نشست قضایی شماره 1397-5240

نشست قضایی شماره 1397-5240

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5240


کد نشست:
1397-5240

تاریخ برگزاری:
1381/07/10

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر تبریز

موضوع:
عدم تصریح حق واخواهی در وکالت نامه وکیل

پرسش:
در پرونده ای حکم غیابی صادر شـده و در فرجــه بیــست روزه وکیــل دادگســتری بــه وکالت از محکوم علیه غیابی با ارایه وکالت نامه که در قسمت حدود اختیارات آن قیـد شـده «حق تجدیدنظرخواهی اعتراض به قرارهای صادر شده و... را دارا می باشد» واخواهی کرده وکلای واخوانده فقط ایراد کرده اند که وکیل واخواه حق اعتراض به قرارهای صادره را دارد نه واخواهی؛ لذا نظر به انقضای مهلت واخواهی تقاضای رد واخواهی را نموده اند. آیا وکیل واخواه با عنایت به ماده 35 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امـور مـدنی دارای اختیار واخواهی در پرونده حاضر می باشد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
با توجـه بـه اطـلاق بنـد (1) مـاده 35 قـانون آیـین دادرسـی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی و مقصود و نظر محکوم علیـه غایـب از انتخاب وکیل و طرح دعوای اعتراض به رای در مهلت واخواهی و اینکه در فرض سوال ایـن امکان و احتمال وجود دارد که اساسا رای صادره از نظر نصاب قابل تجدیدنظر خواهی نباشـد اسقاط حق واخواهی با وجود عموم واطلاق حق تجدیدنظر خواهی در وکالت نامه قابل توجیـه به نظر نمی رسد و نظر اکثریت ابراز شده صایب تشخیص و مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه واخواهی از مواردی نیست که تصریح به آن طبق مـاده 35 قـانون مزبـور لازم باشد و با عنایت به اینکه تجدیدنظرخواهی اعم از واخواهی و تجدیـدنظر بـه معنـای خـاص است و لحاظ اینکه وکالت از نظر حقوقی عقد تلقـی مـی شـود و طبـق قاعـده «العقـود تابعـه للمقصود» می توان گفت منظور طرفین از اختیار حق اعتراض به حکم نیز مـی باشـد. بنـابراین دادگاه حق رد دادخواست واخواهی را ندارد.

نظر اقلیت:
داشتن اختیار واخواهی طبق بند (1) ماده 35 قانون مزبور باید در وکالت نامه قید شود و دادگاه بدون تصریح به داشتن حق اعتراض به حکم نمی تواند وارد رسیدگی واخواهی شود و از نظـر حقوقی نیز مبرهن است که وکیل با داشتن اطلاعات حقوقی بر فرق بـین اعتـراض بـه قـرار و اعتراض به حکم واقف بوده و از نظر حقوقی نیز نمی توان داشتن حـق تجدیـدنظرخـواهی را معادل حق واخواهی دانست. بنابراین دادگاه حق قبول دادخواست واخواهی را ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM