رای قضایی شماره 9109970220100752

رای قضایی شماره 9109970220100752

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109970220100752


شماره دادنامه قطعی:
9109970220100752

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/06/26

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
رابطه اعسار و تقسیط

پیام رای:
تقسیط نوعی اعسار است و در صورت عدم احراز اعسار امکان تقسیط محکوم‎به وجود ندارد.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی آقای (ر. ر.) به طرفیت آقای (م. م.) به خواسته اعسار و تقسیط محکوم به دادنامه شماره 8909972164400492 مورخ 24/7/1389صادره ازهمین شعبه. توضیح اینکه به شرح دادخواست اعلام شد «این جانب که به موجب دادنامه پیوست به پرداخت محکوم به در حق خواهان محکوم شده ام با تقدیم استشهادیه و به تجویز ماده3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی و ماده 19 آیین نامه اجرایی ماده 6 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی و مواد 504 505 506 و 513 از قانون آیین دادرسی مدنی و مواد 1 20 21 22 و 23 قانون اعسار مستدعی است ضمن دستور حکم به اعسار از هزینه دادرسی با صدور حکم به اعسار و تقسیط نسبت به محکوم به دادنامه موصوف موجباتی [فراهم گردد] تا بتوانم به اقساط معقول و درخور توان ادای دین نموده و از زندان آزاد شوم.»; دادگاه نظر به اینکه اولا؛ به لحاظ زندانی بودن خواهان مستندا به ماده 22 از قانون اعسار مصوب 20 آذر 1313 حکم به اعسار موقت وی از پرداخت هزینه دادرسی صادر و اعلام می گردد. در صورت آزاد شدن و تمکن مالی ملزم به پرداخت آن می باشد ثانیا؛ به لحاظ مخالفت خوانده با ادعای اعسار خواهان از پرداخت محکوم به به صورت کلی و اینکه خواهان قادر به معرفی گواهان واجد شرایط در جلسه دادرسی مورخه 26/2/1391 نشدند به لحاظ فقد دلیل حکم به بطلان دعوی اعسار صادر و اعلام می گردد ولی درخواست تقسیط محکوم به با توجه به زندانی بودن ایشان و اینکه با آزاد شدن از زندان قادر به پرداخت محکوم به می باشد و اینکه مخالفت خوانده با درخواست تقسیط موجه نمی باشد. لذا مستندا به ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت مالی و تبصره ماده 19 21 و 22 از آیین نامه اجرایی موضوع ماده 6 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب 26/12/87 قوه قضاییه با اصلاحیه های بعدی حکم به تقسیط محکوم به به صورت پرداخت مبلغ (000/000/100) ریال به عنوان پیش قسط و بقیه به صورت اقساط ماهانه (000/000/7) ریال تا پرداخت کامل محکوم به به میزان (087/138/306) ریال (این مبلغ تا تاریخ 26/10/1390 محاسبه گردید) صادر و اعلام می گردد. این رای ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدید نظر خواهی در محاکم تجدید نظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 219 دادگاه عمومی حقوقی تهران - ابراهیمی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی آقای (م. م.) به طرفیت آقای (ر. ر.) از دادنامه شماره 153 مورخ 30/2/91 شعبه 219 دادگاه عمومی حقوقیتهران که به موجب آن دعوی خواهان اصلی بر اعسار از پرداخت محکوم به موضوع دادنامه شماره 492-24/7/89 در یک مرحله و دفعتا واحده مردود اعلام سپس با این استدلال که با توجه به زندانی بودن محکوم علیه و اینکه با آزاد شدن قادر به پرداخت محکوم به می باشد حکم به تقسیط محکوم به با پیش پرداخت (000/000/100)ریال و الباقی از قرار ماهیانه (000/000/7) ریال صادر گردیده است موجه و وارد تشخیص داده می شود؛ زیرا با رد دعوی خواهان اصلی بر اعسار از پرداخت محکوم به در یک مرحله و دفعتا واحدهتقسیط محکوم به که نوعی از قبول اعسار تلقی می گردد - وجاهت قانونی ندارد. لذا
همان طور که در استدلال دادگاه نخستین در رد دعوی اعسار خواهان اصلی آمده است و محتویات پرونده نیز بیانگر این موضوع است که شهادت نامه پیوست دادخواست تقدیمی فاقد اوصاف مقرر در ماده 23 قانون اعسار مصوب 20/9/1313 می باشد و شهادت شهود تعرفه شده در جلسه دادرسی نیز با توجه به ماده 230 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مثبت دعوی اعسار خواهان اصلی نیست و رد دعوی اعسار صحیحا صادر گردیده است با رد دعوی اعسار تقسیط محکوم به موضوعیت ندارد. فلذا به استناد ماده 358 از قانون اخیر الذکر ضمن نقض قسمت دوم دادنامه در تقسیط محکوم به رای به بطلان این قسمت از خواسته خواهان اصلی را صادر و اعلام می گردد رای صادره قطعی است.
مستشاران شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان تهران
رضایی - صلاتی

قاضی:
مهدی رضایی , صلاتی , بهزاد ابراهیمی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 504 - معسر از هزینه دادرسی کسی است که به واسطه عدم کفایت دارایی یا عدم دسترسی به مال خود به طور موقت قادر به تادیه آن نیست.

مشاهده ماده 504 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 505 - ادعای اعسار از پرداخت هزینه دادرسی ضمن درخواست نخستین یا تجدیدنظر یا فرجام مطرح خواهد شد. طرح این ادعا به موجب دادخواست جداگانه نیز ممکن است. اظهارنظر درمورد اعسار از هزینه تجدید نظرخواهی و یا فرجام خواهی با دادگاهی می باشد که رای مورد درخواست تجدید نظر و یا فرجام را صادر نموده است. تبصره ـ افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و مددجویان مستمری بگیر سازمان بهزیستی کشور با ارائه کارت مددجویی و تاییدیه رسمی مراجع مزبور از پرداخت هزینه دادرسی معاف می باشند. (الحاقی 18/12/1394)

مشاهده ماده 505 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 506 - درصورتی که دلیل اعسار شهادت شهود باشد باید شهادت کتبی حداقل دونفر از اشخاصی که از وضعیت مالی و زندگانی او مطلع می باشند به دادخواست ضمیمه شود. در شهادت نامه مشخصات و شغل و وسیله امرار معاش مدعی اعسار و عدم تمکن مالی او برای تادیه هزینه دادرسی با تعیین مبلغ آن باید تصریح شده و شهود منشا اطلاعات و مشخصات کامل و اقامتگاه خود را به طور روشن ذکر نمایند.

مشاهده ماده 506 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 513 - پس از اثبات اعسار معسر می تواند از مزایای زیر استفاده نماید: 1 - معافیت موقت از تادیه تمام یا قسمتی از هزینه دادرسی در مورد دعوایی که برای معافیت از هزینه آن ادعای اعسار شده است. 2 - حق داشتن وکیل معاضدتی و معافیت موقت از پرداخت حق الوکاله.

مشاهده ماده 513 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 230 - در دعاوی مدنی ( حقوقی) تعداد و جنسیت گواه همچنین ترکیب گواهان با سوگند به ترتیب ذیل می باشد: الف - اصل طلاق و اقسام آن و رجوع در طلاق و نیز دعاوی غیر مالی از قبیل مسلمان بودن بلوغ جرح و تعدیل عفو از قصاص وکالت وصیت با گواهی دو مرد. ب - دعاوی مالی یا آنچه که مقصود از آن مال می باشد از قبیل د ین ثمن مبیع معاملات وقف اجاره وصیت به نفع مدعی غصب جنایات خطائی و شبه عمد که موجب دیه است با گواهی دو مرد یا یک مرد و دو زن. چنانچه برای خواهان امکان اقامه بینه شرعی نباشد می تواند با معرفی یک گواه مرد یا دو زن به ضمیمه یک سوگند ادعای خود را اثبات کند. درموارد مذکور در این بند ابتدا گواه واجد شرایط شهادت می دهد سپس سوگند توسط خواهان ادا می شود. ج - دعاوی که اطلاع بر آنها معمولا دراختیار زنان است از قبیل ولادت رضاع بکارت عیوب درونی زنان با گواهی چهار زن دو مرد یا یک مرد و دو زن. د - اصل نکاح با گواهی دو مرد و یا یک مرد و دو زن.

مشاهده ماده 230 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 3ـ اگر استیفای محکوم به از طرق مذکور در این قانون ممکن نگردد محکوم علیه به تقاضای محکوم له تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکوم له حبس می شود. چنانچه محکوم علیه تا سی روز پس از ابلاغ اجرائیه ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خویش را اقامه کرده باشد حبس نمی شود مگر اینکه دعوای اعسار مسترد یا به موجب حکم قطعی رد شود. تبصره 1ـ چنانچه محکوم علیه خارج از مهلت مقرر در این ماده ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خود را اقامه کند هرگاه محکوم له آزادی وی را بدون اخذ تامین بپذیرد یا محکوم علیه به تشخیص دادگاه کفیل یا وثیقه معتبر و معادل محکوم به ارائه نماید دادگاه با صدور قرار قبولی وثیقه یا کفیل تا روشن شدن وضعیت اعسار از حبس محکوم علیه خودداری و در صورت حبس او را آزاد می کند. در صورت رد دعوای اعسار به موجب حکم قطعی به کفیل یا وثیقه گذار ابلاغ می شود که ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ واقعی نسبت به تسلیم محکوم علیه اقدام کند. در صورت عدم تسلیم ظرف مهلت مذکور حسب مورد به دستور دادستان یا رئیس دادگاهی که حکم تحت نظر آن اجراء می شود نسبت به استیفای محکوم به و هزینه های اجرائی از محل وثیقه یا وجه الکفاله اقدام می شود. در این مورد دستور دادگاه ظرف مهلت ده روز پس از ابلاغ واقعی قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر است. نحوه صدور قرارهای تامینی مزبور مقررات اعتراض نسبت به دستور دادستان و سایر مقررات مربوط به این دستورها تابع قانون آیین دادرسی کیفری است. تبصره 2ـ مقررات راجع به تعویق و موانع اجرای مجازات حبس در خصوص کسانی که به استناد این ماده حبس می شوند نیز مجری است.

مشاهده ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

ماده 6 ـ معسر کسی است که به دلیل نداشتن مالی به جز مستثنیات دین قادر به تادیه دیون خود نباشد. تبصره ـ عدم قابلیت دسترسی به مال در حکم نداشتن مال است. اثبات عدم قابلیت دسترسی به مال برعهده مدیون است.

مشاهده ماده 6 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM