نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1381/07/14

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر بهشهر

موضوع:
صدور اجراییه در صورتی که دادگاه نسبت به قسمتی از خواسته تصمیم نگرفته باشد

پرسش:
شخصی دادخواستی به خواسته مطالبه وجه مطرح میکند و دادگاه خوانده را غیابـا محکـوم مینماید. خوانده نسبت به رای صادره تقاضای واخواهی کرده و ضمن آن خواسـتار صـدور حکم اعسار از پرداخت هزینه دادرسی در مرحله واخواهی میشود اما دادگاه بدون توجه بـه درخواست اعسار و بدون هیچ اظهارنظری نفیا و اثباتا پیرامون آن در اصل واخواهی رسیدگی نموده و ضمن رد واخواهی دادنامه واخواسته را تایید مینماید محکوم له درخواست اجراییـه میکند در این مرحله دادگاه صادرکننده رای متوجه میشود که راجع به اعسار نظری نـداده است آیا شعبه مذکور مکلف به صدور اجراییه هست؟

نظر هیئت عالی:
رسیدگی دادگاه به دعوا بـدون ایـنکـه بـه دعـوای اعسـار واخواه از هزینه دادرسی رسیدگی شده یا اینکـه واخـواه تمبـر هزینـه دادرسـی ابطال کرده باشد مانع از اجرای حکم قطعی نخواهد بود و به تعبیـر دیگـر ایـن امـر گر چـه تخلف از مقررات قانون و مسامحه در رسیدگی است به اساس رای صادره به ایـن جهـت خللی وارد نمیسازد.

نظر اکثریت:
رای دادگاه در خصوص رسیدگی واخواهی اشتباه است و قاضی صادرکننده رای در صدور آن مرتکب اشتباه شده است؛ زیرا دادگاه مذکور در مرحله واخواهی مکلـف بـوده تشـریفات آیـین دادرسی مدنی که از قواعد آمره هست را رعایت و بدوا به موضـوع اعسـار از پرداخـت هزینـه دادرسی مرحله واخواهی رسیدگی و پـس از اظهـارنظر پیرامـون آن نفیـا و اثباتـا وارد ماهیـت واخواهی شده و اقدام به صدور رای کند. بنابراین گرچه صدور رای مـذکور مبنـی بـر اشـتباه است و باید نسبت به آن اعلام اشتباه شود اما در خصـوص درخواسـت محکـوم لـه مبنـی بـر صدور اجراییه چون فعلا دادگاه مواجه با رای قطعی اسـت و تـا کنـون نقـض نشـده اسـت و صرف اعلام اشتباه مانع اجرای حکم نیست دادگاه مکلف به صدور اجراییه است.

نظر اقلیت:
دادگاه حق صدور اجراییه را ندارد چون در صـدور رای مقـررات شـکلی را رعایـت نکـرده و اظهارنظری پیرامون اعسار از هزینه دادرسی نکرده است و باید از رای اعلام اشتباه شود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM