نشست قضایی شماره 1400-7779

نشست قضایی شماره 1400-7779

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7779


کد نشست:
1400-7779

تاریخ برگزاری:
1398/07/10

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
مسئولیت شریک در قتل در خصوص پرداخت فاضل دیه جایی که احد از متهمین پدر مقتول است.

پرسش:
شخص «الف» با مشارکت شخص «ب» مرتکب قتل عمدی فرزند خویش می گردد حال اولا : در حالتی که اولیاء دم مقتول خواهان قصاص نفس شخص «ب» باشند مسیول و نحوه پرداخت فاضل دیه در صورت گذشت یا عدم گذشت اولیاء دم نسبت به شخص «الف» چگونه است؟ ثانیا مرجع قضایی ذی صلاح برای رسیدگی به بزه ارتکابی توسط متهمین در فرض اعلام گذشت اولیاء دم نسبت به هر دو نفر از متهمین چه مرجعی است؟ دادگاه کیفری یک یا دو؟

نظر هیئت عالی:
در موضوع سوال با توجه به این که مجازات پدر در شرکت قتل قصاص نمی باشد بنابراین تکلیف پرداخت فاضل دیه جهت قصاص شریک دیگر بر عهده اولیاء دم متقاضی قصاص است و پدر تکلیف به پرداخت یک دوم دیه به اولیاء دم را خواهد داشت و چون مبنای صلاحیت نوع اتهام است دادگاه کیفری یک صالح به رسیدگی می باشد.

نظر اکثریت:
در خصوص فرض سوال که شخص «الف» با مشارکت شخص «ب» مرتکب قتل عمد فرزند خویش می گردد از آنجا که وفق ماده 301 قانون مجازات اسلامی پدر قصاص نمی شود چنانچه اولیا دم مقتول خواهان قصاص نفس شخص «ب» باشند در صورت گذشت اولیاء دم نسبت به شخص «الف» وفق تبصره ماده 373 قانون مجازات اسلامی مصوب 92 می باید فاضل دیه (نصف دیه کامل مرد مسلمان) را خود قبل از قصاص به شخص «ب» پرداخت و سپس وی را قصاص کنند و چنانچه اولیا دم نسبت به شخص «الف» اعلام گذشت ننموده باشند حسب ماده 373 قانون مرقوم شخص «الف» باید سهم خویش از دیه جنایت را به شریک در جرم بپردازد به عبارتی مشارالیه باید نصف دیه کامل را به شخص «ب» پرداخت نماید.

نظر اقلیت:
در فرض اول سوال اعم از اینکه اولیاء دم نسبت به شخص «الف» اعلام گذشت نموده باشند یا خیر؛ فاضل دیه را شخص «الف» باید در حق شخص «ب» پرداخت نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 125 ـ هر کس با شخص یا اشخاص دیگر درعملیات اجرایی جرمی مشارکت کند و جرم مستند به رفتار همه آنها باشد خواه رفتار هر یک به تنهایی برای وقوع جرم کافی باشد خواه نباشد و خواه اثر کار آنان مساوی باشد خواه متفاوت شریک در جرم محسوب و مجازات او مجازات فاعل مستقل آن جرم است. در مورد جرایم غیرعمدی نیز چنانچه جرم مستند به تقصیر دو یا چند نفر باشد مقصران شریک در جرم محسوب میشوند و مجازات هر یک از آنان مجازات فاعل مستقل آن جرم است. تبصره ـ اعمال مجازات حدود قصاص و دیات در مورد شرکت در جنایت با رعایت مواد کتاب های دوم سوم و چهارم این قانون انجام می گیرد.

مشاهده ماده 125 قانون مجازات اسلامی

ماده 370 ـ ثابت نبودن حق قصاص بر بعضی از شرکاء به هر دلیل مانند فقدان شرطی از شرایط معتبر در قصاص یا غیر عمدی بودن جنایت نسبت به او مانع از حق قصاص بر دیگر شرکاء نیست و هریک از شرکاء حکم خود را دارند.

مشاهده ماده 370 قانون مجازات اسلامی

ماده 301 ـ قصاص در صورتی ثابت می شود که مرتکب پدر یا از اجداد پدری مجنی علیه نباشد و مجنی علیه عاقل و در دین با مرتکب مساوی باشد. تبصره ـ چنانچه مجنی علیه مسلمان باشد مسلمان نبودن مرتکب مانع قصاص نیست.

مشاهده ماده 301 قانون مجازات اسلامی

ماده 373 ـ در موارد شرکت در جنایت عمدی حسب مورد مجنی علیه یا ولی دم می تواند یکی از شرکاء در جنایت عمدی را قصاص کند و دیگران باید بلافاصله سهم خود از دیه را به قصاص شونده بپردازند و یا اینکه همه شرکاء یا بیش از یکی از آنان را قصاص کند مشروط بر اینکه دیه مازاد بر جنایت پدید آمده را پیش از قصاص به قصاص شوندگان بپردازد. اگر قصاص شوندگان همه شرکاء نباشند هر یک از شرکاء که قصاص نمی شود نیز باید سهم خود از دیه جنایت را به نسبت تعداد شرکاء بپردازد. تبصره ـ اگر مجنی علیه یا ولی دم خواهان قصاص برخی از شرکاء باشد و از حق خود نسبت به برخی دیگر مجانی گذشت کند یا با آنان مصالحه نماید در صورتی که دیه قصاص شوندگان بیش از سهم جنایتشان باشد باید پیش از قصاص مازاد دیه آنان را به قصاص شوندگان بپردازد.

مشاهده ماده 373 قانون مجازات اسلامی

ماده 302 ـ به جرایم زیر در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود: الف ـ جرایم موجب مجازات سلب حیات ب ـ جرایم موجب حبس ابد پ ـ جرایم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن (اصلاحی 24/03/1394) ت ـ جرایم موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر (اصلاحی 24/03/1394) ث ـ جرایم سیاسی و مطبوعاتی

مشاهده ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM