رای قضایی شماره 9309970220201467

رای قضایی شماره 9309970220201467

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970220201467


شماره دادنامه قطعی:
9309970220201467

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/08/27

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
احراز عسروحرج براساس تحقیقات دادگاه

پیام رای:
ضرب و شتم زوجه از سوی زوج و اعتیاد وی ولو اینکه منجر به حکم محکومیت نشده باشد اگر بر اساس تحقیقات دادگاه احراز شود می تواند موجب اثبات عسر و حرج زوجه گردد.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دادخواست خانم م.ح.س. فرزند ن. با وکالت آقایان ن.س. و م.م. به طرفیت آقای م.ح. فرزند ق. به خواسته صدور حکم طلاق خواهان در تشریح خواسته خویش چنین اظهار داشته است: با مهریه هیجده میلیون تومان وجه رایج به عقد دایم خوانده در آمده است فاقد فرزند مشترک می باشند. شوهرش یک سال و نیم است که اعتیاد شدید به شیشه پیدا نموده و هیچ گونه تسلطی بر اعصابش ندارد. دست بزن دارد. بارها وی را مورد کتک کاری قرار داده است و فحاشی می نماید یک بار برعلیه شوهرش در دادسرای بعثت شکایت کرده است که به وی رضایت داده شوهرش پسرعمویش می باشد. به خاطر کراهتی که از شوهرش پیدا نموده از هیجده میلیون تومان چهار میلیون تومان آن را در قبال طلاق به وی می بخشد و در این پرونده ادعای مالی ندارد. دادگاه ضمن احراز علقه زوجیت دایم بین طرفین به موجب تصویر مصدق سند نکاحیه به شماره.. . صادره از دفتر رسمی ثبت ازدواج شماره.. . حوزه ثبت شهر‬ری با عنایت به دادخواست تقدیمی خواهان و سایر اظهارت وی در جلسه دادرسی و نظر به اینکه خوانده با حضور در جلسه دادرسی مورخه 1393/6/12 این دادگاه صراحتا بیان داشته است که (من راضی نیستم که همسرم به منزل مشترک برگردد و الان هم می خواهم که کلید درب منزل مشترک را بدهد و اگر کلید را ندهد من می روم قفل را تعویض می کنم و اگر بخواهد به سر زندگی مشترک برگردد هر بلایی که سرش آمد به عهده خودش می باشد ایشان فقط می تواند بیاید جهیزیه اش را ببرد) که بیان این مطلب از سوی خوانده خود مویدی بر صحت اظهارات زوجه بر سوء معاشرت و سوء رفتار غیرقابل خوانده می باشد که نوعا تحمل چنین وضعی همراه با مشکلات طاقت فرسایی می باشد و از طرفی تلاش دادگاه و داوران در حصول سازش و اصلاح ذات‬ البین موثر در مقام نبوده و زوجه همچنان اصرار بر طلاق دارد. لذا با احراز عسروحرج زوجه خواسته وی را وارد تشخیص دانسته و به استناد ماده 1130 قانون مدنی و قاعده فقهی لاضرر و لاضرار فی الاسلام و اینکه شارع حکیم تکلیف بمالایطاق نمی فرماید. خوانده را به مطلقه نمودن خواهان ملزم و محکوم می نماید. طرفین می توانند با حضور در یکی از دفاتر رسمی ثبت طلاق پس از اجرای صیغه طلاق واقعه مزبور را به ثبت برسانند. نوع طلاق با توجه به اینکه زوجه چهار میلیون تومان از مهریه مافی‬ القباله ‬اش را در قبال طلاق به شوهرش بذل نموده است خلع می باشد رعایت وجود شرایط صحت اجرای صیغه طلاق حسب مورد به عهده مجری صیغه خواهد بود. به استناد ماده 33 قانون حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی مدت اعتبار حکم شش ماه پس از تاریخ ابلاغ رای فرجامی یا انقضای مهلت فرجام خواهی می باشد. ارایه گواهی پزشک ذی صلاح در مورد وجود جنین یا عدم آن به دفتر ثبت طلاق الزامی است. به استناد تبصره ذیل همان ماده در صورت امتناع زوج از حضور در یکی از دفاتر رسمی ثبت طلاق به سردفتر مربوطه نمایندگی در اجرای صیغه طلاق تفویض می گردد و در خصوص دعوی متقابل زوج برعلیه زوجه دایر بر الزام به تمکین با توجه به مراتب فوق و وجود خوف ضرر بدنی برای زوجه در صورت برگشت به زندگی مشترک خواسته زوج را وارد ندانسته و به استناد ماده 1115 قانون مدنی حکم به رد دعوی نامبرده صادر و اعلام می گردد آراء صادره حضوری محسوب و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 245 دادگاه عمومی خانواده تهران - مهدوی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی آقای م.ح. از دادنامه شماره 9309970201501041 مورخ 1393/6/31 شعبه محترم 245 دادگاه خانواده تهران که به موجب آن دعوی مطروحه از ناحیه تجدیدنظرخوانده خانم م.ح.س. به طرفیت تجدیدنظرخواه به خواسته صدور حکم طلاق در پرونده کلاسه 9309980201500389 حکم به صدور طلاق خلعی تصدیر گردیده است و در رابطه با دعوی تقابل زوج به طرفیت زوجه مبنی بر الزام به تمکین نیز به لحاظ وجود خوف و ضرر بدنی حکم به رد دعوی تصدیر گردیده است وارد نیست رای صادره مطابق با موازین شرعی و قانونی اصدار یافته ایرادی از حیث شکلی و ماهوی بر آن وارد نیست استدلال و استناد محکمه محترم بدوی که تجدیدنظرخوانده به لحاظ کراهتی که از زوج دارد چهار میلیون تومان از مهریه مافی ‬القباله را در قبال طلاق بذل و نسبت به سایر حقوق مالی نیز ادعایی نداشته و هرچند که ضرب و شتم های مورد ادعا و اعتیاد نامبرده منجر به محکومیت نگردیده اما بر اساس تحقیقات معموله که منجر به احراز عسروحرج زوجه در دوام زوجیت گردیده تشخیص دادگاه محترم صحیح بوده که در رابطه با تمکین نیز بر همان مبنا بیم خوف و ضرر بدنی را احراز نموده و از ناحیه تجدیدنظرخواه نیز ایراد و اعتراض موثر و مدللی که موجبات نقض یا گسیختن دادنامه معترض عنه را در نظر دادگاه فراهم سازد به‬ عمل نیامده است بنا به مراتب مذکور دادگاه به استناد قسمت اخیر ماده 358 از قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379/1/21 ضمن رد اعتراض معترض دادنامه معترض عنه را تایید و استوار می نماید. رای صادره نسبت به تمکین به استناد ماده 365 از همان قانون قطعی و نسبت به طلاق طبق ماده 368 از همان قانون ظرف بیست روز پس از ابلاغ دادنامه قابل فرجام خواهی در دیوان‬عالی‬کشور است.
رییس و مستشار شعبه 2 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
سیفی – ارژنگی – موسوی

قاضی:
مهدوی , علی سیفی , ارژنگی , موسوی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 1130 - در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود. تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد: 1 - ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه. 2 - اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. 3 - محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر. 4 - ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد. 5 - ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه ی صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید. موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود حکم طلاق صادر نماید.

مشاهده ماده 1130 قانون مدنی

ماده 1115 - اگر بودن زن با شوهر در یک منزل متضمن خوف ضرر بدنی یا مالی یا شرافتی برای زن باشد زن می تواند مسکن علیحده اختیار کند و در صورت ثبوت مظنه ی ضرر مزبور محکمه حکم بازگشت به منزل شوهر نخواهد داد و مادام که زن در بازگشتن به منزل مزبور معذور است نفقه بر عهده ی شوهر خواهد بود.

مشاهده ماده 1115 قانون مدنی

ماده 33ـ مدت اعتبار حکم طلاق شش ماه پس از تاریخ ابلاغ رای فرجامی یا انقضای مهلت فرجام خواهی است. هرگاه حکم طلاق از سوی زوجه به دفتر رسمی ازدواج و طلاق تسلیم شود در صورتی که زوج ظرف یک هفته از تاریخ ابلاغ مراتب در دفترخانه حاضر نشود سر دفتر به زوجین ابلاغ می کند برای اجرای صیغه طلاق و ثبت آن در دفترخانه حاضر شوند. در صورت عدم حضور زوج و عدم اعلام عذر از سوی وی یا امتناع او از اجرای صیغه صیغه طلاق جاری و ثبت می شود و مراتب به زوج ابلاغ می گردد. در صورت اعلام عذر از سوی زوج یک نوبت دیگر به ترتیب مذکور از طرفین دعوت به عمل می آید. تبصره ـ دادگاه صادر کننده حکم طلاق باید در رای صادر شده بر نمایندگی سردفتر در اجرای صیغه طلاق در صورت امتناع زوج تصریح کند.

مشاهده ماده 33 قانون حمایت از خانواده

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM