نشست قضایی شماره 1398-6174

نشست قضایی شماره 1398-6174

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6174


کد نشست:
1398-6174

تاریخ برگزاری:
1398/06/10

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رشت

موضوع:
مرجع صالح الزام به ثبت واقعه نکاح با نظر به جرایم موضوع مواد 4 و 49 قانون حمایت خانواده (صلاحیت اضافی)

پرسش:
سوال1: رسیدگی به جرایم موضوع ماده 49 قانون مرقوم در صلاحیت دادگاه خانواده است یا دادگاه کیفری 2؟

نظر هیئت عالی:
در قانون حمایت خانواده برای برخی از رفتارهای والدین و احیانا افراد ذی مدخل در امور اطفال و یا خودداری مرد از ثبت نکاح دایم طلاق و.. . ضمانت اجرای کیفری پیش بینی شده از جمله در ماده 49 قانون حمایت خانواده مصوب 1/12/91 و این بدان معنا نیست که دادگاه های خانواده صلاحیت رسیدگی به جرایم کیفری مرتبط با امور خـانواده را دارد؛ بلکه دادگــاه های خـــانواده مطابق رای وحدت رویه شماره 773 ـ 20/9/97 هیات عمومی دیوان عالی کشور از مراجع اختصاصی است و صرفا در موارد مندرج در ماده 4 قانون مذکور صلاحیت رسیدگی ذاتی دارد. بنابراین جرایم موضوع ماده 49 قانون مرقوم در صلاحیت محاکم کیفری می باشد؛ لیکن دادگاه کیفری صلاحیت صدور حکم به الزام مبنی بر ثبت واقعه ازدواج و.. . را ندارد؛ بلکه این موارد از امور خانواده درحیطه صلاحیت محاکم خانواده است.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه دادگاه خانواده از محاکم اختصاصی محسوب می شود و صلاحیت دادگاه خانواده در ماده 4 قانون حمایت خانواده احصاء شده است و با توجه به ماده 29 آیین نامه اجرایی قانون حمایت خانواده و نظریه شماره 2109/94/7-29/7/94 اداره کل حقوقی قوه قضاییه رسیدگی به جرایم موضوع ماده 49 قانون حمایت خانواده در صلاحیت دادگاه کیفری 2 است دادگاه کیفری ضمن صدور حکم به محکومیت زوج حکم به ثبت واقعه مذکور نیز خواهد داد.

نظر اقلیت:
مقنن در قانون حمایت خانواده با توجه به اهمیت دعاوی خانواده رسیدگی به کلیه امور حقوقی و کیفری را در صلاحیت دادگاه خانواده قرار داده لذا رسیدگی به جرایم موضوع ماده 49 قانون مذکور نیز در صلاحیت دادگاه خانواده است و دادگاه کیفری صلاحیت صدور حکم به ثبت واقعه نکاح و طلاق و فسخ نکاح را ندارد.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 4ـ رسیدگی به امور و دعاوی زیر در صلاحیت دادگاه خانواده است: 1ـ نامزدی و خسارات ناشی از برهم زدن آن 2ـ نکاح دائم موقت و اذن در نکاح 3ـ شروط ضمن عقد نکاح 4ـ ازدواج مجدد 5 ـ جهیزیه 6 ـ مهریه 7ـ نفقه زوجه و اجرت المثل ایام زوجیت 8 ـ تمکین و نشوز 9ـ طلاق رجوع فسخ و انفساخ نکاح بذل مدت و انقضای آن 10ـ حضانت و ملاقات طفل 11ـ نسب 12ـ رشد حجر و رفع آن 13ـ ولایت قهری قیمومت امور مربوط به ناظر و امین اموال محجوران و وصایت در امور مربوط به آنان 14ـ نفقه اقارب 15ـ امور راجع به غایب مفقود الاثر 16ـ سرپرستی کودکان بی سرپرست 17ـ اهدای جنین 18ـ تغییر جنسیت تبصره ـ به دعاوی اشخاص موضوع اصول دوازدهم (12) و سیزدهم (13) قانون اساسی حسب مورد طبق قانون اجازه رعایت احوال شخصیه ایرانیان غیرشیعه در محاکم مصوب 31/4/1312 و قانون رسیدگی به دعاوی مطروحه راجع به احوال شخصیه و تعلیمات دینی ایرانیان زرتشتی کلیمی و مسیحی مصوب 3/4/1372 مجمع تشخیص مصلحت نظام رسیدگی می شود. تصمیمات مراجع عالی اقلیت های دینی مذکور در امور حسبی و احوال شخصیه آنان از جمله نکاح و طلاق معتبر و توسط محاکم قضائی بدون رعایت تشریفات تنفیذ و اجراء می گردد.

مشاهده ماده 4 قانون حمایت از خانواده

ماده 49ـ چنانچه مردی بدون ثبت در دفاتر رسمی به ازدواج دائم طلاق یا فسخ نکاح اقدام یا پس از رجوع تا یک ماه از ثبت آن خودداری یا در مواردی که ثبت نکاح موقت الزامی است از ثبت آن امتناع کند ضمن الزام به ثبت واقعه به پرداخت جزای نقدی درجه پنج و یا حبس تعزیری درجه هفت محکوم می شود. این مجازات در مورد مردی که از ثبت انفساخ نکاح و اعلام بطلان نکاح یا طلاق استنکاف کند نیز مقرر است.

مشاهده ماده 49 قانون حمایت از خانواده

ماده 301 ـ دادگاه کیفری دو صلاحیت رسیدگی به تمام جرایم را دارد مگر آنچه به موجب قانون در صلاحیت مرجع دیگری باشد

مشاهده ماده 301 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده29ـ به جرایم موضوع مواد 49 الی 56 قانون توسط دادگاه صالح رسیدگی خواهد شد. تبصره ـ در مورد ماده 49 قانون دادگاه ضمن صدور رای به الزام به ثبت واقعه نکاح طلاق فسخ یا انفساخ نکاح یا اعلان بطلان نکاح یا طلاق حکم به مجازات مقرر نیز خواهد داد. محکوم علیه مکلف است مدارک لازم برای ثبت هر یک از وقایع فوق را مطابق دستور دادگاه در مهلت مقرر به دفترخانه ارائه کند در هر صورت ثبت واقعه موکول به ارائه مدارک لازم یا دستور دادگاه مبنی بر ثبت آن بدون دریافت برخی از مدارک خواهد بود.

مشاهده ماده 29 آیین نامه اجرایی قانون حمایت خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM