نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1379/09/25

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر بابلسر

موضوع:
محدوده دخالت کارآموزان وکالت در پرونده ها

پرسش:
با توجه به قسمت اخیر تبصره 3 ماده 6 قانون کیفیت اخـذ پروانـه وکالـت دادگسـتری مصـوب فروردین ماه 1376 که مقرر می دارد: «کارآموزان وکالت قبل از اخذ پروانه حق وکالت در دعـاویی که مرجع تجدیدنظر از احکام آنها دیوان عالی کشور می باشد را ندارند.» و با توجه به مواد 334 و 331 قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه های عمومـی و انقلاب در امور مدنی و با توجـه بـه اینکـه

نظر هیئت عالی:
به موجب تبصره ذیل ماده 6 قانون کیفیت اخذ پروانه وکالـت دادگستری مصوب 1376/1/17 کارآموز وکالت قبل از اخـذ پروانـه وکالـت حـق وکالت در دعاویی که مرجع تجدیدنظر از احکام آن دیوان عالی کشور است را ندارد. گرچـه قانون مزبور در زمان حاکمیت ماده 21 قانون تشکیل دادگاه هـای عمـومی و انقـلاب تصـویب شده که به شرح آن در پاره ای از آرای دادگاه های عمومی و انقلاب مرجع تجدیدنظر دیوان عالی کشور بوده و با لحاظ ماده 44 قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه هـای عمـومی و انقـلاب مصوب 1379/1/21مجلس شورای اسلامی مرجع رسیدگی تجدیـدنظـر آرای دادگـاه هـای عمومی و انقلاب دادگاه تجدیدنظر استان است و با لحـاظ مقـررات فصـل اول بـاب پـنجم قانون مزبور و ماده 529 همین قانون دیوان عالی کشور صرفا مرجع رسیدگی فرجامی است علت حکم مقرر در تبصره ذیل ماده 6 قانون کیفیت اخذ پروانه وکالـت دادگسـتری و فلسـفه وضع آن است که اهمیت سیر رسیدگی در دیوان عالی کشور را می رساند. بنابراین کارآموزان وکالت قبل از اخذ پروانه وکالت به عنوان وکیل نباید دخالت کنند.

نظر اکثریت:
قسمت اخیر تبصره 3 ماده 6 این توجه را می دهـد کـه نظـر قانونگـذار بـر ایـن بـوده اسـت کـه در موضوعات و مسایلی که از اهمیت و حساسیت بیشتری برخوردار می باشند کسانی دخالت کننـد کـه دارای تجارب کافی بوده و تخصص و تبحر بالاتری داشته باشند؛ کارآموزان وکالت که هنوز در دوره آزمایشی و گزینشی به سر می برند به اندازه وافی و کـافی خبرویـت و تجربـه لازم را در امـر وکالـت ندارند بهتر است با توجه به قانون در این مقطع از دادرسی وکلای کارآزموده تر دخالت کنند.

نظر اقلیت:
تجدیدنظر و فرجام دو مقوله جدا از هم می باشند فلذا در زمان حکومت قانون آیین دادرسی مدنی سال 1318 و به صراحت قسمت اخیر تبصره ماده 6 قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگسـتری و مدلول مواد مندرج در آیین دادرسی مدنی سال 1318 که حدود دخالت کارآموز وکالـت را تعیـین کرده بود کارآموز وکالت نمی توانست در پرونده های حقوقی که مرجـع تجدیـدنظر در آن دیـوان عالی کشور بوده است دخالت کند؛ اما با توجه به ماده 334 قانون آیین دادرسی مدنی دادگـاه هـای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب سال 1379 که صرفا دادگاه های تجدیدنظر استان را مرجع تجدیدنظر دادگاه بدوی دانسته است و دیوان عالی کشور به علت تغییر مرجـع تجدیـدنظر دیگـر حق رسیدگی به عنوان تجدیدنظر آرای بدوی را ندارد و تنها وفق ماده 367 قـانون آیـین دادرسـی

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 6 ـ بر اساس بند چهار اصل چهل و سوم و بند شش اصل دوم و اصول نوزدهم بیستم و بیست و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اجبار افراد به کار معین و بهره کشی از دیگری ممنوع و مردم ایران از هر قوم و قبیله که باشند از حقوق مساوی برخوردارند و رنگ نژاد زبان و مانند اینها سبب امتیاز نخواهد بود و همه افراد اعم از زن و مرد یکسان در حمایت قانون قرار دارند و هر کس حق دارد شغلی را که به آن مایل است و مخالف اسلام و مصالح عمومی و حقوق دیگران نیست برگزیند.

مشاهده ماده 6 قانون کار

ماده 334 - مرجع تجدیدنظر آرای دادگاههای عمومی و انقلاب هر حوزه ای دادگاه تجدیدنظر مرکز همان استان می باشد.

مشاهده ماده 334 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 331 - احکام زیر قابل درخواست تجدیدنظر می باشد : الف - در دعاوی مالی که خواسته یا ارزش آن از سه میلیون (000 000 3) ریال متجاوز باشد. ب - کلیه احکام صادره در دعاوی غیرمالی. ج - حکم راجع به متفرعات دعوا درصورتی که حکم راجع به اصل دعوا قابل تجدیدنظر باشد. تبصره - احکام مستند به اقرار در دادگاه یا مستند به رای یک یا چند نفر کارشناس که طرفین کتبا رای آنان را قاطع دعوا قرار داده باشند قابل درخواست تجدیدنظر نیست مگر درخصوص صلاحیت دادگاه یا قاضی صادرکننده رای.

مشاهده ماده 331 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 44 - درصورتی که یکی از اصحاب دعوا در دادرسی دونفر وکیل معرفی کرده و به هیچیک از آنها به طور منفرد حق اقدام نداده باشد ارسال لایحه توسط هر دو یا حضور یکی از آنان با وصول لایحه از وکیل دیگر برای رسیدگی دادگاه کافی است و درصورت عدم وصول لایحه از وکیل غایب دادگاه بدون توجه به اظهارات وکیل حاضر رسیدگی را ادامه خواهد داد. چنانچه هر دو وکیل یا یکی از آنان عذر موجهی برای عدم حضور اعلام نموده باشد درصورت ضرورت جلسه دادرسی تجدید و علت تجدید جلسه و وقت رسیدگی به موکل نیز اطلاع داده می شود. در این صورت جلسه بعدی دادگاه به علت عدم حضور وکیل تجدید نخواهد شد.

مشاهده ماده 44 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM