ماده 15 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان

متن کامل ماده 15 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان.

ماده ۱۵ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان

متن کامل ماده ۱۵ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان.

ماده 15 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان

ماده 15 ـ اهم وظایف و اختیارات هیات مدیره به شرح زیر است:

ماده 15 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب 1374/12/22

ماده ۱۵ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان

ممشاهده ماده ۱۵ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب 1374/12/22

قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان / ماده 15

ماده ۱۵ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان

پایگاه جامع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۷۴/۱۲/۲۲

متن ماده 15
قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان

مصوب ۱۳۷۴/۱۲/۲۲
  • ماده ۱۵ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان

    متن کامل 15 ماده

    مصوب ۱۳۷۴/۱۲/۲۲
متن ماده ۱۵

ماده 15 ـ اهم وظایف و اختیارات هیات مدیره به شرح زیر است:

1 ـ برنامه ریزی در جهت تقویت و توسعه فرهنگ و ارزش های اسلامی در معماری و شهرسازی.
2 ـ برنامه ریزی به منظور رشد و اعتلای حرفه های مهندسی ساختمان و مشاغل مرتبط با آن.
3 ـ ارتقای دانش فنی و کیفیت کار شاغلان در بخش های ساختمان و شهرسازی از طریق ایجاد پایگاه های علمی فنی آموزش و انتشارات.
4 ـ همکاری با مراجع مسئول در امر کنترل ساختمان از قبیل اجرای دقیق و صحیح مقررات ملی ساختمان و ضوابط طرح های جامع و تفصیلی و هادی شهرها توسط اعضای سازمان حسب درخواست.
5 ـ نظارت بر حسن انجام خدمات مهندسی توسط اشخاص حقیقی و حقوقی در طرح ها و فعالیت های غیر دولتی در حوزه استان و تعقیب متخلفان از طریق مراجع قانونی ذیصلاح.
6 ـ مشارکت در امر ارزشیابی و تعیین صلاحیت و ظرفیت اشتغال به کار شاغلان در امور فنی مربوط به فعالیت های حوزه های مشمول این قانون.
7 ـ دفاع از حقوق اجتماعی و حیثیت حرفه ای اعضا و تشویق و حمایت از فعالیت های با ارزش و برگزاری مسابقات حرفه ای و تخصصی و معرفی طرحهای ارزشمند.
8 ـ تنظیم روابط بین صاحبان حرفه های مهندسی ساختمان و کارفرمایان و کمک به مراجع مسئول در بخش ساختمان و شهرسازی در زمینه ارجاع مناسب کارها به صاحبان صلاحیت و جلوگیری از مداخله اشخاص فاقد صلاحیت در امور فنی.
9 ـ کمک به ترویج اصول صحیح مهندسی و معماری و همکاری با وزارت مسکن و شهرسازی در زمینه تدوین اجرا و کنترل مقررات ملی ساختمان و استانداردها و معیارها.
10 ـ کمک به ارتقای کیفیت طرح های ساختمانی عمرانی و شهرسازی در محدوده استان و ارائه گزارش بر حسب درخواست شرکت در کمیسیون ها و شوراهای تصمیم گیری در مورد اینگونه طرح ها و همکاری با وزارت مسکن و شهرسازی و شهرداری ها در زمینه کنترل ساختمان و اجرای طرح های یاد شده با استفاده از خدمات اعضای سازمان استان.
11 ـ ارائه خدمات کارشناسی فنی به مراجع قضایی و قبول داوری در اختلافاتی که دارای ماهیت فنی است.
12 ـ همکاری با مراجع استان در هنگام بروز سوانح و بلایای طبیعی.
13 ـ تایید ترازنامه سازمان و ارائه آن به مجمع عمومی.
14 ـ معرفی نماینده هیات مدیره سازمان جهت عضویت در کمیسیون های حل اختلاف مالیاتی در رسیدگی و تشخیص مالیاتی فنی و مهندسی اعضاء سازمان.
15 ـ تهیه و تنظیم مبانی قیمت گذاری خدمات مهندسی در استان و پیشنهاد به وزارت مسکن و شهرسازی مرجع تصویب مبانی و قیمت خدمات مهندسی در آیین نامه اجرایی تعیین می گردد.
16 ـ سایر مواردی که برای تحقق اهداف این قانون در آیین نامه اجرایی معین می شود.
تبصره 1 ـ برای رسیدگی و تشخیص صحیح مالیات مشاغل فنی و مهندسی اعضای سازمان استان نماینده هیات مدیره سازمان در جلسات کمیسیون های حل اختلاف مالیاتی آن استان شرکت خواهد داشت.
تبصره 2 ـ مفاد این ماده شامل چگونگی فعالیت وزارتخانه ها و سایر دستگاه های دولتی و کارکنان آن ها در انجام وظایف محوله نمی شود.

ماده 14 ـ هیات مدیره سازمان استان نماینده آن سازمان بوده و دارای هیات رییسه ای متشکل از یک رییس دو نایب رییس و یک دبیر برای انجام وظایف خود به ترتیب مندرج در آیین نامه اجرایی خواهد بود و می تواند به تعداد لازم کمیسیون های تخصصی و دفاتر نمایندگی تاسیس نماید. تفویض اختیار هیات مدیره به این کمیسیون ها و نمایندگی ها از مسئولیت آن هیات نمی کاهد. رییس هیات مدیره رییس سازمان استان...

نمایش ماده

ماده 16 ـ به منظور گسترش همکاری های حرفه ای و جلب مشارکت اعضا و کارشناسی دقیق تر مسایل ویژه هر یک از رشته های تخصصی موجود در سازمان اجازه داده می شود گروه های تخصصی مهندسان هر رشته متشکل از اعضای سازمان در همان رشته تشکیل شود. چگونگی فعالیت و مدیریت گروه ها به موجب آیین نامه اجرایی این قانون تعیین خواهد شد.

نمایش ماده
1
نظریه مشورتی شماره 96-1/7-372 - مورخ 1396/04/27
2
نظریه مشورتی شماره 69-1/7-273 - مورخ 1396/04/27
در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب سال 73 و آئین نامه اجرایی آن به تصریح ماده 101 آئین نامه مذکور در مواردی که اعضای هیئت مدیره سازمان های نظام مهندسی ساختمان استان ها به لحاظ وظایف ذاتی و مرتبط با اصل عضویت در هیئت مدیره مرتکب تخلف یا تخلفات می شوند شوراهای انتظامی بدوی نظام مهندسی ساختمان استان ها صلاحیت رسیدگی نداشته و پرونده جهت رسیدگی به شورای انتظامی مرکزی که بالاترین مرجع رسیدگی بوده ارسال می گردید از این رهگذر عملا فرآیند رسیدگی به این پرونده از دو مرحله ای به یک مرحله تقلیل و رای شورای انتظامی مرکزی قطعی بود در اصلاحیه سال 94 نسبت به ماده 101 قانون مارالذکر پیش بینی هیئت هم عرض بدوی لحاظ تا از این رهگذر ضمن لحاظ فرآیند دو مرحله ای بودن حقوق متهمین بیشتر لحاظ گردد لذا بنا به مراتب موصوف و با امعان نظر در دادنامه شماره 9509970900101512 مورخ 1/8/95 شعبه اول دیوان عدالت اداری مستدعی است در خصوص سوالات آتی این مرجع را ارشاد فرمائید. 1-آیا به لحاظ اصول کلی آئین دادرسی و اهتمام در دو مرحله ای بودن فرآیندهای دادرسی و حفظ حقوق متهمین رای صادره از دیوان عدالت اداری صرف نظر از صحت و سقم آن و مالا تائید و یا نقض آن در مرحله فعلی چه تاثیری بر ایجاد راه انداری و ایجاد تشکیلات شورای انتظامی بدوی هم عرض دارد؟ آیا صرف نظر از مقررات قانونی موصوف ایجاد تشکیلات شورای انتظامی بدوی هم عرض با توجه به اصول کل دادرسی ضرورت دارد یا خیر؟ 2-آیا با توجه به مقررات موضوع ماده33 قانون نظام مهندسی ساختمان مصوب سال74 در عمل و اجراء مبین این نکته نبوده که اصل اولیه و نظارت بر فرآیند اجراء و اعمال تمامی مقررات ملی ساختمان با سازمان نظام مهندسی ساختمانها و توسط ناظر یا ناظرین حقیقی یا حقوقی فردی یا گروهی واجد صلاحیت سازمان است؟ 3-در صورتی که پاسخ به سوال دوم مبین این نکته باشد که اصل اولیه و ابتدایی و مرجع رسمی نظارت بر فرآیند اجرای مقررات ملی ساختمان و ارجاع کار سازمان های نظام مهندسی هستند حدود وثغور ورود شهرداری ها در امر نظارت منحصر به چه مواردی است.
ماده 15 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان

ماده ۱۵ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان

متن کامل ماده ۱۵ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان.

ماده 15 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان

متن کامل ماده 15 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان.

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM