نشست قضایی شماره 1398-5849

نشست قضایی شماره 1398-5849

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5849


کد نشست:
1398-5849

تاریخ برگزاری:
1397/01/28

برگزار شده توسط:
استان بوشهر/ شهر برازجان

موضوع:
بررسی تحقق بزه ترک انفاق در دوران عقد

پرسش:
آیا زوجه پس از عقد یا پیش از اینکه زیر یک سقف با شوهر زندگی نماید (هنوز مواقعه ای صورت نگرفته است) می تواند به عنوان ترک نفقه شکایت نماید؟

نظر هیئت عالی:
چنانچه عدم تمکین با استفاده حق حبس باشد مستند به تبصره ماده 53 قانون حمایت خانواده ترک انفاق زوج قابل تعقیب کیفری است؛ نظریه اقلیت با این استنتاج موافق می باشد.

نظر اکثریت:
نظر به رای وحدت رویه 633 مورخ 1378/2/14 هیات عمومی دیوان عالی کشور در صورتی که زوج دارای تمکن مالی باشد و زوجه تمکین نماید ولی زوج از پرداخت نفقه امتناع نماید قابل مجازات است و در صورتی که به علت حق حبس تمکین صورت نمی گیرد در صورت عدم پرداخت نفقه فقط از جنبه حقوقی و مطالبه نفقه قابل پیگیری است ولی شامل جنبه عمومی جرم ماده 53 قانون حمایت خانواده نمی گردد.

نظر اقلیت:
تا قبل از تصویب قانون حمایت خانواده مصوب 1391 رویه دادگاه ها به دلیل وجود رای وحدت رویه 633 ـ 1378/2/14 دیوان عالی کشور این بود که اگر زوجه در دوران عقد و تا قبل از نزدیکی به دلیل حق حبس تمکین نمی کرد شکایت ترک انفاق از سوی ایشان پذیرفته نمی شد؛ اما با تصویب قانون حمایت خانواده مصوب 1391 در تبصره ماده 53 تکلیف را مشخص کرده است؛ با این توضیح که در دوران عقد قبل از مواقعه (انجام عمل زناشویی) زوجه می تواند از حق حبس استفاده نماید که این حق حبس مانع از استحقاق نفقه به زوجه نخواهد و در صورت تمکن علیرغم تمکین زوجه میتواند به عنوان ترک انفاق شکایت نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 53 ـ هرکس با داشتن استطاعت مالی نفقه زن خود را در صورت تمکین او ندهد یا از تادیه نفقه سایر اشخاص واجب النفقه امتناع کند به حبس تعزیری درجه شش محکوم می شود. تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی خصوصی است و درصورت گذشت وی از شکایت در هر زمان تعقیب جزائی یا اجرای مجازات موقوف می شود. تبصره ـ امتناع از پرداخت نفقه زوجه ای که به موجب قانون مجاز به عدم تمکین است و نیز نفقه فرزندان ناشی از تلقیح مصنوعی یا کودکان تحت سرپرستی مشمول مقررات این ماده است.

مشاهده ماده 53 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM