ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری

متن کامل ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری.

ماده ۱۰۳ قانون مدیریت خدمات کشوری

متن کامل ماده ۱۰۳ قانون مدیریت خدمات کشوری.

ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری

ماده 103- دستگاه اجرایی با داشتن یکی از شرایط زیر می تواند کارمند خود را بازنشسته نماید:

ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386/07/08

ماده ۱۰۳ قانون مدیریت خدمات کشوری

ممشاهده ماده ۱۰۳ قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386/07/08

قانون مدیریت خدمات کشوری / ماده 103

ماده ۱۰۳ قانون مدیریت خدمات کشوری

پایگاه جامع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۸۶/۰۷/۰۸

متن ماده 103
قانون مدیریت خدمات کشوری

مصوب ۱۳۸۶/۰۷/۰۸
  • ماده ۱۰۳ قانون مدیریت خدمات کشوری

    متن کامل 103 ماده

    مصوب ۱۳۸۶/۰۷/۰۸
متن ماده ۱۰۳

ماده 103- دستگاه اجرایی با داشتن یکی از شرایط زیر می تواند کارمند خود را بازنشسته نماید:

الف) حداقل سی سال سابقه خدمت برای مشاغل غیرتخصصی و سی و پنج سال برای مشاغل تخصصی با تحصیلات دانشگاهی کارشناسی ارشد و بالاتر با درخواست کارمند برای سنوات بالاتر از 30 سال.
ب) حداقل شصت سال سن و حداقل بیست و پنج سال سابقه خدمت با بیست و پنج روز حقوق.
تبصره 1- سابقه مذکور در بند (الف) و همچنین شرط سنی مزبور در بند «ب» برای متصدیان مشاغل سخت و زیان آور و جانبازان و معلولان تا پنج سال کمتر می باشد و شرط سنی برای زنان منظور نمی گردد.
تبصره 2- دستگاه های اجرایی مکلفند کارمندانی که دارای سی سال سابقه خدمت برای مشاغل غیرتخصصی و شصت سال سن و همچنین کارمندانی که دارای سی و پنج سال سابقه خدمت برای مشاغل تخصصی و شصت و پنج سال سن می باشند را راسا و بدون تقاضای کارمندان بازنشسته نمایند.
تبصره 3- دستگاه های اجرایی موظفند کارمندانی را که دارای شصت و پنج سال سن و حداقل بیست و پنج سال سابقه خدمت می باشند را بازنشسته کنند. سقف سنی برای متصدیان مشاغل تخصصی هفتاد سال است. کارمندان تخصصی فوق الذکر که سابقه خدمت آنها کمتر از بیست و پنج سال است در صورتی که بیش از بیست سال سابقه خدمت داشته باشند می توانند تا رسیدن به بیست و پنج سال سابقه ادامه خدمت دهند و در غیر این صورت بازخرید می شوند.

ماده 102- کارمندان می توانند در صورت تمایل به جای سازمان تامین اجتماعی یا سازمان بازنشستگی کشوری مشمول مقررات یکی دیگر از صندوق های بیمه ای قرار گیرند. در این صورت سهم کارفرمایی دولت برای خدمات تامین اجتماعی حداکثر به میزان سهم کارفرمایی مقررات قانون تامین اجتماعی می باشد و مابه التفاوت توسط کارمندان پرداخت می گردد. این قبیل کارمندان از لحاظ بازنشستگی وظیفه از کارافتادگی و...

نمایش ماده

ماده 104- در هنگام تعیین حقوق بازنشستگی به کارمندانی که بیش از سی سال خدمت دارند به ازای هر سال خدمت مازاد بر سی سال دو و نیم درصد (5/2%) رقم تعیین شده حقوق بازنشستگی علاوه بر حقوق تعیین شده محاسبه و پرداخت خواهد گردید.

نمایش ماده
1
نظریه مشورتی شماره 1400-58-818 ع - مورخ 1400/09/17
همان گونه که مستحضرید قانون اصلاح بند «الف» ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری (اصلاحی1395/11/24) مقرر داشته است: ایثارگرانی که به موجب قوانین و مقررات مربوط از امتیاز یک مقطع تحصیلی بالاتر برخوردارند نیز با داشتن مدرک کارشناسی مشمول حکم این ماده می باشند و می توانند تا 35 سال خدمت نمایند. همچنین بند «ر» ماده 87 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب 1395 حکمی مشابه آن را اعلام داشته است؛ هم چنان که قانون استفساریه بند مذکور مورخ 1399/2/15 مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این پرسش که آیا مدرک کارشناسی در تبصره «الف» ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری مدرک کارشناسی معادل را نیز در برمی گیرد؟ مقرر داشته است: مدرک کارشناسی در تبصره بند «الف» ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری شامل مدرک کارشناسی معادل که ارزش استخدامی دارد نیز می شود. با عنایت به مستندات قانونی یادشده در خصوص ایثارگران دارای مدرک کارشناسی دانشگاهی و یا معادل کارشناسی که دانشگاه ها سازمان امور اداری و استخدامی کشور و نیز دستگاه های اجرایی که با اخذ مجوز از سازمان مذکور یا دیگر مراجع قانونی دوره های آموزش ذی ربط را اجرا و به فارغ التحصیلان آن مدرک کارشناسی معادل ارائه نموده اند و تاکنون از مزایای استخدامی آن بهره مند بوده و می توانستند تا سی و پنج سال از زمان تصویب قانون اصلاح بند «الف» ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری به خدمت خود ادامه دهند؛ اما به لحاظ احکام صادره از دیوان عدالت اداری که مدرک معادل را مشمول این قانون ندانسته اند توسط اداره محل خدمت شان پیش از تکمیل سی و پنج سال و قبل از قانون استفساریه مذکور از خدمت بازنشسته شده اند آیا با وجود امتیازات صریح مندرج در ماده 87 قانون برنامه پنجم ساله ششم توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و نیز بند «الف» ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری (اصلاحی 1395/11/24) و قانون استفساریه این گروه از ایثارگران که دارای مدرک کارشناسی معادل با ارزش استخدامی بوده اند می توانند به خدمت خود اعاده شوند و خدمت سی و پنج ساله ساله اداری خود را تکمیل کنند؟
2
نظریه مشورتی شماره ع 0261-85-89 - مورخ 1398/12/05
احتراما همان گونه که آگاهی دارند به موجب بند «چ» ماده 87 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه و ماده 60 قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران مصوب 1391 و ماده 4 قانون تسهیلات استخدامی و اجتماعی جانبازان انقلاب اسلامی مصوب 1374 ایثارگرانی که قبل از قوانین مذکور قطع همکاری نموده اند می توانند صرفا برای یک بار اعاده به خدمت شده و با رعایت تبصره الحاقی بند الف ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1395 با تکمیل سوابق خود به بازنشستگی مفتخر شوند. حال از آنجائی که به موجب رای شماره 2325 مورخ 30/7/98 هیات عمومی دیوان عدالت اداری آن دسته از جانبازان گرامی که با برخورداری از سنوات ارفاقی بازنشسته شده اند مشمول اعاده به خدمت موضوع بند «چ» ماده 87 نمی گردند مزید امتنان خواهد بود که در خصوص چگونگی اجرای رای مذکور و تسری یا عدم تسری آن به جانبازان اعاده به خدمت که از سنوات ارفاقی در سنوات ماضی استفاده نموده اند نظر آن مرجع محترم به این شرکت اعلام گردد. در خاتمه اعلام نظر آن مرجع محترم در خصوص تاریخ اجرا جز 6 بند «ث» ماده 88 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه با عطف توجه به دادنامه شماره 547 مورخ 29/8/98 هیات تخصصی استخدامی دیوان عدالت اداری نیز مورد استدعا می باشد./ع
3
نظریه مشورتی شماره 857-58-96 - مورخ 1396/09/05
حسب بند«چ» ماده 87 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی جانبازانی که قبل از تصویب این قانون به صورت پیش از موعد یا عادی و بدون سنوات ارفاقی بازنشسته شده اند با رعایت شرط سنی کمتر از شصت و پنج سال می توانند به خدمت اعاده و با تکمیل خدمت سی و پنج ساله خود و با رعایت شرایط عمومی به بازنشستگی نائل آیند از سوی دیگر در بند «ر» تبصره 2 همین ماده مقرر شده است که ایثارگرانی که به موجب قوانین و مقررات مربوط از امتیاز یک مقطع تحصیلی بالاتر بهره مند می باشند با داشتن مدرک کارشناسی مشمول بند «الف» ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری بوده و می توانند تا سی و پنج سال خدمت کنند. با توجه به اینکه حسب قانون جامع ایثارگران عبارت ایثارگر اعم از جانباز آزاده و. . است لذا بند «ر» نیز شامل جانبازان می باشد و در خصوص اجرای توامان مواد فوق الذکر ابهاماتی به شرح ذیل وجود دارد: 1-با توجه به اینکه در ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری امکان خدمت بالاتر از 35 سال مستلزم دو شرط مشاغل تخصصی و تحصیلات کارشناسی ارشد و بالاتر می باشد و بند «ر» قانون برنامه ششم صرفا در خصوص شرط تحصیلات کارشناسی ارشد اقدام به اعطا امتیاز به ایثارگران نموده است و مدرک کارشناسی را در صورت بهره مندی از امتیاز یک مقطع بالاتر مشمول ماده 103 قانون مدیریت دانسته است لذا این ابهام وجود دارد که آیا شرط مشاغل تخصصی کماکان به قوت خود باقی است و یا بند «ر» قانون برنامه ششم ناقض شرط مشاغل تخصصی مذکور در ماده 103 ق.م.خ.ک می¬باشد؟ به عبارت دیگر آیا ایثارگران جانبازان شاغل دارای مدرک کارشناسی برای ادامه خدمت تا 35 سال باید در یکی از مشاغل تخصصی شاغل باشند یا بدون قید شرط می توانند تا 35 سال خدمت نمایند؟ 2-با فرض مثبت بودن پاسخ سوال بند یک و لزوم دارا بودن شغل تخصصی برای ایثارگران دارای مدرک کارشناسی که مایل به ادامه خدمت تا 35 سال هستند این سوال مطرح می گردد که آیا شرط مذکور شامل بند پ نیز می باشد یا خیر؟ با توجه به منطوق بند «چ» اگر فرض شود که جانبازان بازنشسته با هر مدرک تحصیلی (حتی زیر دیپلم) و بدون شغل تخصصی مجاز به بازگشت به شغل سابق خود هستند مفاد این بند با بند «ر» در تعارض قرار می گیرد زیرا با اجرای بند «چ» کلیه جانبازان اعم از سکیل یا دیپلم یا بالاتر می توانند به خدمت اعاده شوند و تا 35 سال مشغول کار شوند لکن با اجرای بند «ر» صرفا جانبازان دارای مدرک کارشناسی و پست تخصصی می توانند تا 35 سال خدمت نمایند با عنایت به مراتب فوق خواهشمند است در خصوص چگونگی تفسیر مواد قانونی فوق الذکر کمیسیون حقوقی بانک ها را ارشاد فرمائید.
ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری

ماده ۱۰۳ قانون مدیریت خدمات کشوری

متن کامل ماده ۱۰۳ قانون مدیریت خدمات کشوری.

ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری

متن کامل ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری.

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM