رای قضایی شماره 9309970270201468

رای قضایی شماره 9309970270201468

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970270201468


شماره دادنامه قطعی:
9309970270201468

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/11/04

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
نگهداری مشروبات الکلی جهت شرب خمر

پیام رای:
حمل و نگهداری مشروب الکلی از مقدمات شرب خمر است و چنانچه مقدار آن از حدود مصرف شخصی تجاوز نکند مجازات مستقل ندارد.

رای دادگاه بدوی
در خصوص اتهام 1- ر. و 2- م. مبنی بر شرب خمر نظر به جمیع محتویات پرونده و گزارش واصله و مفاد کیفرخواست صادره از سوی دادسرای ناحیه 21 تهران و هم چنین توجه به اقاریر صریح و مقرون به واقع آنان در جریان دادرسی و در جلسه دادگاه به شرب خمر به حدنصاب قانونی و هم چنین حصول علم و یقین بر استقرار حد شرعی به واسطه دلایل موجود و گواهی پلیس مبنی بر وجود مقادیر قابل توجهی الکل در بدن آنان ناشی از شرب خمر بزهکاری شان محرز و مسلم بوده فلذا به استناد مواد 172 و 264 و 265 از قانون مجازات اسلامی 1393 حکم محکومیت هر یک از متهمین به تحمل هشتاد تازیانه حد شرعی صادر و اعلام می گردد. ضمنا نظر به شدت قبح عمل ارتکابی از سوی متهم ردیف اول به شرح گزارش اولیه پلیس مبنی بر رانندگی در وضعیت خطرناک پس از مصرف مشروب الکلی از باب تکمیل مجازات به استناد بند ث از ماده 23 و ماده 31 از قانون فوق الذکر نامبرده به مدت شش ماه از رانندگی با وسایل نقلیه موتوری و یا تصدی وسایل موتوری منع می گردد. هم چنین در خصوص اتهام دیگر متهم ردیف اول (ر.) مبنی بر حمل و نگهداری نیم لیتر مشروب الکلی دست ساز با عنایت به جمیع محتویات پرونده و اقاریر صریح و مقرون به واقع نامبرده در جریان دادرسی و در جلسه دادگاه و کشف مشروب الکلی از خودرو نامبرده به شرح گزارش ضابطین قضایی بزهکاری اش در حد ارتکاب جرم موصوف محرز و مسلم است فلذا به استناد ماده 702 قانون مجازات اسلامی 1375 و لحاظ مواد 37 و 38 قانون مجازات اسلامی 1392 از باب تخفیف و تبدیل مجازات به سبب فقد سابقه قبلی نامبرده و ابراز ندامت و پشیمانی در جریان دادرسی با لحاظ دو درجه تخفیف و توجه به مفاد مواد 19 و 83 و 86 از قانون مذکور در باب تعیین مجازات جایگزین حبس حکم محکومیت متهم به پرداخت دو میلیون ریال جزای نقدی (بدل از تحمل سه ماه حبس) به انضمام پرداخت پانصد هزار ریال جزای نقدی بدل از تحمل ده ضربه شلاق و هم چنین پرداخت پانصد هزار ریال جزای نقدی (معادل پنج برابر ارزش تجاری و عرفی مشروبات مکشوفه) در حق صندوق دولت صادر و اعلام می گردد. ایام بازداشت قبلی متهم در اخذ جزای نقدی وفق مفاد ماده 27 قانون فوق الذکر محاسبه و منظور گردد. ضمنا بر اساس ذیل ماده 215 از قانون مجازات اسلامی 1392 مشروبات مکشوفه نیز معدوم شوند. در خصوص اتهام دیگر متهم ردیف دوم (م.) مبنی بر مشارکت در حمل و نگهداری نیم لیتر مشروب الکلی مکشوفه از خودرو متعلق به متهم ردیف اول با عنایت به انکار مکرر وی در دادگاه و ادعای بی اطلاعی وی از وجود مقدار اندکی مشروب الکلی در خودرو متعلق به دیگر متهم و فقد ادله اثباتی کافی بر احراز بزهکاری وی در این مورد با استناد به ماده 177 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری و اصل 37 قانون اساسی حکم به تبریه نامبرده در این مورد صادر و اعلام می گردد. رای صادره حضوری و در مدت بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در محاکم تجدیدنظر استان تهران است.
رییس شعبه 1088 دادگاه عمومی جزایی تهران- صحراییان

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در این پرونده آقای ر. به طرفیت مرجع انتظامی از دادنامه شماره 977 مورخ 05/09/1393 شعبه 1088 دادگاه عمومی جزایی تهران در مهلت مقرر قانونی تجدیدنظرخواهی نموده است که به موجب دادنامه مذکور تجدیدنظرخواه حسب مواد استنادی در دادنامه به اتهام شرب خمر به تحمل هشتاد ضربه تازیانه و محرومیت از رانندگی به مدت شش ماه و هم چنین به اتهام حمل و نگهداری نیم لیتر مشروب الکلی دست ساز نیز به مجازات جزای نقدی بدل از حبس و شلاق محکوم شده است. اینک با توجه به محتویات پرونده در مورد اتهام شرب خمر با توجه به اقاریر وی جرم وی محرز است و ایرادی به دادنامه از حیث محکومیت تجدیدنظرخواه وارد نیست اما تعیین مجازات تبعی و تکمیلی ضرورتی ندارد و دادگاه با حذف مجازات محرومیت از شش ماه رانندگی به تجویز تبصره 4 از ماده 22 از قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب به استناد بند الف از ماده 257 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری دادنامه تجدیدنظرخواسته را تایید می نماید. و اما اتهام حمل و نگهداری نیم لیتر مشروب الکلی با توجه به این که حمل و نگهداری از مقدمات شرب خمر بوده و مقدار مشروب مکشوفه نیز در حدی است که برای مصرف نامبرده بوده که به اتهام شرب خمر محکوم شده است و مجازات جداگانه برای حمل و نگهداری مشروب برخلاف موازین شرعی و قانونی است و در این خصوص اعتراض تجدیدنظرخواه وارد است و دادگاه به استناد بند یک از ردیف ب از ماده 257 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری ضمن نقض دادنامه بدوی در این خصوص به استناد ماده 177 قانون مذکور تجدیدنظرخواه را از این اتهام تبریه می نماید. این رای قطعی است.
شعبه 57 دادگاه تجدیدنظر استان تهران - مستشار و مستشار
مجید ناصری نژاد - سید ابوالحسن قاسمی

قاضی:
شهباز صحرائیان , ناصری نژاد , سیدابوالحسن قاسمی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 172 ـ در کلیه جرایم یک بار اقرار کافی است مگر در جرایم زیر که نصاب آن به شرح زیر است: الف ـ چهار بار در زنا لواط تفخیذ و مساحقه ب ـ دو بار در شرب خمر قوادی قذف و سرقت موجب حد تبصره 1 ـ برای اثبات جنبه غیر کیفری کلیه جرایم یکبار اقرار کافی است. تبصره 2 ـ در مواردی که تعدد اقرار شرط است اقرار می تواند در یک یا چند جلسه انجام شود.

مشاهده ماده 172 قانون مجازات اسلامی

ماده 264 ـ مصرف مسکر از قبیل خوردن تزریق و تدخین آن کم باشد یا زیاد جامد باشد یا مایع مست کند یا نکند خالص باشد یا مخلوط به گونه ای که آن را از مسکر بودن خارج نکند موجب حد است. تبصره ـ خوردن فقاع (آب جو مسکر) موجب حد است هر چند مستی نیاورد.

مشاهده ماده 264 قانون مجازات اسلامی

ماده 265 ـ حد مصرف مسکر هشتاد ضربه شلاق است.

مشاهده ماده 265 قانون مجازات اسلامی

ماده 702 ـ از بین رفتن صوت بعضی از حروف موجب ارش است.

مشاهده ماده 702 قانون مجازات اسلامی

ماده 37 ـ در صورت وجود یک یا چند جهت از جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات تعزیری را به نحوی که به حال متهم مناسب تر باشد به شرح ذیل تقلیل دهد یا تبدیل کند: الف ـ تقلیل حبس به میزان یک تا سه درجه ب ـ تبدیل مصادره اموال به جزای نقدی درجه یک تا چهار پ ـ تبدیل انفصال دائم به انفصال موقت به میزان پنج تا پانزده سال ت ـ تقلیل سایر مجازات های تعزیری به میزان یک یا دو درجه از همان نوع یا انواع دیگر

مشاهده ماده 37 قانون مجازات اسلامی

ماده 38 ـ جهات تخفیف عبارتند از: الف ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی ب ـ همکاری موثر متهم در شناسایی شرکاء یا معاونان تحصیل ادله یا کشف اموال و اشیاء حاصله از جرم یا به کار رفته برای ارتکاب آن پ ـ اوضاع و احوال خاص موثر در ارتکاب جرم از قبیل رفتار یا گفتار تحریک آمیز بزه دیده یا وجود انگیزه شرافتمندانه در ارتکاب جرم ت ـ اعلام متهم قبل از تعقیب یا اقرار موثر وی در حین تحقیق و رسیدگی ث ـ ندامت حسن سابقه و یا وضع خاص متهم از قبیل کهولت یا بیماری ج ـ کوشش متهم به منظور تخفیف آثار جرم یا اقدام وی برای جبران زیان ناشی از آن چ ـ خفیف بودن زیان وارده به بزه دیده یا نتایج زیانبار جرم ح ـ مداخله ضعیف شریک یا معاون در وقوع جرم تبصره 1 ـ دادگاه مکلف است جهات تخفیف مجازات را در حکم خود قید کند. تبصره 2 ـ هرگاه نظیر جهات مندرج در این ماده در مواد خاصی پیش بینی شده باشد دادگاه نمی تواند به موجب همان جهات مجازات را دوباره تخفیف دهد.

مشاهده ماده 38 قانون مجازات اسلامی

ماده 215 ـ بازپرس یا دادستان در صورت صدور قرار منع یا موقوفی تعقیب باید تکلیف اشیاء و اموال کشف شده را که دلیل یا وسیله ارتکاب جرم بوده و یا از جرم تحصیل شده یا حین ارتکاب استعمال و یا برای استعمال اختصاص داده شده است تعیین کند تا حسب مورد مسترد ضبط یا معدوم شود. در مورد ضبط دادگاه تکلیف اموال و اشیاء را تعیین می کند. همچنین بازپرس و یا دادستان مکلف است مادام که پرونده نزد وی جریان دارد به تقاضای ذینفع و با رعایت شرایط زیر دستور رد اموال و اشیاء مذکور را صادر نماید: الف ـ وجود تمام یا قسمتی از آن اشیاء و اموال در بازپرسی یا دادرسی لازم نباشد. ب ـ اشیاء و اموال بلامعارض باشد. پ ـ جزء اشیاء و اموالی نباشد که باید ضبط یا معدوم گردد. در کلیه امور جزایی دادگاه نیز باید ضمن صدور حکم یا قرار یا پس از آن اعم از اینکه مبنی بر محکومیت یا برائت یا موقوفی تعقیب متهم باشد در مورد اشیاء و اموالی که وسیله ارتکاب جرم بوده یا در اثر جرم تحصیل شده یا حین ارتکاب استعمال و یا برای استعمال اختصاص یافته است باید رای مبنی بر استرداد ضبط یا معدوم شدن آن صادر نماید. تبصره 1 ـ متضرر از قرار بازپرس یا دادستان یا قرار یا حکم دادگاه می تواند از تصمیم آنان راجع به اشیاء و اموال مذکور در این ماده شکایت کند و طبق مقررات در دادگاه های جزایی شکایت خود را تعقیب و درخواست تجدیدنظر نماید هر چند قرار یا حکم دادگاه نسبت به امر جزائی قابل شکایت نباشد. تبصره 2 ـ مالی که نگهداری آن مستلزم هزینه نامتناسب برای دولت است یا موجب خرابی یا کسر فاحش قیمت آن می گردد و حفظ مال هم برای دادرسی لازم نیست و همچنین اموال ضایع شدنی و سریع الفساد حسب مورد به دستور دادستان یا دادگاه به قیمت روز فروخته می شود و وجه حاصل تا تعیین تکلیف نهایی در صندوق دادگستری به عنوان امانت نگهداری می گردد.

مشاهده ماده 215 قانون مجازات اسلامی

ماده 22 – (طبق ماده 570 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در رابطه با امور کیفری نسخ شده است) رسیدگی دادگاه تجدیدنظر استان به درخواست تجدیدنظر از احکام قابل تجدیدنظر دادگاههای عمومی جزائی و انقلاب وفق مقررات قانونی آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری مصوب 28/6/1378 کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس شورای اسلامی با حضور دادستان یا یکی از دادیاران یا معاونان وی به عمل می آید و در مورد آراء حقوقی وفق قانون آئین دادرسی مربوط خواهد بود. تبصره 1 – اگر در دادگاه تجدیدنظر متهم بی گناه شناخته شود حکم بدوی فسخ و متهم تبرئه می گردد هر چند که درخواست تجدیدنظر نکرده باشد و در این صورت اگر متهم در زندان باشد فورا آزاد می شود. تبصره 2 – هرگاه دادگاه تجدیدنظر پس از رسیدگی محکوم علیه را مستحق تخفیف مجازات بداند ضمن تایید حکم بدوی مستدلا می تواند مجازات او را تخفیف دهد هرچند که محکوم علیه تقاضای تجدیدنظر نکرده باشد. تبصره 3 – در امور کیفری موضوع مجازاتهای تعزیری یا بازدارنده مرجع تجدیدنظر نمی تواند مجازات مقرر در حکم بدوی را تشدید کند مگر اینکه دادستان یا شاکی خصوصی درخواست تجدیدنظر کرده باشد. تبصره 4 – اگر حکم تجدیدنظر خواسته از نظر محاسبه محکوم به یا خسارات یا تعیین مشخصات طرفهای دعوا یا تعیین نوع و میزان مجازات و تطبیق عمل با قانون متضمن اشتباهی باشد که به اساس حکم لطمه ای وارد نسازد مرجع تجدیدنظر با اصلاح حکم آن را تایید می نماید و تذکر لازم را به دادگاه بدوی خواهد داد.

مشاهده ماده 22 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM