نشست قضایی شماره 1397-5515

نشست قضایی شماره 1397-5515

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5515


کد نشست:
1397-5515

تاریخ برگزاری:
1384/02/14

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر کرمان

موضوع:
اتخاذ تصمیم در صورتی که دادرس به لحاظ یکی از موارد ماده 91 قانون آیین دادرسی مدنی در رسیدگی به موضوع دعوا مردود بوده

پرسش:
دادرس دادگاه به یکی از جهات مذکور در ماده 91 قانون آیین دادرسی مدنی در رسیدگی به موضوع دعوا مردود بوده لیکن بدون توجه به این امر رسیدگی ماهوی میکند و حکم قضیه را صادر میکند. محکوم علیه تجدیدنظرخواهی میکند و بر همین اسـاس پرونـده بـه دادگـاه تجدیدنظر ارسال و در دادخواست تجدیدنظرخواهی به این موضوع اعتراض نمیشود حـال دادگاه تجدیدنظر در خصوص این قضیه چه تصمیمی باید اتخاذ کند؟

نظر هیئت عالی:
در فـرض سـوال چنـانچـه دادرس دادگـاه بـه یکی از جهات مندرج در ماده 91 قانون آیـین دادرسـی دادگـاههـا در امـور مدنی در رسیدگی مردود بوده ولیکن از رسیدگی امتنـاع نکـرده و در ماهیـت حکـم صادر نموده باشد حکم صادره برخلاف دسـتور مـاده مرقـوم بـوده مغـایر بـا قـانون است و دادگاه تجدیدنظر هرچند در مرحلـه تجدیـدنظرخـواهی ایـراد نشـده باشـد باید حکـم مغـایر مـوازین قـانونی را ضـمن رسـیدگی مـاهیتی نقـض و رای مقتضـی صادر نماید. با این ترتیب نظر اقلیت تایید میشود.

نظر اکثریت:
با اتخاذ ملاک از ماده 352 قانون آیین دادرسی مدنی به لحاظ اینکه اساسا رسیدگی ماهوی دو مرحله ای است و قاضی بدوی به لحاظ جهتی از قانون ممنوع از رسیدگی بـوده و رسـیدگی او کان لم یکن تلقی میشود و لذا برای حفظ حقوق اصحاب دعوا که باید بـه دعـوای آنـان در دو مرحله رسیدگی شود دادگاه تجدیدنظر باید حکم خلاف قـانون را نقـض و پرونـده جهـت ارجاع به قاضی صلاحیتدار اعاده میگردد.

نظر اقلیت:
با عنایت به اینکه به هر حال دادگاه بدوی حکم ماهیتی صادر کرده و موضـوع نـه از مصـادیق ماده 352 و نه مصادیق ماده 353 قانون آیین دادرسی مدنی است تـا دادگـاه تجدیـدنظر حکـم بدوی را نقض و پرونده را به مرجع بدوی یا مرجع صالحه دیگـر ارسـال کنـد بلکـه براسـاس صراحت ماده 358 قانون مذکور حکم بدوی که بدون رعایت موازین قـانونی (مـاده 92 قـانون آیین دادرسی مدنی) صادر گردیده نقض و راسا مبـادرت بـه رسـیدگی مـاهوی نمـوده و رای مقتضی را صادر میکند.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 91 - دادرس در موارد زیر باید از رسیدگی امتناع نموده و طرفین دعوا نیز می توانند او را رد کنند. الف - قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از هر طبقه بین دادرس با یکی از اصحاب دعوا وجود داشته باشد. ب - دادرس قیم یا مخدوم یکی از طرفین باشد و یا یکی از طرفین مباشر یا متکفل امور دادرس یا همسر او باشد. ج - دادرس یا همسر یا فرزند او وارث یکی از اصحاب دعوا باشد. د - دادرس سابقا در موضوع دعوای اقامه شده به عنوان دادرس یا داور یا کارشناس یا گواه اظهارنظر کرده باشد. ه- بین دادرس و یکی از طرفین و یا همسر یا فرزند او دعوای حقوقی یا جزایی مطرح باشد و یا در سابق مطرح بوده و از تاریخ صدور حکم قطعی دو سال نگذشته باشد. و - دادرس یا همسر یا فرزند او دارای نفع شخصی در موضوع مطروح باشند.

مشاهده ماده 91 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 352 - هرگاه دادگاه تجدیدنظر دادگاه بدوی را فاقد صلاحیت محلی یا ذاتی تشخیص دهد رای را نقض و پرونده را به مرجع صالح ارسال می دارد.

مشاهده ماده 352 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 353 - دادگاه تجدیدنظر در صورتی که قرار مورد شکایت را مطابق با موازین قانونی تشخیص دهد آن را تایید می کند. در غیر این صورت پس از نقض پرونده را برای رسیدگی ماهوی به دادگاه صادرکننده قرار عودت می دهد.

مشاهده ماده 353 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM