رای قضایی شماره 9309970223700859

رای قضایی شماره 9309970223700859

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970223700859


شماره دادنامه قطعی:
9309970223700859

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/09/16

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
اثر عدم واخواست سفته

پیام رای:
دارنده سفته ظرف ده روز از تاریخ سر رسید باید نسبت به واخواست سفته اقدام نماید و در غیر اینصورت مسئولیت تضامنی امضاکنندگان سفته منتفی است و چنین سفته ای مانند یک سند عادی بوده و تنها از متعهد و صادرکننده آن قابل مطالبه است.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دادخواست آقای م.م. با وکالت آقای س.ح. به طرفیت آقایان 1.س.س و... به خواسته مطالبه وجه دو فقره سفته به شماره های.. . جمعا به مبلغ یکصد و بیست میلیون ریال نظربه اینکه مستند دعوی مطروحه انتساب به خوانده داشته و مندرجات آن حکایت از اشتغال ذمه خوانده به میزان خواسته در قبال خواهان دارد و چون در قبال دعوی مطروحه و مستندات آن دفاع و تکذیبی به عمل نیاورده اند و دلیلی که موجب برایت ذمه خوانده و بی اعتباری دعوی مطروحه باشد ابراز نشده است؛ بنابراین دعوی خواهان محمول بر صحت تلقی و با استصحاب بقای دین و اشتغال ذمه خوانده به استناد مقررات مواد309307 قانون مدنی و مواد 198522519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی حکم به محکومیت خوانده به پرداخت 120/000/000 ریال بابت اصل خواسته و پرداخت 2/405/000 ریال بابت هزینه دادرسی و پرداخت خسارت تاخیر تادیه مطابق شاخص بانک مرکزی از تاریخ سفته ها تا زمان اجرای حکم در حق خواهان صادر و اعلام می دارد. رای صادره غیابی و ظرف بیست روز از ابلاغ قابل واخواهی در این دادگاه سپس ظرف 20روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر خواهی در دادگاه تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 3 دادگاه عمومی حقوقی پاکدشت - حیدری
رای دادگاه
در خصوص واخواهی آقای م.ص. با وکالت آقایان م.ص. و... نسبت به دادنامه شماره 1528 مورخ 1391/12/14 صادره از شعبه 3 حقوقی پاکدشت نظر به اینکه ایراد و اعتراض مدلل و موجهی که موجبات نقض رای صادره را فراهم کند ابراز و ارایه نگردیده است و رعایت موارد و مواعد مقرر در مواد 280 و 286 قانون تجارت مربوط به ظهرنویس به معنای مصطلح کلمه می باشد و ناظر به شخصی که ظهر سفته را به عنوان «ضامن» امضاء نموده است نمی باشد و در اینجا آقای م.ص. به عنوان انتقال دهنده نبوده است که او را ظهرنویس بدانیم بلکه ضمانت نموده است؛ فلذا دادگاه توجها به مراتب مطروحه و مستندا به مواد 305 و 308 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی و رای وحدت رویه شماره 12 مورخ 1341/7/11 رای صادره را عینا تایید و استوار می نماید. رای صادره ظرف 20 روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در دادگاه تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 3 دادگاه عمومی حقوقی پاکدشت - حیدری

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای م.ح.ص. به طرفیت آقای م.م. نسبت به دادنامه شماره 01040 مورخ 1392/11/23 شعبه 3 دادگاه عمومی پاکدشت که به شرح آن تجدید نظر خواه به عنوان ظهر نویس دو فقره سفته به شرح محتویات پرونده به اتفاق صادر کننده سفته ها آقای س.س. به پرداخت مبلغ یکصد و بیست میلیون ریال و خسارات دادرسی و تاخیر تادیه به نحو تضامن محکوم گردیده است با عنایت به بررسی اوراق پرونده نظر به اینکه سفته های موضوع دعوی واخواست نگردیده است و دارنده(تجدیدنظرخوانده) به تکلیف خود به شرح ماده 280 و 289 قانون تجارت اقدام نکرده و ظرف ده روز از تاریخ سررسید نسبت به واخواست آنها اقدام ننموده است لذا مسیولیت تضامنی امضاءکنندگان سفته منتفی گردیده و چنین سفته ای مانند یک سند عادی بوده و تنها از متعهد و صادرکننده آن قابل مطالبه است و دادنامه تجدیدنظر خواسته بدون توجه به موارد فوق صادر گردیده است؛ دادگاه تجدید نظر خواهی به عمل آمده را وارد تشخیص داده مستندا به بند11 ماده 84 و 348 و 358 و 197 از قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی ضمن نقض دادنامه تجدیدنظر خواسته در این بخش قرار رد دعوی خواهان نخستین صادر و اعلام می نماید. رای صادر قطعی است.
رییس و مستشار شعبه 37 دادگاه تجدید نظر استان تهران
جمشیدی - صوفی

قاضی:
حیدری , جمشیدی , محمدنقی صوفی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 280 ـ امتناع از تادیه وجه برات باید در ظرف ده روز از تاریخ وعده به وسیله نوشته که اعتراض عدم تادیه نامیده می شود معلوم گردد.

مشاهده ماده 280 قانون تجارت

ماده 286 ـ اگر دارنده براتی که بایستی در ایران تادیه شود و به علت عدم پرداخت اعتراض شده بخواهد از حقی که ماده 249 برای او مقرر داشته استفاده کند باید در ظرف یک سال از تاریخ اعتراض اقامه دعوی نماید. تبصره ـ هر گاه محل اقامت مدعی علیه خارج از محلی باشد که وجه برات باید در آنجا پرداخته شود برای هر شش فرسخ یک روز اضافه خواهد شد.

مشاهده ماده 286 قانون تجارت

ماده 289 ـ پس از انقضاء مواعد مقرره در مواد فوق دعوی دارنده برات بر ظهرنویسها و همچنین دعوی هر یک از ظهرنویسها بر ید سابق خود در محکمه پذیرفته نخواهد شد.

مشاهده ماده 289 قانون تجارت

ماده 305 - محکوم علیه غایب حق دارد به حکم غیابی اعتراض نماید. این اعتراض واخواهی نامیده می شود. دادخواست واخواهی در دادگاه صادر کننده حکم غیابی قابل رسیدگی است.

مشاهده ماده 305 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 308 - رایی که پس از رسیدگی واخواهی صادر می شود فقط نسبت به واخواه و واخوانده موثر است و شامل کسی که واخواهی نکرده است نخواهد شد مگر این که رای صادره قابل تجزیه و تفکیک نباشد که در این صورت نسبت به کسانی که مشمول حکم غیابی بوده ولی واخواهی نکرده اند نیز تسری خواهد داشت.

مشاهده ماده 308 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 197 - اصل برائت است بنابراین اگر کسی مدعی حق یا دینی بر دیگری باشد باید آن را اثبات کند درغیر این صورت با سوگند خوانده حکم برائت صادر خواهد شد.

مشاهده ماده 197 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM