رای قضایی شماره 9309972130601143

رای قضایی شماره 9309972130601143

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309972130601143


شماره دادنامه قطعی:
9309972130601143

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/09/17

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
تعیین میزان خسارت تاخیر تادیه ضمن عقد قرض

پیام رای:
چنانچه در عقد قرض مبلغی به عنوان خسارت تاخیر تادیه تعیین شده باشد شرط مذکور مغایرتی با شرع و مقررات قانونی ندارد و توافق طرفین در مورد آن معتبر است.

رای دادگاه بدوی
شماره پرونده: 9109982922400767 شماره دادنامه: 9209972922400238 شعبه: شعبه دوم دادگاه عمومی حقوقی شهرستان قرچک تاریخ: 1392/04/19-18:19 قاضی: حجت زواری قینرجه
رای دادگاه
خواسته خواهان آقای الف.م. با وکالت آقای ع.ف. به طرفیت آقای الف.ب.؛ مطالبه مبلغ یازده میلیون تومان به عنوان اصل خواسته به انضمام الزام خوانده به پرداخت وجه التزام در رسید عادی به مبلغ پانزده میلیون تومان از تاریخ 1391/9/15 لغایت تاریخ دادخواست با احتساب کلیه خسارات قانونی من جمله هزینه دادرسی.. .! است. خوانده با حضور در جلسه دادگاه ضمن قبول امضای خود ذیل مستند ابرازی خواهان اعلام کردند که ذیل سند را در حالت هوشیاری کامل امضاء نکرده اند که شرح آن در متن صورتجلسه آمده است وحتی نام پدر خود را ش. اعلام کرده اند که نام پدر وی الف. است و دین وی به حواله کرد پذیرش دین از سوی آقای الف. م. از آقای د.ر. بوده است و به شخص آقای م. بدهی نداشته اند. این اقرار خوانده نسبت به استقرار اصل بدهی ذمه وی را نسبت به دین به خواهان مشغول می نماید و دادگاه مستندا به مواد 2و198و220و515و519 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی خوانده به پرداخت یکصدو ده میلیون ریال بابت اصل خواسته و پرداخت دو میلیون دویست و چهارده هزار ریال به عنوان خسارت هزینه دادرسی و مبلغ حق الوکاله وکیل متناسب با محکوم به وفق تعرفه در حق خواهان محکوم می گردد نسبت به مطالبه مبلغ یکصد و پنجاه میلیون ریال به عنوان وجه التزام با عنایت به اینکه اصل موضوع تعهد وجه رایج جمهوری اسلامی ایران بوده است و اینکه توافق نسبت به خسارت تاخیر آن بایست با شرایط مندرج در ماده 522 قانون آیین دادرسی مذکور باشد و این اقدام قبل از حلول اجل و توافق خلاف نظم مقرر در ماده مذکور بوده و موجبات بر هم خوردن نظم عمومی و توافق خلاف نظم عمومی و متعارف جامعه می گردد وفق ماده 6 قانون آیین دادرسی ذکر شده قابل ترتیب اثر نیست و صرفا وفق ماده 522 قانون یاد شده خواهان حق مطالبه خسارت تاخیر تادیه دارد و این خواسته به صراحت از سوی خواهان مطالبه نشده فلذا مطالبه وجه التزام غیر وارد تشخیص و حکم به بی حقی خواهان نسبت به مطالبه وجه التزام مقرر به شرح خواسته مندرج در مستند خواهان صادر و اعلام می گردد رای صادره حضوری بوده و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدید نظر خواهی در محاکم محترم تجدید نظراستان تهران است.
دادرس شعبه دوم حقوقی دادگاه عمومی بخش قرچک
حجت اله زواری

رای دادگاه تجدیدنظر استان
شماره پرونده: 9109982922400767 شماره دادنامه: 9309972130601143 شعبه: شعبه 61 دادگاه تجدیدنظر استان تهران تاریخ: 1393/09/17-12:01 قاضی: عبداله جلالوند قاضی: مجتبی نورزاد
رای دادگاه
آقای الف. م. به طرفیت آقای الف.ب. نسبت به دادنامه شماره 238 مورخ 1392/4/18 شعبه دوم دادگاه عمومی حقوقی ورامین تجدیدنظرخواهی کرده است. بر پایه دادنامه یاد شده در مورد دعوای تجدید نظر خواه به خواسته مطالبه وجه التزام مندرج در رسید عادی از تاریخ 1391/9/15 تا زمان اجرای حکم ( روزانه مبلغ دویست هزار تومان ) اجمالا به این استدلال که اصل موضوع تعهد وجه رایج جمهوری اسلامی ایران بوده است و اینکه توافق نسبت به خسارت تاخیر آن بایست با شرایط مندرج در ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی باشد و این اقدام قبل از حلول اجل و توافق خلاف نظم مقرر در ماده مذکور بوده و موجبات برهم خوردن نظم عمومی است و توافق خلاف نظم عمومی و متعارف جامعه وفق ماده 6 قانون مرقوم قابل ترتیب اثر نمی باشد دعوا را غیر ثابت تشخیص و حکم به رد آن صادر گردیده است. دادگاه با بررسی محتویات و مستندات پرونده و مطالعه لوایح ابرازی از ناحیه طرفین نظر به اینکه حسب رسید عادی مستند دعوا تجدیدنظرخواه مبلغ یازده میلیون تومان وجه نقد به تجدیدنظر خوانده داده است و ضمن عقد مذکور (عقد قرض) شرط شده چنانچه مدیون (تجدید نظر خوانده) در تاریخ 1391/9/15 دین خود را پرداخت نکند روزانه مبلغ دویست هزار تومان به عنوان خسارت به تجدیدنظر خواه پرداخت کند. نظر به اینکه برابر مقررات ماده 230 قانون مدنی شرط مذکور از نفوذ حقوقی برخور دار است. نظر به اینکه برابر قسمت اخیر ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی توافق طرفین در مورد میزان خسارت تاخیر تادیه معتبر است. بنابراین شرط مذکور مغایرتی با شرع و مقررات قانونی ندارد. بنا به مراتب مذکور تجدیدنظرخواهی وارد تشخیص داده می شود و مستندا به ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی دادنامه تجدیدنظر خواسته نقض می گردد و حکم به محکومیت تجدیدنظر خوانده به پرداخت روزانه مبلغ دو میلیون ریال خسارت تاخیر تادیه از تاریخ 1391/9/15 لغایت اجرای حکم (با توجه به اینکه در لایحه تجدیدنظرخواهی تقاضای محکومیت تجدیدنظر خوانده تا زمان اجرای حکم شده است) با احتساب خسارات دادرسی در حق تجدیدنظر خواه صادر می گردد. این رای قطعی است.
رییس و مستشار شعبه 61 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
دکترمجتبی نورزاد عبداله جلالوند

قاضی:
عبداله جلالوند , نورزاد

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 220 - ادعای جعلیت و دلایل آن به دستور دادگاه به طرف مقابل ابلاغ می شود. درصورتی که طرف به استفاده از سند باقی باشد موظف است ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ اصل سند موضوع ادعای جعل را به دفتر دادگاه تسلیم نماید. مدیر دفتر پس از دریافت سند آن را به نظر قاضی دادگاه رسانیده و دادگاه آن را فوری مهر و موم می نماید. چنانچه درموعد مقرر صاحب سند از تسلیم آن به دفتر خودداری کند سند از عداد دلایل او خارج خواهد شد. تبصره - در مواردی که وکیل یا نماینده قانونی دیگری در دادرسی مداخله داشته باشد چنانچه دسترسی به اصل سند نداشته باشد حق استمهال دارد و دادگاه مهلت مناسبی برای ارائه اصل سند به او می دهد.

مشاهده ماده 220 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 522 - در دعاویی که موضوع آن د ین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون مدیون امتناع از پرداخت نموده در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر این که طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.

مشاهده ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 230 - اگر در ضمن معامله شرط شده باشد که در صورت تخلف متخلف مبلغی به عنوان خسارت تادیه نماید حاکم نمی تواند او را به بیشتر یا کمتر از آنچه که ملزم شده است محکوم کند.

مشاهده ماده 230 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM