رای قضایی شماره 9109970220600704

رای قضایی شماره 9109970220600704

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109970220600704


شماره دادنامه قطعی:
9109970220600704

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/06/01

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
ملاک جلسه اول دادرسی

پیام رای:
چنانچه جلسه اول به علت عدم بازگشت اوراق ابلاغ تعیین وقت به خوانده تمدید شود ولی قبل از جلسه بعدی مشخص شود اوراق قبل از جلسه فوق ابلاغ شده بود و خوانده علیرغم ابلاغ در جلسه حاضر نشده همان جلسه تشکیل نشده جلسه اول محسوب می شود و دعوای تقابل در جلسه بعد قابل استماع نیست.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی آقای (خ. ر.) به طرفیت آقای (ص. ق.) به خواسته تجویز انتقال منافع به غیر با احتساب کلیه خسارات دادرسی موضوع ملک پلاک 1745/3 بخش 10 تهران که به شرح پرونده کلاسه 89/305 متشکله در شعبه 186 دادگاه عمومی تهران آقای (الف. ز.) به وکالت از آقای (ص. ق.) به طرفیت آقای (خ. ر.) دادخواستی به خواسته تخلیه عین مستاجره به لحاظ تعدی و تفریط مستاجر به عنوان دعوی تقابل تقدیم نموده (هرچند به جهت اینکه اخطاریه خوانده دعوی اصلی (خواهان تقابل) در اولین جلسه دادرسی واصل نشده و دادگاه مجددا اقدام به تجدید وقت رسیدگی را نموده و دعوی خواهان تقابل را پذیرفته و بعدا اخطاریه خوانده دعوی اصلی با ابلاغ وی واصل شده) که نمی توان این دعوی را به جهت اینکه خارج از وقت جلسه اول بوده پذیرفت لکن در خصوص دعوی خواهان اصلی چون خوانده به شرح لایحه 653-10/5/89 اظهار داشته که مالک ملک است و تجویز انتقال منافع یا فروش آن به غیر وجاهت ندارد و دادگاه بر همین اساس موضوع را به کارشناس ارجاع نموده و نظریه هییت سه نفره کارشناسی نیز واصل شده دادگاه مستندا به -ماده 19 قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1356 حکم بر تجویز انتقال منافع موضوع قرارداد اجاره رسمی 90925-17/5/65 را (که مالک جهت این انتقال اولویت دارد که در صورت پرداخت مبلغ (000/000/125) تومان براساس نظریه هییت سه نفره کارشناسی خواهان ضمن تخلیه ملک را تحویل خوانده مالک خواهد داد و در صورت انصراف مالک خواهان (مستاجر) می تواند ملک را به دیگری انتقال نماید) صادر و اعلام می نماید و در خصوص دعوی آقای (الف. ز.) به وکالت از آقای (ص. ق.) به طرفیت آقای (خ. ر.) به خواسته تخلیه عین مستاجره به لحاظ تعدی و تفریط دادگاه به جهت اینکه خواهان دلیلی در خصوص تعدی و تفریط خوانده مستاجر حادث شده باشد ارایه ننموده مستندا به ماده 197 قانون آیین دادرسی مدنی حکم به رد دعوی خواهان را صادر و اعلام می-نماید قابل ذکر است که مهلت تخلیه مستاجر از تاریخ پرداخت حق کسب و پیشه به مدت 2 ماه برابر تبصره 2 ماده 27 قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1356 خواهد بود و برابر ماده 28 همان قانون موجر مکلف است ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ حکم قطعی وجه معینه را در صندوق دادگستری تودیع تا ترتیب پرداخت آن را به مستاجر بدهد. حکم صادره ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در دادگاه های محترم تجدیدنظر استان تهران است.
رییس شعبه 186 دادگاه عمومی تهران - تیموری

رای دادگاه تجدیدنظر استان
درمورد تجدید نظرخواهی آقای (ص. ق.) با وکالت آقای (الف. ز.) به طرفیت آقای (خ. ر.) نسبت به دادنامه شماره 489-27/6/90 صادره ازشعبه 186 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن حکم به رد دعوی تقابل (ص. ق.) به خواسته تخلیه دو باب مغازه موضوع سند رسمی اجاره شماره90925-17/8/65 دفتر اسناد رسمی شماره 362 تهران جزء پلاک ثبتی 1745 فرعی از 3 اصلی به علت تعدی و تفریط صادر شده و همچنین در مورد دعوی اصلی آقای (خ. ر.) به طرفیت (ص. ق.) حکم به تجویز انتقال منافع مغازه فوق الذکر به غیر با این توضیح که موجر جهت انتقال منافع اولویت داشته و در صورت پرداخت مبلغ (000/000/250/1) ریال بابت حق کسب و پیشه به مستاجر مغازه تخلیه و به موجر تحویل خواهد شد والا مستاجر مجاز به انتقال منافع به غیر می باشد و در جریان دعوی (خ. ر.) فوت شده و ورثه وی وارد دعوی شده اند. اعتراضات وکیل تجدیدنظرخواه به کیفیتی نیست که متضمن خدشه به اساس رای و بی اعتباری و نقض آن شود؛ زیرا ادعای خواهان دعوی تقابل مبنی براحداث توالت و بالکن و انباری و دیوار از ناحیه مستاجر در مغازه مورد اجاره و تعدی از این طریق متکی به دلیل اثباتی نیست و از ناحیه خوانده دعوی مورد انکار قرار گرفته و در این مرحله نیز دلیل جدیدی بر اثبات این ادعا اقامه نشده. نظر به اینکه دادنامه تجدیدنظرخواسته وفق دلایل و مستندات موجود در پرونده و بر مبنای مقررات قانونی صادر شده و از حیث رعایت تشریفات دادرسی فاقد اشکال قانونی می باشد لذا ضمن رد تجدید نظرخواهی با اصلاح رای تجدید نظرخواسته در بخش دعوی اصلی از این حیث که مستاجر با دریافت حق کسب و پیشه مکلف به تخلیه ظرف موعد مقرر در حکم بوده والا در صورت عدم پرداخت حق کسب و پیشه ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ حکم قطعی از ناحیه موجر مستاجر مجاز به انتقال منافع به غیر ظرف شش ماه از تـاریخ مزبور خواهد بود.
این رای قطعی است.
رییس شعبه 6 دادگاه تجدیدنظراستان تهران - مستشاردادگاه
فارسیجانی - صوفی

قاضی:
جلال فارسیجانی , محمدنقی صوفی , تیموری

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 197 - اصل برائت است بنابراین اگر کسی مدعی حق یا دینی بر دیگری باشد باید آن را اثبات کند درغیر این صورت با سوگند خوانده حکم برائت صادر خواهد شد.

مشاهده ماده 197 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 19 ـ در صورتی که مستاجر محل کسب یا پیشه یا تجارت به موجب اجاره نامه حق انتقال به غیر داشته باشد می تواند برای همان شغل یا مشابه آن منافع مورد اجاره را با سند رسمی به دیگری انتقال دهد. هر گاه در اجاره نامه حق انتقال به غیر سلب شده یا اجاره نامه ای در بین نبوده و مالک راضی به انتقال به غیر نباشد باید در مقابل تخلیه مورد اجاره حق کسب یا پیشه یا تجارت مستاجر را بپردازد والا مستاجر می تواند برای تنظیم سند انتقال به دادگاه مراجعه کند در این صورت دادگاه حکم به تجویز انتقال منافع مورد اجاره به غیر و تنظیم سند انتقال در دفترخانه تنظیم کننده سند اجاره نامه سابق یا دفترخانه نزدیک ملک ( اگر اجاره نامه رسمی در بین نباشد) صادر و رونوشت آن را به دفترخانه مربوط ارسال می نماید و مراتب را به موجر نیز اعلام خواهد نمود مستاجر جدید از هر حیث نسبت به تمام شرایط اجاره قائم مقام مستاجر سابق خواهد بود. هر گاه ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ حکم قطعی منافع مورد اجاره با سند رسمی به مستاجر جدید انتقال داده نشود حکم مزبور ملغی الاثر خواهد بود. تبصره 1 ـ در صورتی که مستاجر بدون رعایت مقررات این ماده مورد اجاره را به دیگری واگذار نماید موجر حق درخواست تخلیه را خواهد داشت و حکم تخلیه علیه متصرف یا مستاجر اجرا خواهد شد. و در این مورد مستاجر یا متصرف حسب مورد استحقاق دریافت نصف حق کسب یا پیشه یا تجارت را خواهد داشت. تبصره 2 ـ حق کسب یا پیشه یا تجارت به مستاجر همان محل اختصاص دارد و انتقال آن به مستاجر جدید فقط با تنظیم سند رسمی معتبر خواهد بود.

مشاهده ماده 19 قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1356

ماده 27 ـ در مواردی که حکم تخلیه صادر می شود دادگاه ضمن صدور حکم مهلتی که از ده روز کمتر و از دو ماه بیشتر نباشد برای تخلیه تعیین می نماید. حکم تخلیه مدارسی که با اجازه رسمی مقامات صلاحیتدار تاسیس شده در تعطیلات تابستان اجرا خواهد شد. تبصره 1 ـ در مواردی که حکم تخلیه با پرداخت حق کسب یا پیشه یا تجارت صادر می شود مهلت های مذکور در این ماده از تاریخ تودیع یا پرداخت وجه مزبور شروع خواهد شد. تبصره 2 ـ در مواردی که حکم تخلیه به علت عدم پرداخت اجاره بها صادر می شود حداکثر مهلت 15 روز خواهد بود.

مشاهده ماده 27 قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1356

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM