نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1396/09/22

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر بندر انزلی

موضوع:
قرار موقوفی مستند به توبه

پرسش:
آیا دادسرا می تواند به استناد توبه قرار موقوفی تعقیب صادر کند یا این امر به عهده دادگاه است؟

نظر هیئت عالی:
دادسرا وظیفه دارد حتی با احراز شرایط توبه قرار مجرمیت و کیفرخواست را صادر و نهایتا دلیل توبه در پرونده بعنوان دفاعیات متهم منعکس و جهت اتخاذ تصمیم به دادگاه اعلام شود.

نظر اتفاقی:
با توجه به اینکه احراز توبه امری ماهوی است اتخاذ تصمیم در خصوص آن از خصایص دادگاه است به موجب موازین شرعی نیز احراز آن برای حاکم یعنی قاضی محاکمه کننده مقرر شده است علاوه بر این در ماده 114 نیز به کلمه دادگاه تصریح شده است و رویکرد کلی مقررات مواد 114 الی 119 ق.م.ا از جمله شرط اثبات جرم اعمال ضوابط آن توسط دادگاه را تلقی می نماید. دادسرا اختیار استناد به توبه را ندارد گرچه جمع آوری دلایل توبه و یا اشاره به احراز آن توسط بازپرس یا دادستان می تواند مبنای قابل استنادی برای دادگاه باشد که نظریه مشورتی 1291/92/7 مورخ 1/7/1392 نیز موید آن است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 114 ـ در جرایم موجب حد به استثنای قذف و محاربه هرگاه متهم قبل از اثبات جرم توبه کند و ندامت و اصلاح او برای قاضی محرز شود حد از او ساقط می گردد. همچنین اگر جرایم فوق غیر از قذف با اقرار ثابت شده باشد در صورت توبه مرتکب حتی پس از اثبات جرم دادگاه می تواند عفو مجرم را توسط رئیس قوه قضاییه از مقام رهبری درخواست نماید. تبصره 1 ـ توبه محارب قبل از دستگیری یا تسلط بر او موجب سقوط حد است. تبصره 2 ـ در زنا و لواط هرگاه جرم به عنف اکراه و یا با اغفال بزه دیده انجام گیرد مرتکب درصورت توبه و سقوط مجازات به شرح مندرج در این ماده به حبس یا شلاق تعزیری درجه شش یا هر دوی آنها محکوم می شود.

مشاهده ماده 114 قانون مجازات اسلامی

ماده 115 ـ در جرایم تعزیری درجه شش هفت و هشت چنانچه مرتکب توبه نماید و ندامت و اصلاح او برای قاضی محرز شود مجازات ساقط می شود. در سایر جرایم موجب تعزیر دادگاه می تواند مقررات راجع به تخفیف مجازات را اعمال نماید. تبصره 1 ـ مقررات راجع به توبه درباره کسانی که مقررات تکرار جرایم تعزیری در مورد آنها اعمال می شود جاری نمی گردد. تبصره 2 ـ اطلاق مقررات این ماده و همچنین بند (ب) ماده (7) و بندهای (الف) و (ب) ماده (8) و مواد (27) (39) (40) (45) (46) (93) (94) و (105) این قانون شامل تعزیرات منصوص شرعی نمی شود.

مشاهده ماده 115 قانون مجازات اسلامی

ماده 116 ـ دیه قصاص حد قذف و محاربه با توبه ساقط نمی گردد.

مشاهده ماده 116 قانون مجازات اسلامی

ماده 117 ـ در مواردی که توبه مرتکب موجب سقوط یا تخفیف مجازات می گردد توبه اصلاح و ندامت وی باید احراز گردد و به ادعای مرتکب اکتفاء نمی شود. چنانچه پس از اعمال مقررات راجع به توبه ثابت شود که مرتکب تظاهر به توبه کرده است سقوط مجازات و تخفیفات درنظر گرفته شده ملغی و مجازات اجراء می گردد. در این مورد چنانچه مجازات از نوع تعزیر باشد مرتکب به حداکثر مجازات تعزیری محکوم می شود.

مشاهده ماده 117 قانون مجازات اسلامی

ماده 118 ـ متهم می تواند تا قبل از قطعیت حکم ادله مربوط به توبه خود را حسب مورد به مقام تعقیب یا رسیدگی ارائه نماید.

مشاهده ماده 118 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM