نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1389/06/01

برگزار شده توسط:
استان خوزستان/ شهر اهواز

موضوع:
مطالبه جهیزیه

پرسش:
خانم (الف) دادخواستی مبنی بر مطالبه بیست میلیون ریال طلب خود بابت جهیزیه موضوع قباله نکاحیه فی مابین خود و آقای (ب) تقدیم دادگاه کرده است. در قباله نکاحیه قید شده «مبلغ بیست میلیون ریال بابت جهیزیه عندالمطالبه بر ذمه زوج است» آیا دعوای مطالبه طلب از طرف زوجه مسموع است؟

نظر هیئت عالی:
اگرچه جهیزیه در قانون مدنی عنوان خاصی ندارد ولی در روابط زناشویی رایج و معمول است و آن وسایلی است که در زندگی مورد نیاز است و زن آن را همراه خود به خانه شوهر می برد و ملک زن است و حتی محق است که شوهرش را از استفاده از جهیزیه منع کند و اگر شوهر از آن استفاده کند در حکم غاصب بوده و زن می تواند اجرت المثل آن را مطالبه کند با این توضیح و مقررات ماده 1118 قانون مدنی که مقرر داشته زن می تواند در دارایی خود هرگونه تصرفی را که می خواهد بکند زن می تواند بیست میلیون ریال را که به عنوان جهیزیه برای خرید لوازم زندگی در اختیار زوج قرار داده شده و زوج نسبت به تهیه جهیزیه اقدام نکرده باشد مطالبه کند؛ مگر این که زوج با این مبلغ لوازم زندگی خریداری کرده باشد که این لوازم در حکم جهیزیه زوجه بوده و در صورت بقای آن می تواند وسایل باقی مانده را مطالبه کند. بنابراین دعوا در این مورد مسموع است.

نظر اکثریت:
دعوا مسموع نیست زیرا وفق ماده 224 قانون مدنی الفاظ عقود محمول است بر معانی عرفی مستنبط از مواد 1106 و 1107 قانون مدنی آن است که جهیزیه جزیی از نفقه است ولی تعهد زوج به پرداخت مبلغی بابت تهیه جهیزیه دلالت بر حق زوجه در مطالبه وجه فوق ندارد بلکه باید الزام زوج به انجام تعهد وفق قباله نکاحیه از دادگاه درخواست و در صورت عدم انجام تعهد طبق قاعده «الحاکم ولی الممتنع» دادگاه به هزینه زوج نسبت به تهیه جهیزیه اقدام خواهد کرد. لذا دعوای فوق مسموع نیست.

نظر اقلیت:
گروه اول: مستفاد از اظهارات زوج در ستون تعهدات (مشروط) قباله نکاحیه آن است که زوج اموال موضوع جهیزیه را به زوجه تملیک کند و زوجه حق مطالبه وجه فوق را دارد و دعوا مسموع است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1118 - زن مستقلا می تواند در دارایی خود هر تصرفی را که می خواهد بکند.

مشاهده ماده 1118 قانون مدنی

ماده 224 - الفاظ عقود محمول است بر معانی عرفیه.

مشاهده ماده 224 قانون مدنی

ماده 1106 - در عقد دائم نفقه ی زن به عهده شوهر است.

مشاهده ماده 1106 قانون مدنی

ماده 1107 - نفقه عبارت است از همه ی نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن البسه غذا اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه ی نقصان یا مرض.

مشاهده ماده 1107 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM