نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1388/05/08

برگزار شده توسط:
استان خراسان شمالی/ شهر بجنورد

موضوع:
اجرای حکم حضانت در فرض بلوغ طفل پس از صدور حکم

پرسش:
خواهان به عنوان پدر طفل در مورخ 17/6/1376 طی دادخواست تقدیمی تقاضای استرداد فرزند خود از خوانده را به عمل آورده است. دادگاه طی دادنامه مورخ 17/8/1376 حکم به استرداد و تحویل فرزند خواهان را صادر نموده و به طرفین ابلاغ گردیده است. محکوم له طی لایحه ای (فاقد شماره و تاریخ) که ضمیمه شده اعلام نموده است که چون طبق متن رای به حق قانونی و حق خویش نایل شده اند دیگر به هیچ نحو از آن و از آقای (محکوم علیه) ادعایی ندارم و با طیب خاطر رضایت خود را به نفع وی اعلام می دارم. عدم اجرای حکم مورد استدعا است. سپس محکوم له در سال جاری درخواست اجرای حکم را نموده است. بنابه مراتب معنونه و ملاحظه بلوغ فرزند متن لایحه مشارالیه و جمیع بایسته ها و جوانب شرعی و قانونی آیا دادگاه مکلف به اجرای مفاد حکم یادشده است؟

نظر هیئت عالی:
در فرض بلوغ طفلی که حضانت او پیش تر مورد حکم قرار گرفته است به سبب انتفای موضوع اجرای حکم منتفی می گردد.

نظر اکثریت:
اثر اجرای احکام حقوقی محدود به مدت معینی است مثل گواهی عدم امکان سازش که برای سه ماه اعتبار دارد و در فرض سوال می توان از مواد 1173 و 1041 قانون مدنی استنباط کرد که موضوع خواسته و حکم صادره حضانت طفل بوده که در حال حاضر به لحاظ گذشت مدت طولانی بالغ شده است و با بلوغ موضوع حضانت سالبه به انتفاء می¬گردد و دیگر اثر قانونی ندارد و از حضانت پدر و مادر اصلی خارج شده و صرفا ولایت پدر در امر ازدواج دختر و در امور مالی تا رسیدن به سن رشد باقی است. از سوی دیگر محکوم له لایحه داده که خواستار عدم اجرای حکم است و به نوعی اعمال حق خود را اسقاط کرده است لذا دادگاه تکلیفی برای اجرای مفاد حکم صادره ندارد.

نظر اقلیت:
حضانت حق و تکلیفی است برعهده پدر و مادر اصلی و قابلیت سقوط را ندارد. این که لایحه داده: «به حق خودم رسیدم» ناظر بر مفاد اجراییه نبوده به لحاظ این که اجراییه ای صادر نشده است و از لحاظ شرعی و قانونی فرزند باید تحت سرپرستی پدر و مادر اصلی و واقعی خود باشد هر چند که در فرض سوال مصلحت در این است که تحت سرپرستی پدرخوانده باشد و مستفاد از مواد 1168 1169 و 1173 قانون مدنی . خارج از بحث پدر و مادر نمی¬توان موضوع حضانت را مطرح کرد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1173 - هر گاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد محکمه می تواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضاییه تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند اتخاذ کند. موارد ذیل از مصادیق عدم مواظبت و یا انحطاط اخلاقی هر یک از والدین است: 1 - اعتیاد زیان آور به الکل مواد مخدر و قمار. 2 - اشتهار به فساد اخلاق و فحشاء. 3 - ابتلا به بیماری های روانی با تشخیص پزشکی قانونی. 4 - سوءاستفاده از طفل یا اجبار او به ورود در مشاغل ضد اخلاقی مانند فساد و فحشا تکدی گری و قاچاق. 5 - تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف.

مشاهده ماده 1173 قانون مدنی

ماده 1041 - عقد نکاح دختر قبل از رسیدن به سن 13 سال تمام شمسی و پسر قبل از رسیدن به سن 15 سال تمام شمسی منوط است به اذن ولی به شرط رعایت مصلحت با تشخیص دادگاه صالح.

مشاهده ماده 1041 قانون مدنی

ماده 1168 - نگاهداری اطفال هم حق و هم تکلیف ابوین است.

مشاهده ماده 1168 قانون مدنی

ماده 1169 - برای حضانت و نگهداری طفلی که ابوین او جدا از یکدیگر زندگی می کنند مادر تا سن هفت سالگی اولویت دارد و پس از آن با پدر است. تبصره - بعد از هفت سالگی در صورت حدوث اختلاف حضانت طفل با رعایت مصلحت کودک به تشخیص دادگاه می باشد. (اصلاحی 80/09/1382 مجمع تشخیص نظام)

مشاهده ماده 1169 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM