نشست قضایی شماره 1397-5524

نشست قضایی شماره 1397-5524

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5524


کد نشست:
1397-5524

تاریخ برگزاری:
1385/07/13

برگزار شده توسط:
استان قم/ شهر قم

موضوع:
نقض رای دادگاه بدوی در دادگاه تجدیدنظر به دلیل عدم رعایت مفاد ماده 98 قانون آیین دادرسی مدنی

پرسش:
ماده 98 قانون آیین دادرسی مدنی شرایطی را برای تغییر نحوه دعـوا و یـا خواسـته بیـان داشته است. هرگاه دادگاه بدوی بدون در نظر گرفتن شرایط مذکور تغییر خواسته را بپذیرد و براساس آن رای صادر نماید: اولا آیا دادگاه تجدیدنظر میتواند با توجه به اشکال در پذیرش تغییر خواسته رای بدوی را نقض نماید؟

نظر هیئت عالی:
اقـدام انجـام یافتـه متضـمن دو بخـش اسـت: 1. اسـترداد خواسته اول 2. طرح خواسته جدید. براین اسـاس چـون رای مـاهیتی از سـوی دادگاه بدوی صادر شده است که این رای مطابق خواسته نبوده و تغییـر خواسـته بـرخلاف مقررات صورت گرفته است دادگاه تجدیدنظر رای بدوی را نقض و در خصوص خواسـته اول وفق ماده 107 قانون مدنی آیین دادرسی مدنی مبادرت به صدور قرار میکند.

نظر اکثریت:
براساس ماده 7 قانون آیین دادرسی مدنی تا زمانی که در مرحله نخستین درباره دعوایی حکمی صادر نشده است نمیتوان به ماهیت آن در مرحله بالاتر رسیدگی کرد. دادگاه بدوی نباید بهتغییر خواسته ای که برخلاف مقررات ماده 98 قانون آیین دادرسی مدنی درخواست شده ترتیب اثر بدهـد بلکـه بایـد طبق خواسته اول نسبت به دعوا تعیین تکلیف نماید و هرگاه خواهان از رسیدگی به آن منصرف شد با قرار مقتضی پرونده را مختومه کند. بنابراین در فرض سوال که دادگـاه بـدوی بـرخلاف مقـررات قانون طبق خواسته دوم رای صادر کرده دادگاه تجدیدنظر مکلف است رای دادگاه بدوی را در مورد خواسته دوم نقض و قرار رد آن را صادر و چون خواهان از خواسته دوم در واقع انصراف داده است دادگاه بدوی تکلیفی برای رسیدگی ندارد و لذا دعوا به آن ارجاع نمیشود.

نظر اقلیت:
بر اساس بند (ه) ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی اگر رای دادگاه بـدوی مخـالف مقـررات قانونی باشد هریک از طرفین میتوانند نسبت به آن اعتراض و درخواسـت تجدیـدنظر کننـد و ماده 358 قانون مذکور مقرر داشته در صورتی که دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخوانـده را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر مینماید. وقتی که دادگـاه بدوی دعوا را ماهیتا رسیدگی و درباره آن حکـم مـاهوی صـادر نمایـد و ایـن حکـم مخـالف مقررات قانونی باشد دادگاه تجدیدنظر باید با نقض آن حکم مـاهوی مطـابق خواسـته قـانونی صادر نماید و نمیتواند پس از نقض رسیدگی را به دادگاه بدوی ارجاع دهد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 98 - خواهان می تواند خواسته خود را که در دادخواست تصریح کرده در تمام مراحل دادرسی کم کند ولی افزودن آن یا تغییر نحوه دعوا یا خواسته یا درخواست درصورتی ممکن است که با دعوای طرح شده مربوط بوده و منشا واحدی داشته باشد و تا پایان اولین جلسه آن را به دادگاه اعلام کرده باشد.

مشاهده ماده 98 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 7 - به ماهیت هیچ دعوایی نمی توان در مرحله بالاتر رسیدگی نمود تا زمانی که در مرحله نخستین در آن دعوا حکمی صادر نشده باشد مگر به موجب قانون.

مشاهده ماده 7 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 107 - تصرفات صاحب حق در ملک غیر که متعلق حق اوست باید به اندازه ای باشد که قرار داده اند و یا به مقدار متعارف و آن چه ضرورت انتفاع اقتضا می کند.

مشاهده ماده 107 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM