نشست قضایی شماره 1400-7896

نشست قضایی شماره 1400-7896

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7896


کد نشست:
1400-7896

تاریخ برگزاری:
1398/11/01

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر دامغان

موضوع:
امکان تشدید مجازات جایگزین در جرایم متعدد

پرسش:
چنانچه فردی مرتکب چهار بزه تعزیری گردد مطابق ماده 134 قانون مجازات اسلامی دادگاه می بایست مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین نمایید.

نظر هیئت عالی:
با توجه به اصلاح ماده 134 قانون مجازات اسلامی به موجب ماده 15 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب سال 99 موضوع سوال براساس ماده مرقوم باید عمل شود.

نظر اتفاقی:
توجها به تصریح قانونگذار در ماده 134 قانون مجازات اسلامی که اعلام داشته « هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هریک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید» دادگاه مکلف است در موقع تعیین مجازات در تعدد بیش از سه جرم به بالاتر از حداکثر مجازات حکم صادر نماید و این امر از عبارت «بیش از حداکثر» استنباط می گردد و تعیین مجازات به میزان حداکثر صحیح نمی باشد و در قسمت دوم سوال به لحاظ آنکه مجازات جایگزین بدل و در حکم مجازات حبس است و مقررات ناظر بر حبس نیز نسبت به آن جاری است باید به بیش از حداکثر تا یک و نیم برابر حکم صادر گردد.لازم به ذکر است تعیین مجازات های جایگزین در مورد جرایم متعدد صرفا مطابق ماده 72 قانون مجازات اسلامی امکان پذیر است بدین نحو که تعدد جرایم عمدی که مجازات قانونی حداقل یکی از آن ها بیش از 6 ماه حبس باشد مانع از صدور حکم به مجازات جایگزین حبس است در فرض سوال که فردی مرتکب چهار فقره قتل شبه عمدی در اثر بی احتیاطی در امر رانندگی در زمان ها و مکان های مختلف شده است در این شرایط مطابق بند ت ماده 83 و بند ت ماده 86 و ماده 134 قانون مجازات اسلامی و ماده 714 کتاب پنجم تعزیرات قانون مجازات اسلامی دادگاه مکلف است راننده ی مقصر را به 108.000.000 ریال جزای نقدی (یعنی 72000000ریال بعلاوه 36000000ریال) بدل از چهار سال و شش ماه حبس ( یعنی سه سال بعلاوه ی یک و سال و نیم ) محکوم نماید. نتیجتا امکان تشدید مجازات جایگزین در شرایط تعدد جرایم وجود دارد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

ماده 72 ـ تعدد جرایم عمدی که مجازات قانونی حداقل یکی از آنها بیش از شش ماه حبس باشد مانع از صدور حکم به مجازات جایگزین حبس است.

مشاهده ماده 72 قانون مجازات اسلامی

ماده 15 ـ در موردی که به واسطه قوه قهریه و یا بروز حوادث غیر قابل پیش بینی که وقوع آن از اراده طرفین خارج است تمام یا قسمتی از کارگاه تعطیل شود و انجام تعهدات کارگر یا کارفرما به طور موقت غیر ممکن گردد قراردادهای کار با کارگران تمام یا آن قسمت از کارگاه که تعطیل می شود به حال تعلیق در می آید. تشخیص موارد فوق با وزارت کار و امور اجتماعی است.

مشاهده ماده 15 قانون کار

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM