و 6) ماده (51) این قانون رعایت نشده باشد.

مشاهده ماده 53 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM