نشست قضایی شماره 1400-7917

نشست قضایی شماره 1400-7917

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7917


کد نشست:
1400-7917

تاریخ برگزاری:
1398/07/16

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر کلاله

موضوع:
شیوه تحقیق از گواهان جدید برای صدور دستور تجویز تعقیب

پرسش:
با توجه به ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری اگر دلیل جدید مورد ادعا که به موجب آن صدور دستور تجویز تعقیب درخواست شده شهادت شهود باشد آیا دادستان می تواند قبل از تجویز تعقیب تحقیق از گواهان را از بازپرس بخواهد؟ چنانچه متقاضی تجویز تعقیب اعلام نماید که شهود جدید از حضور در مرجع قضایی خودداری می نمایند آیا گواهان مورد ادعا را می توان احضار کرد؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به ماده 43 قانون آیین دادرسی کیفری که انجام تحقیق قبل از صدور دستور تعقیب متهم را پیش بینی نموده است لذا جمع آوری ادله منعی ندارد بدیهی است چنانچه دادستان بعد از بررسی دلایل جدید را برای تعقیب مجدد متهم کافی دانست در صورت تایید قرار در دادگاه تقاضای تجویز تعقیب مجدد را از دادگاه می نماید در غیر این صورت پرونده را بایگانی می کند.

نظر اکثریت:
لازمه احراز اینکه آیا ادعای شاکی مبنی بر کشف دلیل جدید صحت دارد یا نه استماع اظهارات شهود مورد ادعا توسط دادستان است که قبل از تجویز تعقیب هم می تواند نسبت به تحقیق از گواهان اقدام نماید زیرا ماده 43 قانون آیین دادرسی کیفری انجام تحقیق قبل از صدور دستور تعقیب متهم را پیش بینی نموده است. دادستان در راستای ماده 76 قانون آیین دادرسی کیفری می تواند انجام این امر (استماع اظهارات شهود) را از بازپرس بخواهد. تبعا زمانی که شاکی اعلام می کند شهود از حضور در مرجع قضایی امتناع می نمایند احضار شهود نیز مجاز است. زیرا اذن در شی ء (استماع شهادت شهود) مستلزم اذن در لوازم آن (احضار شهود) نیز هست.

نظر اقلیت:
متهمی که در مورد او به جهت فقدان یا عدم کفایت دلیل قرار منع تعقیب صادر شده در پناه اصل برایت قرار دارد و قبل از صدور دستور تجویز تعقیب او تحقیق مجدد راجع به موضوعی که سابقا پیرامون آن تحقیق شده مجاز نیست زیرا بر اساس مقررات آیین دادرسی کیفری تحقیق مرحله ای است بعد از شروع تعقیب. شاکی می تواند با ارایه شهادت نامه مکتوب اعم از عادی یا رسمی خواستار تجویز تعقیب شود و چنانچه اظهارات مکتوب شهود بنا به تشخیص دادستان دلیل جدید محسوب گردد دستور تجویز تعقیب صادر می گردد. اما چنانچه شاکی بدون ارایه شهادت نامه صرفا مدعی باشد که شهودی از موضوع مطلع بوده اند اما در مرجع قضایی جهت ادای شهادت حاضر نمی شوند در این مرحله (قبل از صدور دستور تجویز تعقیب) احضار شهود مجاز نیست زیرا دادستان مجاز به اقدام و تفحص در راستای کشف دلیل جدید نیست بلکه زمانی دستور تجویز تعقیب را می دهد که دلایلی که سابقا کشف شده توسط شاکی به او ارایه شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 278 ـ هرگاه به علت جرم نبودن عمل ارتکابی قرار منع تعقیب صادر و به هر دلیل قطعی شود نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد. هرگاه به علت فقدان یا عدم کفایت دلیل قرار منع تعقیب صادر و در دادسرا قطعی شود نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد مگر پس از کشف دلیل جدید که در این صورت با نظر دادستان برای یکبار قابل تعقیب است و اگر این قرار در دادگاه قطعی شود پس از کشف دلیل جدید به درخواست دادستان می‏توان او را برای یکبار با اجازه دادگاه صالح برای رسیدگی به اتهام تعقیب کرد. در صورتی که دادگاه تعقیب مجدد را تجویز کند بازپرس مطابق مقررات رسیدگی می کند.

مشاهده ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 43 ـ هرگاه قرائن و امارات مربوط به وقوع جرم مورد تردید است یا اطلاعات ضابطان دادگستری از منابع موثق نیست آنان باید پیش از اطلاع به دادستان بدون داشتن حق تفتیش و بازرسی یا احضار و جلب اشخاص تحقیقات لازم را به عمل آورند و نتیجه آن را به دادستان گزارش دهند. دادستان با توجه به این گزارش دستور تکمیل تحقیقات را صادر و یا تصمیم قضایی مناسب را اتخاذ می کند.

مشاهده ماده 43 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 76 ـ دادستان پیش از آنکه تحقیق در جرمی را از بازپرس بخواهد یا جریان تحقیقات را به طور کلی به بازپرس واگذار کند می تواند اجرای برخی تحقیقات و اقدامات لازم را از بازپرس تقاضا کند. در این صورت بازپرس مکلف است فقط تحقیق یا اقدام مورد تقاضای دادستان را انجام دهد و نتیجه را نزد وی ارسال کند.

مشاهده ماده 76 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM