نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1383/11/08

برگزار شده توسط:
استان قم/ شهر قم

موضوع:
اعمال حق حبس زوجه با قصد متارکه

پرسش:
با عنایت به مفاد ماده 1058 قانون مدنی اگر از ادله و قراین یا حتی تصریح زوجه مشخص شود که مقصود زوجه از اعمال حق حبس دریافت مهر نیست بلکه قصد وی متارکه است و به هیچ وجه حاضر به تمکین نخواهد شد. آیا در این صورت نیز زوجه حق مطالبه نفقه را دارد یا نفقه به وی تعلق نمی گیرد؟

نظر هیئت عالی:
همین سوال به ترتیب ذیل در جلد سوم از کتاب استفتایات صفحه 201 مسیله 11 مطرح شده است:

نظر اکثریت:
با عنایت به مواد 1085 و 1102 قانون مدنی و اطلاق ماده 1085 و فتاوای مشهور فقها در هر صورت با استفاده از حق حبس نفقه محفوظ است و زوجه حق مطالبه نفقه را دارد.

نظر اقلیت:
با عنایت به این که حق حبس باید مابه ازا داشته باشد و از طرفی این حق از ناحیه زوجه نباید نافی حقی از حقوق زوج باشد و مقتضای عقد ازدواج تمکین و استفاده از حق حبس در واقع استثنا از قاعده عامه محسوب می شود و ظهور ماده 1085 نیز این است که زوجه بخواهد حقی از حقوق خود یعنی مهر را استیفا کند نه حقی از حقوق زوج را تضییع کند در صورت ظهور مخالفت زوجه حق نفقه ساقط است و در واقع اعمال حق باید برای تمکین باشد نه فرار از تمکین.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1058 - زن هر شخصی که به نه طلاق که شش تای آن ها عدی است مطلقه شده باشد بر آن شخص حرام موبد می شود.

مشاهده ماده 1058 قانون مدنی

ماده 1085 - زن می تواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند مشروط بر این که مهر او حال باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود.

مشاهده ماده 1085 قانون مدنی

ماده 1102 - همین که نکاح به طور صحت واقع شد روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار می شود.

مشاهده ماده 1102 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM