نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1391/11/03

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر بابل

موضوع:
سوگند شخص حقوقی دردعوای بر میت علاوه بر اقامه بینه

پرسش:
در دعوی بر میت علاوه بر اقامه بینه سوگند خواهان نیز لازم است (به استناد ماده 278 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی ) چنان چه خواهان شخص حقوقی باشد آیا سوگند لازم است؟ اگر جواب مثبت باشد چه کسی باید سوگند یاد نماید؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (1) مدنی نظر به این که به موجب ماده 1330 قانون مدنی تقاضای قسم قابل توکیل است و وکیل در دعوا می تواند طرف را قسم دهد لیکن قسم یاد کردن قابل توکیل نیست و وکیل نمی تواند به جای موکل قسم یاد کند و به همین اعتبار در تبصره 2 ماده 35 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی سوگند و.. . قابل توکیل نمی باشد و از آنجایی که سمت دارندگان حق امضا و امضاکنندگان اسناد تعهدآور در شخصیت حقوقی به عنوان نماینده قانونی آن شخص حقوقی می باشد و مفاد ماده 125 قانون تجارت موید این معناست بنابراین نظریه اکثریت صایب تشخیص و تایید می گردد.

نظر اکثریت:
سوگند امری شخصی است اعلام اراده ای است که به موجب آن شخص خدا را شاهد صدافت خود در اظهارات و التزامات بیان شده می گیرد وهمچنین سوگند از اموری است که به شخصیت و اعتقاد و ایمان شخصی بستگی دارد و به همین جهت ولی یا قیم محجور نمی تواند به نمایندگی او سوگند یاد کند و قسم متوجه او نمی شود.و همچنین بر اساس تبصره 2 ماده 35 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی سوگند قابل توکیل (نماینده قراردادی) نمی باشد. وکیل در دعوی می تواند طرف را قسم دهد لکن قسم یاد کردن قابل توکیل نیست وکیل نمی تواند به جای موکل قسم یاد کند و همچنین بر اساس ماده قانون مدنی 1335 مصوب 1314 در شق اول آن بیان شده دعاوی که یک طرف آن اشخاص حقوقی مثل ادارات دولت وشرکت ها هستند قسم مورد ندارد.

نظر اقلیت:
این که اشخاص حقوقی یا حقیقی فرقی ندارد با توجه به این ماده قانونی در سوال ذکر شده یک اصل را باید در نظر گرفت اشخاص حقوقی همان حقوقی را دارد که شخصی حقیقی دارد مگر این که قانونگذار آن را ممنوع کرده باشد. سوگند که در ماده 278 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی عنوان شده سوگند قاطع دعوا نیست و آنچه مثبت حق است بینه است و اما قانونگذار در این ماده گفته علاوه بر بینه شخص حقوقی باید سوگند یاد کند به لحاظ این که خود میت وجود ندارد و احتمال این که حق وی تضییع شده باشد وجود دارد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 278 - در دعوای بر میت پس از اقامه بینه سوگند خواهان نیز لازم است و درصورت امتناع از سوگند حق وی ساقط می شود.

مشاهده ماده 278 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 35 - وکالت در دادگاهها شامل تمام اختیارات راجع به امر دادرسی است جز آنچه را که موکل استثناء کرده یا توکیل در آن خلاف شرع باشد لیکن در امور زیر باید اختیارات وکیل در وکالت نامه تصریح شود: 1 - وکالت راجع به اعتراض به رای تجدیدنظر فرجام خواهی و اعاده دادرسی. 2 - وکالت در مصالحه و سازش. 3 - وکالت در ادعای جعل یا انکار و تردید نسبت به سند طرف و استرداد سند. 4 - وکالت در تعیین جاعل. 5 - وکالت در ارجاع دعوا به داوری و تعیین داور. 6 - وکالت در توکیل. 7 - وکالت در تعیین مصدق و کارشناس. 8 - وکالت در دعوای خسارت. 9 - وکالت در استرداد دادخواست یا دعوا. 10 - وکالت در جلب شخص ثالث و دفاع از دعوای ثالث. 11 - وکالت در ورود شخص ثالث و دفاع از دعوای ورود ثالث. 12 - وکالت در دعوای متقابل و دفاع درقبال آن. 13 - وکالت در ادعای اعسار. 14 - وکالت در قبول یا رد سوگند. تبصره 1 - اشاره به شماره های یادشده در این ماده بدون ذکر موضوع آن تصریح محسوب نمی شود. تبصره 2 - سوگند شهادت اقرار لعان و ایلاء قابل توکیل نمی باشد.

مشاهده ماده 35 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 125 ـ هر کس به عنوان شریک ضامن در شرکت تضامنی موجودی داخل شود متضامنا با سایر شرکاء مسئول قروضی هم خواهد بود که شرکت قبل از ورود او داشته اعم از اینکه در اسم شرکت تغییری داده شده یا نشده باشد. هر قراری که بین شرکاء برخلاف این ترتیب داده شده باشد در مقابل اشخاص ثالث کان لم یکن خواهد بود.

مشاهده ماده 125 قانون تجارت

ماده 1330 - تقاضای قسم قابل توکیل است و وکیل در دعوی می تواند طرف را قسم دهد لیکن قسم یاد کردن قابل توکیل نیست و وکیل نمی تواند به جای موکل قسم یاد کند.

مشاهده ماده 1330 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM