نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/01/09

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر سیاهکل

موضوع:
رجوع از شهادت

پرسش:
ماده 198 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 در مرحله اجرای حکم حادث شده ( رجوع از شهادت شرعی قبل از اجرای مجازات موجب سلب اعتبار شهادت می شود). تکلیف قاضی اجرای احکام کیفری چیست ؟ حال که شهادتی اعتبار ندارد و تنها دلیل پرونده هم شهادت بوده از موارد اعاده دادرسی است ؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به ماده 195 قانون مجازات اسلامی که رجوع ازشهادت قبل از اجرای مجازات را موجب سلب اعتبار شهادت دانسته است لذا درمواردی که حکم صرفا مستند به شهادت شرعی باشد بافرض رجوع چون حکم فاقد مستند خواهد بود لهذا مورد از موارد اعاده دادرسی خواهد بود و چنانچه رجوع از شهادت به عنوان شهادت کذب به صورت عمدی باشد این ادعا پس از اثبات در دادگاه صلاحیت دار و قطعیت آن با توجه به بند ث ماده 474 قانون آیین دادرسی کیفری نیز از موجبات اعاده دادرسی است. در هر دو مورد قاضی مجری حکم به تکلیف بند پ ماده 475 قانون اشاره شده باید مراتب را به دیوانعالی کشور اعلام نماید.

نظر اتفاقی:
اجرای احکام کیفری مکلف به اجرا است مگر اینکه اشخاصی که حق اعاده دادرسی دارند تقاضا نمایند و پرونده به دیوان عالی کشور ارسال شود. از سوی دیگر امکان تقاضای ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 ( اعاده دادرسی خاص) می باشد. بند ث ماده 474 نیز به فرض سوال اشاره کرد ه است : در دادگاه صالح ثابت شود که اسناد جعلی یا شهادت خلاف واقع گواهان مبنای حکم بوده است.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 198 ـ رجوع از شهادت شرعی قبل از اجرای مجازات موجب سلب اعتبار شهادت می شود و اعاده شهادت پس از رجوع از آن مسموع نیست.

مشاهده ماده 198 قانون مجازات اسلامی

ماده 195 ـ در اثبات جرح یا تعدیل شاهد ذکر اسباب آن لازم نیست و گواهی مطلق به تعدیل یا جرح کفایت می کند مشروط بر آنکه شاهد دارای شرایط شرعی باشد. تبصره ـ در اثبات یا نفی عدالت علم شاهد به عدالت یا فقدان آن لازم است و حسن ظاهر به تنهایی برای احراز عدالت کافی نیست.

مشاهده ماده 195 قانون مجازات اسلامی

ماده 474 ـ درخواست اعاده دادرسی در مورد احکام محکومیت قطعی دادگاه ها اعم از آنکه حکم مذکور به اجراءگذاشته شده یا نشده باشد در موارد زیر پذیرفته می شود: الف ـ کسی به اتهام قتل شخصی محکوم شود و سپس زنده بودن وی محرز گردد. ب ـ چند نفر به اتهام ارتکاب جرمی محکوم شوند و ارتکاب آن جرم به گونه‏ای باشد که نتوان بیش از یک مرتکب برای آن قائل شد. پ ـ شخصی به علت انتساب جرمی محکوم شود و فرد دیگری نیز به موجب حکمی از مرجع قضایی به علت انتساب همان جرم محکوم شده باشد به طوری که از تعارض و تضاد مفاد دو حکم بی گناهی یکی از آنان احراز گردد. ت ـ درباره شخصی به اتهام واحد احکام متفاوتی صادر شود. ث ـ در دادگاه صالح ثابت شود که اسناد جعلی یا شهادت خلاف واقع گواهان مبنای حکم بوده است. ج ـ پس از صدور حکم قطعی واقعه جدیدی حادث و یا ظاهر یا ادله جدیدی ارائه شود که موجب اثبات بی گناهی محکوم علیه یا عدم تقصیر وی باشد. چ ـ عمل ارتکابی جرم نباشد و یا مجازات مورد حکم بیش از مجازات مقرر قانونی باشد.

مشاهده ماده 474 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 477 ـ در صورتی که رئیس قوه قضاییه رای قطعی صادره از هریک از مراجع قضایی را خلاف شرع بین تشخیص دهد با تجویز اعاده دادرسی پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال تا در شعبی خاص که توسط رئیس قوه قضاییه برای این امر تخصیص می یابد رسیدگی و رای قطعی صادر نماید. شعب خاص مذکور مبنیا بر خلاف شرع بین اعلام شده رای قطعی قبلی را نقض و رسیدگی مجدد اعم از شکلی و ماهوی به عمل می آورند و رای مقتضی صادر می نمایند. تبصره 1 ـ آراء قطعی مراجع قضایی (اعم از حقوقی و کیفری) شامل احکام و قرارهای دیوان عالی کشور سازمان قضایی نیروهای مسلح دادگاههای تجدید نظر و بدوی دادسراها و شوراهای حل اختلاف می باشند. تبصره 2 ـ آراء شعب دیوان عالی کشور در باب تجویز اعاده دادرسی و نیز دستورهای موقت دادگاهها اگر توسط رئیس قوه قضاییه خلاف شرع بین تشخیص داده شود مشمول احکام این ماده خواهد بود. تبصره 3 ـ درصورتی که رئیس دیوان عالی کشور دادستان کل کشور رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح و یا رئیس کل دادگستری استان در انجام وظایف قانونی خود رای قطعی اعم از حقوقی یا کیفری را خلاف شرع بین تشخیص دهند می توانند با ذکر مستندات از رئیس قوه قضاییه درخواست تجویز اعاده دادرسی نمایند. مفاد این تبصره فقط برای یک بار قابل اعمال است؛ مگر اینکه خلاف شرع بین آن به جهت دیگری باشد.

مشاهده ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM