رای قضایی شماره 9309970925001697

رای قضایی شماره 9309970925001697

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970925001697


شماره دادنامه قطعی:
9309970925001697

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/10/06

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
جهات تقاضای اعاده دادرسی

پیام رای:
استناد به مقررات قانون مجازات اسلامی 1392 راجع به مرتکبین جرائم کمتر از 18 سال می تواند از جهات پذیرش اعاده دادرسی مجرم محکوم شده به استناد قانون مجازات اسلامی مصوب 1370 باشد.

رای خلاصه جریان پرونده
حسب مفاد لایحه وکیل متقاضی ب. مستندات آن نام­برده به جرم قتل عمدی مرحوم م. به موجب دادنامه شماره فوق الذکر به دلایل و مستندات و استدلال مندرج در دادنامه مذکور و با رای اکثریت سه نفر از اعضاء شعبه به قصاص نفس محکوم گردیده و با تجدیدنظرخواهی وی پرونده در شعبه سیزدهم دیوان عالی کشور رسیدگی و به شرح دادنامه شماره 00499 مورخ 1391/07/29رای صادره تایید و ابرام گردیده سپس متقاضی یک بار قبلا درخواست اعاده دادرسی نموده که درخواست وی در شعبه مذکور مطابق دادنامه شماره 00542 مورخ 1392/09/23 و به جهات مذکور در متن رای رد گردیده است که مشروح جریان پرونده و نوع اتهام و میزان محکومیت وی در گزارش قبلی بیان گردیده و نیازی به تکرار آن نیست و اکنون متقاضی برای بار دوم طی لایحه ای به عنوان ریاست محترم دیوان عالی کشور و به جهات مذکور در لایحه خویش که در حین شور قرایت خواهد شد درخواست تجویز اعاده دادرسی نموده است و پس از ثبت جهت رسیدگی به این شعبه ارجاع گردیده است و مفاد لایحه وی حاکی است متقاضی در تاریخ وقوع قتل 17 سال و سه ماه و 26 روز سن داشته که دارای رشد و کمال عقل نبوده و از ماهیت جرم انجام شده و حرمت آن درک کافی نداشته است و با استناد به ماده 91 قانون مجازات اسلامی 1392 و بند 7 از ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری تقاضای اعاده دادرسی نموده است.

رای شعبه دیوان عالی کشور
در خصوص درخواست متقاضی ب. مبنی بر تجویز اعاده دادرسی نسبت به دادنامه شماره 29 مورخ 1390/02/22 شعبه پنجم دادگاه کیفری استان.. . که به موجب دادنامه شماره 499 مورخ 1391/07/29شعبه سیزدهم دیوان عالی کشور تایید و ابرام گردیده و طی آن متقاضی به جرم قتل عمدی مرحوم م. به قصاص نفس محکوم گردیده است؛ صرف نظر از این که مفاد بند ب ماده 10 قانون مجازات اسلامی 1392 ناظر به مقررات دولتی است و از جرایم موجب حدود و قصاص انصراف دارد و از طرفی ماده مذکور ناسخ بند 7 ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری نبوده و توجها به این که مفاد ماده 91 قانون مجازات اسلامی جدید که مورد استناد وکیل متقاضی جهت تجویز اعاده دادرسی قرارگرفته به گونه ای است که بعضا در صورت احراز شرایط مندرج در ماده مرقوم راجع به مرتکبین افراد کمتر از 18 سال موضوع قصاص را منتفی و مجازات دیگری جایگزین آن گردیده و درنتیجه مساعد به حال متهم و احراز شرایط مذکور نیز نیاز به رسیدگی قضایی و امری ماهوی است و مداخله محاکم کیفری در احراز آن و رسیدگی مجدد مستلزم تجویز اعاده دادرسی وفق مقررات می باشد. علی هذا به استناد بند 7 ماده 272 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری و در اجرای ماده 274 قانون مذکور رسیدگی مجدد به یکی از شعب هم عرض کیفری استان.. . ارجاع می گردد.
شعبه 35 دیوان عالی کشور - رییس و عضو معاون
سید رضا سید کریمی - رحمت اله احمدی

قاضی:
سیدرضا سیدکریمی , رحمت اله احمدی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 91 ـ در جرایم موجب حد یا قصاص هرگاه افراد بالغ کمتر از هجده سال ماهیت جرم انجام شده و یا حرمت آن را درک نکنند و یا در رشد و کمال عقل آنان شبهه وجود داشته باشد حسب مورد با توجه به سن آنها به مجازات های پیش بینی شده در این فصل محکوم می شوند. تبصره ـ دادگاه برای تشخیص رشد و کمال عقل می تواند نظر پزشکی قانونی را استعلام یا از هر طریق دیگر که مقتضی بداند استفاده کند.

مشاهده ماده 91 قانون مجازات اسلامی

ماده 10 ـ در مقررات و نظامات دولتی مجازات و اقدام تامینی و تربیتی باید به موجب قانونی باشد که قبل از وقوع جرم مقرر شده است و مرتکب هیچ رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل را نمیتوان به موجب قانون موخر به مجازات یا اقدامات تامینی و تربیتی محکوم کرد لکن چنانچه پس از وقوع جرم قانونی مبنی بر تخفیف یا عدم اجرای مجازات یا اقدام تامینی و تربیتی یا از جهاتی مساعدتر به حال مرتکب وضع شود نسبت به جرایم سابق بر وضع آن قانون تا صدور حکم قطعی موثر است. هرگاه به موجب قانون سابق حکم قطعی لازم الاجراء صادرشده باشد به ترتیب زیر عمل می شود: الف ـ اگر رفتاری که در گذشته جرم بوده است به موجب قانون لاحق جرم شناخته نشود حکم قطعی اجراء نمی شود و اگر در جریان اجراء باشد اجرای آن موقوف می شود. در این موارد و همچنین در موردی که حکم قبلا اجراء شده است هیچ گونه اثر کیفری بر آن مترتب نیست. ب ـ اگر مجازات جرمی به موجب قانون لاحق تخفیف یابد قاضی اجرای احکام موظف است قبل از شروع به اجراء یا در حین اجراء از دادگاه صادرکننده حکم قطعی اصلاح آن را طبق قانون جدید تقاضا کند. محکوم نیز می تواند از دادگاه صادرکننده حکم تخفیف مجازات را تقاضا نماید. دادگاه صادرکننده حکم با لحاظ قانون لاحق مجازات قبلی را تخفیف میدهد. مقررات این بند در مورد اقدام تامینی و تربیتی که در مورد اطفال بزهکار اجراء می شود نیز جاری است. در این صورت ولی یا سرپرست وی نیز می تواند تخفیف اقدام تامینی و تربیتی را تقاضا نماید. تبصره ـ مقررات فوق در مورد قوانینی که برای مدت معین و یا موارد خاص وضع شده است مگر به تصریح قانون لاحق اعمال نمی شود.

مشاهده ماده 10 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM