رای قضایی شماره 9309970925103174

رای قضایی شماره 9309970925103174

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970925103174


شماره دادنامه قطعی:
9309970925103174

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/11/25

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
ضبط سلاح دارای مجوز

پیام رای:
ضبط سلاح دارای مجوز حمل و نگه داری از مصادیق تعیین مجازات نامتناسب و موجب اعاده دادرسی است.

رای خلاصه جریان پرونده
با شکایت سازمان محیط زیست استان.. . آقای ع. به اتهام شکار غیرمجاز دو راس گوسفند وحشی در منطقه حفاظت شده.. . درحالی که با وسیله نقلیه خود حمل می کرده و به استناد اقرار مقرون به واقع شعبه 101 دادگاه عمومی جزایی.. . به شرح دادنامه شماره 400361-1393/02/31 طبق بند ب ماده 12 قانون شکار و صید غیرمجاز و ماده 680 قانون مجازات اسلامی حکم به محکومیت او به پرداخت 18 میلیون ریال جزای نقدی و به استناد مواد 23 و 33 قانون مجازات اسلامی به محرومیت از داشتن هرگونه سلاح به مدت دو سال و ضبط سلاح وی که دوربین دار بوده به استناد ماده 14 قانون شکار و صید به نفع دولت صادر کرده است و با رد درخواست تجدیدنظر شعبه 23 دادگاه تجدیدنظر استان.. . طبق دادنامه شماره 301072-1393/07/28 رای دادگاه بدوی را تایید کرده است و محکوم علیه با ادعای این که دو نفر دیگر مرتکب صید شده بودند و فرار کردند و تصور کرده اند که او شکاربان و مامور است و به ناچار شکارهای موردنظر را با وسیله خود حمل کرده از دیوان عالی کشور با ادعای عدم تناسب مجازات تقاضای اعاده دادرسی کرده است که قبلا در شعبه چهلم دیوان عالی کشور مورد رسیدگی قرار گرفته و به موجب دادنامه شماره 9500762-1393/11/20 درخواست او رد شده است. و محکوم علیه مجددا با ارایه تصویر مجوز حمل سلاح خود که از 1393/02/16 لغایت 1398/02/16 دارای اعتبار بوده است از دیوان عالی کشور تقاضای اعاده دادرسی کرده که به این شعبه ارجاع و پرونده محاکماتی مربوطه اخذ و ضمیمه گردیده است.

رای شعبه دیوان عالی کشور
درخواست اعاده دادرسی آقای ع. نسبت به دادنامه فوق الذکر با توجه به اقرار متهم به شرح صفحه یازده پرونده غیرموجه و مردود است لیکن از جهت ضبط سلاح شکاری وی که دارای مجوز حمل و نگه داری معتبر از 1393/02/16 لغایت 1398/02/16 است قاچاق محسوب نمی شود و مجازات نامتناسب و برخلاف ماده 215 قانون مجازات اسلامی است. زیرا موارد ضبط ابزار جرم زمانی موجه است که مرتکب مجاز به نگه داری آن به موجب مقررات نباشد علی هذا از این حیث به استناد بند 6 ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری با تجویز اعاده دادرسی رسیدگی مجدد به شعبه هم عرض محول می گردد.
شعبه 36 دیوان عالی کشور
ابراهیم بهنام اصل - غلامحسین حیدری

قاضی:
ابراهیم بهنام اصل , غلامحسین حیدری

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 680 ـ هرگاه در اثر جنایتی مجنی علیه بیهوش شود و به اغماء برود چنانچه منتهی به فوت او گردد دیه نفس ثابت می شود و چنانچه به هوش آید نسبت به زمانی که بیهوش بوده ارش ثابت می شود و چنانچه عوارض و آسیب های دیگری نیز به وجود آید دیه یا ارش عوارض مزبور نیز باید پرداخت شود.

مشاهده ماده 680 قانون مجازات اسلامی

ماده 23 ـ دادگاه می تواند فردی را که به حد قصاص یا مجازات تعزیری از درجه شش تا درجه یک محکوم کرده است با رعایت شرایط مقرر در این قانون متناسب با جرم ارتکابی و خصوصیات وی به یک یا چند مجازات از مجازات های تکمیلی زیر محکوم نماید: الف ـ اقامت اجباری در محل معین ب ـ منع از اقامت در محل یا محل های معین پ ـ منع از اشتغال به شغل حرفه یا کار معین ت ـ انفصال از خدمات دولتی و عمومی ث ـ منع از رانندگی با وسایل نقلیه موتوری و یا تصدی وسایل موتوری ج ـ منع از داشتن دسته چک و یا اصدار اسناد تجارت چ ـ منع از حمل سلاح ح ـ منع از خروج اتباع ایران از کشور خ ـ اخراج بیگانگان از کشور د ـ الزام به خدمات عمومی ذ ـ منع از عضویت در احزاب گروه ها و دستجات سیاسی یا اجتماعی ر ـ توقیف وسایل ارتکاب جرم یا رسانه یا موسسه دخیل در ارتکاب جرم ز ـ الزام به یادگیری حرفه شغل یا کار معین ژ ـ الزام به تحصیل س ـ انتشار حکم محکومیت قطعی تبصره 1 ـ مدت مجازات تکمیلی بیش از دو سال نیست مگر در مواردی که قانون به نحو دیگری مقرر نماید. تبصره 2 ـ چنانچه مجازات تکمیلی و مجازات اصلی از یک نوع باشد فقط مجازات اصلی مورد حکم قرار می گیرد. تبصره 3 ـ آیین نامه راجع به کیفیت اجرای مجازات تکمیلی ظرف شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط وزیر دادگستری تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد.

مشاهده ماده 23 قانون مجازات اسلامی

ماده 33 ـ منع از حمل اسلحه مجاز مستلزم ابطال پروانه حمل و توقیف سلاح است.

مشاهده ماده 33 قانون مجازات اسلامی

ماده 215 ـ بازپرس یا دادستان در صورت صدور قرار منع یا موقوفی تعقیب باید تکلیف اشیاء و اموال کشف شده را که دلیل یا وسیله ارتکاب جرم بوده و یا از جرم تحصیل شده یا حین ارتکاب استعمال و یا برای استعمال اختصاص داده شده است تعیین کند تا حسب مورد مسترد ضبط یا معدوم شود. در مورد ضبط دادگاه تکلیف اموال و اشیاء را تعیین می کند. همچنین بازپرس و یا دادستان مکلف است مادام که پرونده نزد وی جریان دارد به تقاضای ذینفع و با رعایت شرایط زیر دستور رد اموال و اشیاء مذکور را صادر نماید: الف ـ وجود تمام یا قسمتی از آن اشیاء و اموال در بازپرسی یا دادرسی لازم نباشد. ب ـ اشیاء و اموال بلامعارض باشد. پ ـ جزء اشیاء و اموالی نباشد که باید ضبط یا معدوم گردد. در کلیه امور جزایی دادگاه نیز باید ضمن صدور حکم یا قرار یا پس از آن اعم از اینکه مبنی بر محکومیت یا برائت یا موقوفی تعقیب متهم باشد در مورد اشیاء و اموالی که وسیله ارتکاب جرم بوده یا در اثر جرم تحصیل شده یا حین ارتکاب استعمال و یا برای استعمال اختصاص یافته است باید رای مبنی بر استرداد ضبط یا معدوم شدن آن صادر نماید. تبصره 1 ـ متضرر از قرار بازپرس یا دادستان یا قرار یا حکم دادگاه می تواند از تصمیم آنان راجع به اشیاء و اموال مذکور در این ماده شکایت کند و طبق مقررات در دادگاه های جزایی شکایت خود را تعقیب و درخواست تجدیدنظر نماید هر چند قرار یا حکم دادگاه نسبت به امر جزائی قابل شکایت نباشد. تبصره 2 ـ مالی که نگهداری آن مستلزم هزینه نامتناسب برای دولت است یا موجب خرابی یا کسر فاحش قیمت آن می گردد و حفظ مال هم برای دادرسی لازم نیست و همچنین اموال ضایع شدنی و سریع الفساد حسب مورد به دستور دادستان یا دادگاه به قیمت روز فروخته می شود و وجه حاصل تا تعیین تکلیف نهایی در صندوق دادگستری به عنوان امانت نگهداری می گردد.

مشاهده ماده 215 قانون مجازات اسلامی

ماده 12 ـ هر کس مرتکب اعمال زیر شود به مجازات حبس از سه ماه تا سه سال و یا به جزای نقدی از یک میلیون و پانصد هزار (000/500/1) ریال تا هجده میلیون (000/000/18) ریال محکوم می شود: (اصلاحی 25/9/1375) الف ـ شکار و صید جانوران وحشی حمایت شده بدون داشتن پروانه ویژه. ب ـ شکار و صید در مناطق حفاظت شده و پناهگاههای حیات وحش بدون تحصیل پروانه ویژه و صید غیرمجاز در رودخانه های حفاظت شده. ج ـ از بین بردن رستنی ها و تعلیف و تخریب در پارک های ملی و آثار طبیعی ملی و هرگونه تجاوز و فعالیت غیرمجاز در اینگونه مناطق. د ـ آلوده نمودن آب رودخانه ها و دریاچه ها و تالابهای حفاظت شده چشمه ها و آبشخورها به موادی که باعث آلودگی آب و از بین رفتن آبزیان شود.

مشاهده ماده 12 قانون شکار و صید

ماده 14 ـ وسایل شکار و صید از قبیل تفنگ فشنگ نورافکن دوربین چشمی تور و قلاب ماهیگیری و سایر ادوات ارتکاب جرم که مرتکبان اعمال یاد شده بالا به همراه دارند و همچنین موتورسیکلت هایی که مرتکبان اعمال بالا به طور مستقیم برای شکار مورد استفاده قرار می دهند توسط سازمان توقیف و این وسایل تا خاتمه رسیدگی و صدور حکم قطعی زیر نظر سازمان به صورت امانی نگهداری شده و دادگاه پس از صدور حکم نسبت به اموال یاد شده تعیین تکلیف می کند. (اصلاحی 25/9/1375)

مشاهده ماده 14 قانون شکار و صید

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM