نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1396/09/28

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر استهبان

موضوع:
امکان تعیین مجازات حبس کمتر از 3 ماه در صورت وجود جهات تخفیفی

پرسش:
چنانچه مجازات حبس درجه پنج به استناد بند اول ماده 37 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 به مجازات حبس درجه هشت تقلیل یابد آیا حبس درجه هشت در اجرای ماده 65 همین قانون الزاما باید به مجازات جایگزین حبس تبدیل شود یا محکوم کردن متهم در فرض سوال به حبس درجه هشت منع قانونی ندارد؟

نظر هیئت عالی:
بند الف ماده 37 قانون مجازات اسلامی 1392 به دادگاه اختیار داده است که در صورت وجود یک یا چند جهت از جهات تخفیف مجازات حبس مرتکب را یک تا سه درجه تقلیل دهد بنابراین چنانچه به عنوان مثال مجازات حبس درجه 5 سه درجه تقلیل یابد باید مجازات حبس درجه 8 یعنی "تا سه ماه حبس" تعیین شود. بنابراین صدور حکم به مجازات حبس کمتر از سه ماه فاقد اشکال قانونی است.

نظر اکثریت:
ماده 65 قانون مجازات اسلامی ناظر به مجازات قانونی جرم است نه مجازات تبدیلی. بنابراین در فرض سوال امکان تعیین مجازات حبس کمتر از سه ماه وجود دارد؛ مضاف بر اینکه در موارد متعدد از جمله موضوع مواد 8124 و82 این قانون تعیین حبس کمتر از سه ماه تجویز شده است.

نظر اقلیت:
با توجه به ماده 65 قانون مجازات اسلامی و فلسفه مجازات حبس و اینکه مجازات حبس کمتر از سه ماه اثر بازدارندگی ندارد دادگاه در هیچ صورتی نمی تواند متهم را به مجازات حبس کمتر از سه ماه محکوم کند و در فرض سوال که مجازات اصلی پس از تخفیف کمتر از سه ماه می شود دادگاه مکلف است برابر ماده 65 به جای حبس از مجازات جایگزین حبس استفاده نماید.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 37 ـ در صورت وجود یک یا چند جهت از جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات تعزیری را به نحوی که به حال متهم مناسب تر باشد به شرح ذیل تقلیل دهد یا تبدیل کند: الف ـ تقلیل حبس به میزان یک تا سه درجه ب ـ تبدیل مصادره اموال به جزای نقدی درجه یک تا چهار پ ـ تبدیل انفصال دائم به انفصال موقت به میزان پنج تا پانزده سال ت ـ تقلیل سایر مجازات های تعزیری به میزان یک یا دو درجه از همان نوع یا انواع دیگر

مشاهده ماده 37 قانون مجازات اسلامی

ماده 81 ـ چنانچه محکوم از اجرای مفاد حکم یا دستورهای دادگاه تخلف نماید به پیشنهاد قاضی اجرای احکام و رای دادگاه برای بار نخست یک چهارم تا یک دوم به مجازات مورد حکم افزوده می شود و در صورت تکرار مجازات حبس اجراء می گردد. تبصره ـ دادگاه در متن حکم آثار تبعیت و تخلف از مفاد حکم را به طور صریح قید و به محکوم تفهیم می کند. قاضی اجرای احکام نیز در ضمن اجراء با رعایت مفاد حکم دادگاه و مقررات مربوط نحوه نظارت و مراقبت بر محکوم را مشخص می نماید.

مشاهده ماده 81 قانون مجازات اسلامی

ماده 65 ـ مرتکبان جرایم عمدی که حداکثر مجازات قانونی آنها سه ماه حبس است به جای حبس به مجازات جایگزین حبس محکوم می گردند.

مشاهده ماده 65 قانون مجازات اسلامی

ماده 24 ـ چنانچه محکوم طی مدت اجرای مجازات تکمیلی مفاد حکم را رعایت ننماید دادگاه صادرکننده حکم به پیشنهاد قاضی اجرای احکام برای بار اول مدت مجازات تکمیلی مندرج در حکم را تا یک سوم افزایش می دهد و در صورت تکرار بقیه مدت محکومیت را به حبس یا جزای نقدی درجه هفت یا هشت تبدیل می کند. همچنین بعد از گذشتن نیمی از مدت مجازات تکمیلی دادگاه می تواند با پیشنهاد قاضی اجرای حکم در صورت اطمینان به عدم تکرار جرم و اصلاح مجرم نسبت به لغو یا کاهش مدت زمان مجازات تکمیلی وی اقدام کند.

مشاهده ماده 24 قانون مجازات اسلامی

ماده 82 ـ چنانچه اجرای تمام یا بخشی از مجازات های جایگزین حبس با مانعی مواجه گردد مجازات مورد حکم یا بخش اجراء نشده آن بعد از رفع مانع اجراء می گردد. چنانچه مانع مذکور به واسطه رفتار عمدی محکوم و برای متوقف کردن مجازات ایجاد گردد مجازات اصلی اجراء می شود.

مشاهده ماده 82 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM