نشست قضایی شماره 1397-5550

نشست قضایی شماره 1397-5550

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5550


کد نشست:
1397-5550

تاریخ برگزاری:
1386/02/01

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر ساری

موضوع:
عدم ضرورت تقدیم دادخواست برای اعتراض به قرار رد دادخواست تجدیدنظر

پرسش:
آیا قرار رد دادخواست تجدیدنظر صادر شده از سوی دادگاه نخستین بـه اسـتناد تبصـره 2 ماده 339 قانون آیین دادرسی مدنی با تقدیم دادخواست و رعایت سایر تشریفات مربوط به مرحله تجدیدنظرخواهی قابل اعتراض است یا با درخواست عادی؟

نظر هیئت عالی:
اعتراض به قرار رد درخواست تجدیـدنظر نیـازی بـه تقدیم دادخواست ندارد زیـرا اعتـراض را نمـیتـوان یکـی از مراحـل دادرسـی دانست. متقاضی تجدیدنظر باید دادخواست خود را ظـرف مهلـت مقـرر بـه دفتـر دادگـاه صادرکننده رای یا شعبه اول دادگاه تجدیدنظر یا به دفتر بازداشتگاهی که در آنجـا توقیـف است تسلیم کند. دو مرجع اخیر به استناد تبصره 1 ماده 339 قـانون آیـین دادرسـی مـدنی درخواست تجدیدنظر را به دفتر دادگاه بدوی از دادگاه صـادرکننده دادنامـه بـدوی ارسـال

نظر اکثریت:
اعتراض موضوع فراز پایانی تبصره 2 ماده 339 قانون آیین دادرسی مدنی در راستای دادخواست تجدیدنظر تقدیمی مطرح میشود و از سوی تجدیدنظرخواه نسبت به عدم پذیرش دادخواست تقدیمی اش صورت میگیرد. رسیدگی به این اعتراض مرحله ای از مراحل دادرسی مدنی قانونی تلقی نمیشود تا تشریفات خاصی داشته باشد و طرح چنین اعتراض تدافعی ایجاد نمیکند تـا مستلزم رعایت تشریفات قانون آیین دادرسی مدنی در باب تجدیدنظر از جمله رعایت تشریفات مواد 343 و 346 باشد و پاسخ دهی طرف مقابل را ایجاب کند چرا که در این صورت تسلسل ایجاد خواهد شد. با وحدت ملاک از مواد 56 54 و 383 قانون آیین دادرسی مدنی نیز همین معنا تایید میشود. بنابراین اعتراض به قرار رد دادخواست موضوع تبصره 2 ماده 39 یاد شده نیاز به تقدیم دادخواست ندارد و با درخواست عادی قابلیت طرح دارد.

نظر اقلیت:
مستنبط از مواد 2 و 48 قانون آیین دادرسی مدنی این است که طرح هر گونه دعـوا و ادعـا در امور مدنی باید مطابق قانون آیین دادرسی مدنی و با تقدیم دادخواست باشد مگر در مواردی که قانون استثنا کرده است. چون در قانون درباره اعتراض موضـوع تبصـره 2 مـاده 339 اسـتثنایی وجود ندارد و شکایت موضوع ماده 54 هم تلقـی نمـیشـود بنـابراین بایـد ایـن اعتـراض بـا دادخواست و رعایت سایر تشریفات باب تجدیدنظر طرح شود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 339 - متقاضی تجدیدنظر باید دادخواست خود را ظرف مهلت مقرر به دفتر دادگاه صادرکننده رای یا دفتر شعبه اول دادگاه تجدیدنظر یا به دفتر بازداشتگاهی که در آنجا توقیف است تسلیم نماید. هریک از مراجع یادشده در بالا باید بلافاصله پس از وصول دادخواست آن را ثبت و رسیدی مشتمل بر نام متقاضی و طرف دعوا تاریخ تسلیم شماره ثبت و دادنامه به تقدیم کننده تسلیم و در روی کلیه برگهای دادخواست تجدیدنظر همان تاریخ را قید کند. این تاریخ تاریخ تجدیدنظر خواهی محسوب می گردد. تبصره 1 - درصورتی که دادخواست به دفتر مرجع تجدیدنظر یا بازداشتگاه داده شود به شرح بالا اقدام و دادخواست را به دادگاه صادرکننده رای ارسال می دارد. چنانچه دادخواست تجدیدنظر در مهلت قانونی تقدیم شده باشد مدیر دفتر دادگاه بدوی پس از تکمیل آن پرونده را ظرف دو روز به مرجع تجدیدنظر ارسال می دارد. تبصره 2 - درصورتی که دادخواست خارج از مهلت داده شود و یا در مهلت قانونی رفع نقص نگردد به موجب قرار دادگاه صادرکننده رای بدوی رد می شود. این قرار ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ در مرجع تجدیدنظر قابل اعتراض است رای دادگاه تجدیدنظر قطعی است. تبصره 3 - دادگاه باید ذیل رای خود قابل تجدیدنظر بودن یا نبودن رای و مرجع تجدیدنظر آن را معین نماید. این امر مانع از آن نخواهد بود که اگر رای دادگاه قابل تجدیدنظر بوده و دادگاه آن را قطعی اعلام کند هریک از طرفین درخواست تجدیدنظر نماید.

مشاهده ماده 339 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 48 - شروع رسیدگی در دادگاه مستلزم تقدیم دادخواست می باشد. دادخواست به دفتر دادگاه صالح و در نقاطی که دادگاه دارای شعب متعدد است به دفتر شعبه اول تسلیم می گردد.

مشاهده ماده 48 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM