نشست قضایی شماره 1398-5809

نشست قضایی شماره 1398-5809

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5809


کد نشست:
1398-5809

تاریخ برگزاری:
1397/06/29

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر استهبان

موضوع:
بررسی شمول مقررات مرور زمان در مجازات های جایگزین حبس

پرسش:
آیا مجازات جایگزین حبس مشمول مرور زمان اجرای حکم می شوند یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت که ملاک مرور زمان اجرای احکام کیفری را مجازات قانونی قبل از جایگزین حبس دانسته است مورد تایید می باشد.

نظر اکثریت:
ملاک مدت مرور زمان نسبت به احکام قطعی مطابق ماده 107 قانون مجازات اسلامی با توجه به قید درجات مجازات های مقرره قانونی تعیین شده نه مجازات مقرر در حکم و در مورد مجازات های جایگزین حبس هم ماده 64 به بعد قانون مجازات اسلامی ملاک را مجازات قانونی می داند؛ مثلا ماده 65 این قانون قید نموده است که مرتکبان جرایم عمدی که حداکثر مجازات قانونی آنها سه ماه حبس است به جای حبس به مجازات های جایگزین حبس محکوم می گردند؛ لذا می توان با توجه به نوع جرم و مجازات قانونی اولیه که بر حسب فصل مجازات های جایگزین حبس تبدیل شده است آن را مشمول درجه بندی جرایم تعزیری در ماده 107 قانون مجازات اسلامی قرار داد و پس از عدم اجرا و انقضای موعد تعیین شده مشمول مرور زمان نمود.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه مقنن در ماده 107 قانون مجازات اسلامی برای شمول مرور زمان در مجازات های تعزیری احکام خاصی وضع نموده است و این مقررات در مورد مجازات هایی که به عنوان جایگزین حبس تعیین می شود قابلیت اجرایی ندارد؛ زیرا در صورت تعذر اجرای مجازات جایگزین و یا اینکه رفتار عمدی محکوم مانع اجرای حکم جایگزین شود مجازات حبس مورد لحوق حکم اجرا می شود؛ بنابراین متواری شدن محکوم به منزله رفتار عمدی وی است که مانع اجرای مجازات جایگزین شده و در این صورت مجازات حبس اجرا می گردد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 107 ـ مرور زمان اجرای احکام قطعی تعزیری را موقوف می کند و مدت آن از تاریخ قطعیت حکم به قرار زیر است: الف ـ جرایم تعزیری درجه یک تا سه با انقضای بیست سال ب ـ جرایم تعزیری درجه چهار با انقضای پانزده سال پ ـ جرایم تعزیری درجه پنج با انقضای ده سال ت ـ جرایم تعزیری درجه شش با انقضای هفت سال ث ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت با انقضای پنج سال تبصره 1 ـ اگر اجرای تمام یا بقیه مجازات موکول به گذشتن مدت یا رفع مانعی باشد مرور زمان از تاریخ انقضای آن مدت یا رفع مانع محاسبه می شود. تبصره 2 ـ مرور زمان اجرای احکام دادگاه های خارج از کشور درباره اتباع ایرانی در حدود مقررات و موافقتنامه های قانونی مشمول مقررات این ماده است.

مشاهده ماده 107 قانون مجازات اسلامی

ماده 65 ـ مرتکبان جرایم عمدی که حداکثر مجازات قانونی آنها سه ماه حبس است به جای حبس به مجازات جایگزین حبس محکوم می گردند.

مشاهده ماده 65 قانون مجازات اسلامی

ماده 64 ـ مجازات های جایگزین حبس عبارت از دوره مراقبت خدمات عمومی رایگان جزای نقدی جزای نقدی روزانه و محرومیت از حقوق اجتماعی است که در صورت گذشت شاکی و وجود جهات تخفیف با ملاحظه نوع جرم و کیفیت ارتکاب آن آثار ناشی از جرم سن مهارت وضعیت شخصیت و سابقه مجرم وضعیت بزه دیده و سایر اوضاع و احوال تعیین و اجراء می شود. تبصره ـ دادگاه در ضمن حکم به سنخیت و تناسب مجازات مورد حکم با شرایط و کیفیات مقرر در این ماده تصریح می کند. دادگاه نمی تواند به بیش از دو نوع از مجازات های جایگزین حکم دهد.

مشاهده ماده 64 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM