رای قضایی شماره 9309970905602139

رای قضایی شماره 9309970905602139

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970905602139


شماره دادنامه قطعی:
9309970905602139

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/11/13

گروه رای:
اداری

نوع مرجع:
شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری

عنوان رای:
صلاحیت دیوان و دعاوی علیه شرکت های وابسته به نهادهای انقلابی

پیام رای:
شرکت وابسته با موسسه وابسته متفاوت است و رسیدگی به دعاوی علیه شرکت های وابسته به نهادهای انقلابی خارج از صلاحیت دیوان عدالت اداری است.

رای شعبه بدوی دیوان عدالت اداری
نظر به این که با تصویب قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران در تاریخ دوم دی ماه 1391 و لازم الاجرا شدن از تاریخ 1392/01/14 رسیدگی به تمامی دعاوی راجع به حقوق و امتیازات ایثارگران (اعم از شهید مفقودالاثر جانباز اسیر آزاده و خانواده ایشان) شامل خدمات مسکن بهداشت و درمان تسهیلات اداری و استخدامی معیشت و رفاه امور فرهنگی آموزشی ورزشی و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت حسب تبصره 2 ماده 58 قانون مذکور در صلاحیت کمیسیون ماده 16 قانون تسهیلات اجتماعی و استخدامی و اجتماعی جانبازان می باشند بنابراین رسیدگی دیوان عدالت اداری قبل از رسیدگی کمیسیون اخیرالذکر فاقد وجاهت قانونی می باشد لذا شکایت شاکی به کیفیت مطروحه قابلیت استماع ندارد و ضمن معرفی شاکی به کمیسیون قرار رد شکایت صادر و اعلام می گردد. رای صادره مستندا به ماده 65 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در شعب تجدیدنظر دیوان عدالت اداری است.
رییس شعبه 26 دیوان عدالت اداری
حسینیان

رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری
نظر به اینکه شرکت سرمایه گذاری الف. از شرکت های وابسته به بنیاد شهید و امور ایثارگران می باشد و به موجب ماده 10 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری [دیوان] صرفا صلاحیت رسیدگی به شکایت از خود نهاد انقلابی و موسسات وابسته را دارد و رسیدگی به شکایت از شرکت های وابسته به نهادهای انقلابی در صلاحیت دیوان عدالت اداری نمی باشد بنابراین موضوع به طرفیت شرکت آیت ایثار قابل طرح رسیدگی در شعبه دیوان عدالت اداری نبوده بنابراین ضمن اصلاح و تغییر استدلال شعبه بدوی در صدور قرار رد شکایت و با عنایت به اینکه طبق مواد 3 و 4 قانون مدیریت خدمات کشوری شرکت و موسسه باهم متفاوت می باشند بنابراین با توجه به مراتب فوق شکایت قابلیت استماع در دیوان عدالت اداری نداشته و با اصلاح تغییر مستند و استدلال دادنامه معترض عنه قرار رد صادره از شعبه بدوی درنتیجه تایید می گردد. رای مذکور مستندا به ماده 72 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری قطعی است.
مستشاران شعبه اول تجدیدنظر دیوان عدالت اداری
مولابیگی- بختیاری

قاضی:
غلامرضا مولابیگی , حسینیان , علی اکبربختیاری

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 65 ـ کلیه آراء شعب بدوی دیوان به درخواست یکی از طرفین یا وکیل یا قائم مقام و یا نماینده قانونی آنها قابل تجدیدنظر خواهی در شعب تجدیدنظر است. مهلت تجدیدنظر خواهی برای اشخاص مقیم ایران بیست روز و برای اشخاص مقیم خارج از ایران دو ماه از تاریخ ابلاغ است.

مشاهده ماده 65 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 10ـ صلاحیت و حدود اختیارات دیوان به قرار زیر است: 1ـ رسیدگی به شکایات و تظلمات و اعتراضات اشخاص حقیقی یا حقوقی از: الف ـ تصمیمات و اقدامات واحدهای دولتی اعم از وزارتخانه ها و سازمانها و موسسات و شرکتهای دولتی و شهرداری ها و سازمان تامین اجتماعی و تشکیلات و نهادهای انقلابی و موسسات وابسته به آنها ب ـ تصمیمات و اقدامات ماموران واحدهای مذکور در بند «الف» در امور راجع به وظایف آنها 2 ـ رسیدگی به اعتراضات و شکایات از آراء و تصمیمات قطعی هیاتهای رسیدگی به تخلفات اداری و کمیسیون هایی مانند کمیسیون های مالیاتی هیات حل اختلاف کارگر و کارفرما کمیسیون موضوع ماده ( 100 ) قانون شهرداری ها منحصرا از حیث نقض قوانین و مقررات یا مخالفت با آنها 3ـ رسیدگی به شکایات قضات و مشمولان قانون مدیریت خدمات کشوری و سایر مستخدمان واحدها و موسسات مذکور در بند (1) و مستخدمان موسساتی که شمول این قانون نسبت به آنها محتاج ذکر نام است اعم از لشکری و کشوری از حیث تضییع حقوق استخدامی تبصره1 ـ تعیین میزان خسارات وارده از ناحیه موسسات و اشخاص مذکور در بندهای (1) و (2) این ماده پس از صدور رای در دیوان بر وقوع تخلف با دادگاه عمومی است. تبصره2 ـ تصمیمات و آراء دادگاهها و سایر مراجع قضائی دادگستری و نظامی و دادگاههای انتظامی قضات دادگستری و نیروهای مسلح قابل شکایت در دیوان عدالت اداری نمی باشد.

مشاهده ماده 10 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 72ـ شعبه تجدیدنظر در صورتی که قرار مورد تجدیدنظر خواهی را مطابق با موازین قانونی تشخیص دهد آن را تایید می کند. در غیر این صورت پس از نقض قرار پرونده را برای رسیدگی ماهوی به شعبه صادر کننده قرار عودت می نماید.

مشاهده ماده 72 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری

ماده 3- موسسه یا نهاد عمومی غیردولتی: واحد سازمانی مشخصی است که دارای استقلال حقوقی است و با تصویب مجلس شورای اسلامی ایجاد شده یا می شود و بیش از پنجاه درصد (50%) بودجه سالانه آن از محل منابع غیردولتی تامین گردد وعهده دار وظایف و خدماتی است که جنبه عمومی دارد.

مشاهده ماده 3 قانون مدیریت خدمات کشوری

ماده 4- شرکت دولتی: بنگاه اقتصادی است که به موجب قانون برای انجام قسمتی از تصدی های دولت به موجب سیاست های کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری جزو وظایف دولت محسوب می گردد ایجاد و بیش از پنجاه درصد (50%) سرمایه و سهام آن متعلق به دولت می باشد. هر شرکت تجاری که از طریق سرمایه گذاری وزارتخانه ها موسسات دولتی و شرکت های دولتی منفردا یا مشترکا ایجاد شده مادام که بیش از پنجاه درصد (50%) سهام آنها منفردا یا مشترکا متعلق به واحدهای سازمانی فوق الذکر باشد شرکت دولتی است. تبصره 1- تشکیل شرکت های دولتی تحت هریک از عناوین فوق الذکر صرفا با تصویب مجلس شورای اسلامی مجاز است همچنین تبدیل شرکت هایی که سهام شرکت های دولتی در آنها کمتر از پنجاه درصد (50%) است با افزایش سرمایه به شرکت دولتی ممنوع است. تبصره 2- شرکت هایی که به حکم قانون یا دادگاه صالح ملی و یا مصادره شده و شرکت دولتی شناخته شده یا می شوند شرکت دولتی تلقی می گردند. تبصره 3- احکام «شرکت های دولتی» که در این قانون ذکر شده بر کلیه شرکت هایی که شمول قوانین و مقررات عمومی بر آنها مستلزم ذکر یا تصریح نام است نیز اعمال خواهد شد.

مشاهده ماده 4 قانون مدیریت خدمات کشوری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM