نشست قضایی شماره 1398-5653

نشست قضایی شماره 1398-5653

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5653


کد نشست:
1398-5653

تاریخ برگزاری:
1397/07/16

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر کرمان

موضوع:
اخذ تامین در پرونده های تصادف با ارایه بیمه نامه

پرسش:
مستند به تبصره ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری که اشاره شده در مواردی که بیمه نامه با مبلغ کافی وجود دارد به عنوان وثیقه در قرار تامین لحاظ می شود در مواردی در قرارداد خصوصی بیمه گر و بیمه گذار اشاره شده در خصوص رانندگان با تخلفات حادثه ساز پرداخت 2/5 درصد از دیه بر عهده شخص راننده متهم می باشد و بیمه نامه نمی تواند به عنوان وثیقه لحاظ شود. آیا چنین امری که در استعلام اصالت بیمه نامه ذکر شده است در صدور قرار تامین کیفری در جهت رعایت حقوق بزه دیده باید منظور شود یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
شرط مرقوم در سوال با توجه به نهی مقنن در ماده 11 قانون بیمه اجباری خسارت وارده به اشخاص ثالث باطل است بالنتیجه مستند به تبصره 3 ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری بدون لحاظ شرط مذکور نیازی به صدور قرار تامین از حیث جنبه خصوصی جرم نیست. بناء علیه به صحت نظریه اکثریت اعلام عقیده می شود.

نظر اتفاقی:
حسب ماده 11 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه ( درج هرگونه شرط در بیمه نامه که برای بیمه گذار یا زیان دیده مزایای کمتر از مزایای مندرج در این قانون مقرر کند.. . باطل و بلااثر است ). و نیز طبق ماده 14 قانون مزبور نیز بیمه گر مکلف است خسارت زیان دیده را بدون هیچ شرط پرداخت کند و بعد برای بازیافت به مسبب حادثه مراجعه کند. لذا طبق ماده 49 قانون صدرالذکر باید از جنبه عمومی بزه قرار تامین متناسب صادر نمود. احراز اصالت بیمه نامه کافی است و شروط ضمن آن باطل و بیمه گر باید کل دیه مورد حکم را پرداخت نماید.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 217 ـ به منظور دسترسی به متهم و حضور به موقع وی جلوگیری از فرار یا مخفی شدن او و تضمین حقوق بزه دیده برای جبران ضرر و زیان وی بازپرس پس از تفهیم اتهام و تحقیق لازم در صورت وجود دلایل کافی یکی از قرارهای تامین زیر را صادر می کند: الف ـ التزام به حضور با قول شرف ب ـ التزام به حضور با تعیین وجه التزام پ ـ التزام به عدم خروج از حوزه قضایی با قول شرف ت ـ التزام به عدم خروج از حوزه قضایی با تعیین وجه التزام ث ـ التزام به معرفی نوبه‏ای خود بهصورت هفتگی یا ماهانه به مرجع قضایی یا انتظامی با تعیین وجه التزام ج ـ التزام مستخدمان رسمی کشوری یا نیروهای مسلح به حضور با تعیین وجه التزام با موافقت متهم و پس از اخذ تعهد پرداخت از محل حقوق آنان از سوی سازمان مربوط چ ـ التزام به عدم خروج از منزل یا محل اقامت تعیین شده با موافقت متهم با تعیین وجه التزام از طریق نظارت با تجهیزات الکترونیکی یا بدون نظارت با این تجهیزات ح ـ اخذ کفیل با تعیین وجه الکفاله خ ـ اخذ وثیقه اعم از وجه نقد ضمانت‏نامه بانکی مال منقول یا غیرمنقول د ـ بازداشت موقت با رعایت شرایط مقرر قانونی تبصره 1 ـ در صورت امتناع متهم از پذیرش قرار تامین مندرج در بند (الف) قرار التزام به حضور با تعیین وجه التزام صادر و در صورت امتناع از پذیرش قرارهای مندرج در بندهای (ب) (پ) (ت) و (ث) قرار کفالت صادر می شود. تبصره 2 ـ در مورد بندهای (پ) و (ت) خروج از حوزه قضایی با اجازه قاضی ممکن است. تبصره 3 ـ در جرایم غیرعمدی در صورتی که به تشخیص مقام قضایی تضمین حقوق بزه دیده به طریق دیگر امکان‏پذیر باشد صدور قرار کفالت و وثیقه جایز نیست.

مشاهده ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 11 ـ چنانچه بیمه گذار یا نماینده او با قصد تقلب مالی را اضافه بر قیمت عادله در موقع عقد قرارداد بیمه داده باشد عقد بیمه باطل و حق بیمه دریافتی قابل استرداد نیست.

مشاهده ماده 11 قانون بیمه

ماده 217 ـ در جرایم موجب حد مرتکب در صورتی مسوول است که علاوه بر داشتن علم قصد و شرایط مسوولیت کیفری به حرمت شرعی رفتار ارتکابی نیز آگاه باشد.

مشاهده ماده 217 قانون مجازات اسلامی

ماده 11ـ درج هرگونه شرط در بیمه نامه که برای بیمه گذار یا زیان دیده مزایای کمتر از مزایای مندرج در این قانون مقرر کند یا درج شرط تعلیق تعهدات بیمه گر در قرارداد به هر نحوی باطل و بلااثر است. بطلان شرط سبب بطلان بیمه نامه نمی شود. همچنین اخذ هرگونه رضایتنامه از زیان دیده توسط بیمه گر و صندوق مبنی بر رضایت به پرداخت خسارت کمتر از مزایای مندرج در این قانون ممنوع است و چنین رضایتنامه ای بلااثر است.

مشاهده ماده 11 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM