رای قضایی شماره 9309970908300330

رای قضایی شماره 9309970908300330

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970908300330


شماره دادنامه قطعی:
9309970908300330

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/06/16

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
زمان بذل در طلاق خلع

پیام رای:
چنانچه زوجه سابق بر درخواست طلاق مالی (ولو تمام مهریه) را به زوج بذل کرده باشد موجب تحقق طلاق خلع نخواهد شد بلکه بذل باید در برابر طلاق باشد.

رای خلاصه جریان پرونده
خانم م.الف. فرزند م. با وکالت خانم م.الف. در تاریخ 21/12/90 دادخواستی به طرفیت آقای م.ص. فرزند ع. به خواسته صدور گواهی عدم امکان سازش (طلاق) به جهت عسر و حرج زوجه تقدیم دادگستری نموده و وکیل وی توضیح داده موکله همسر دایمی خوانده است و با توجه به موارد عدیده ای که در دادگاه توضیح خواهد داد و عسر و حرج زوجه تقاضای رسیدگی و صدور گواهی عدم امکان سازش دارم رسیدگی به شعبه 27 دادگاه خانواده ارجاع خوانده با تقدیم لایحه ای ضمن رد ادعای خواهان اظهار امیدواری کرده با رفع موانع خارجی و دخالت های دیگران خواهان در تصمیم خود تجدیدنظر نموده و تصمیم عاقلانه ای اتخاذ نماید دادگاه در مورخ 20/7/91 قرار ارجاع به داوری صادر نموده است «ص 26»; وکیل خواهان آقای ف.الف. و خوانده آقای ع.س. را در تاریخ 28/8/91 به عنوان داوران منتخب به دادگاه معرفی و حسب درخواست وکیل زوجه مبنی بر اینکه زوج داور معرفی نکرده است دادگاه آقای گ. را به عنوان داور انتخاب نموده است «ص 37»; داور زوج پس از درج اظهارات زوجین و اینکه زوجه مهریه خود را در قبال طلاق بذل نموده و زوج اظهار داشته همسرم را دوست دارم نتیجه را مبنی بر عدم توفیق در اصلاح ذات البین به دادگاه اعلام داشته «ص 48»; در اثناء رسیدگی خانم پ.ج. از سوی آقای م.ص. اعلام وکالت نموده است دادگاه پس از تشکیل جلسه و استماع اظهارات طرفین برابر دادنامه شماره 0555 مورخ 25/3/92 در خصوص دادخواست م.الف. با وکالت خانم م.الف. به طرفیت آقای م.ص. با وکالت پ.ج. به خواسته طلاق پس از احراز رابطه زوجیت فی مابین با عنایت به اظهارات وکیل خواهان که در دادنامه قیدشده مبنی بر اینکه زوجه به علت کراهت مهریه خود را بذل نموده است و جوابیه وکیل زوج نظر به شرایطی که در زندگی مشترک در مرکز گروه ضاله ایجاد گردیده و به همین سبب پرونده های عدیده ای تشکیل و بعضا مورد حکم قرارگرفته که ادامه زندگی مشترک را به محال تبدیل نموده و از آنجایی که حدود سه سال است که زوجین از یکدیگر فاصله گرفته و جدا زندگی می کنند و زوجه به سبب کراهت حاضر به زندگی با همسرش نیست و قبلا مهریه را بذل کرده است بنابراین عسر و حرج و کراهت زوجه برای دادگاه محرز گردیده و با استناد به مواد 1130 و 1146 ق.م. و ماده واحده قانون اصلاح مقررات طلاق به زوجه اجازه داده تا خود را مطلقه نماید متعاقب تجدیدنظرخواهی خوانده شعبه پنجم دادگاه تجدیدنظر استان البرز نظر به عدم ایراد و اعتراض موجه بر دادنامه تجدیدنظر خواسته به استناد ماده 358 ق.آ.د.ک. ضمن رد تجدیدنظرخواهی دادنامه معترض عنه را تایید نموده است وکیل زوج از رای صادره فرجام خواهی نموده و دادنامه فرجام خواسته را به علت های شش گانه ای که در لایحه فرجامی ذکر نموده دادنامه معترض عنه را مخدوش دانسته و درخواست نقض کرده است که لایحه به هنگام شور قرایت و مورد امکان نظر قرار خواهد گرفت پرونده پس از طی تشریفات قانونی به دیوان عالی کشور ارسال و رسیدگی به این شعبه ارجاع گردیده است.
هییت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید پس از قرایت گزارش عضو ممیز و اوراق پرونده مشاوره نموده چنین رای می دهد:

رای شعبه دیوان عالی کشور
دادنامه فرجام خواسته مآلا مخدوش و غیرقابل ابرام است زیرا حسب مفاد ماده 1146 قانون مدنی و نیز متون فقهی طلاق خلع آن است که زن به واسطه کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر می دهد طلاق بگیرد اعم از اینکه مال مزبور عین مهریه یا معادل آن و بیشتر یا کمتر از مهر باشد حال آنکه در مانحن فیه اوراق پرونده حکایت روشنی از بذل مال در قبال طلاق ندارد و بخشش مهریه توسط زوجه به زوج ظاهرا قبلا انجام و در ازای طلاق نبوده است و لااقل این موضوع به وضوح مشخص نشده است ضمن اینکه در ارجاع به داوری و اخذ داوران مقررات راجع به داوری مراعات نشده و موضوع به نحو صحیح به داوری ارجاع نشده است علی هذا در وضعیت حاضر به جهات اشعاری دادنامه فرجام خواسته قابلیت تایید را ندارد و نقض می گردد و رسیدگی مجدد به همان دادگاه صادرکننده رای منقوض محول می گردد.
رییس شعبه23 دیوان عالی کشور ـ مستشار
انصاری ـ جعفری

قاضی:
انصاری , جعفری

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 1130 - در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود. تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد: 1 - ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه. 2 - اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. 3 - محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر. 4 - ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد. 5 - ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه ی صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید. موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود حکم طلاق صادر نماید.

مشاهده ماده 1130 قانون مدنی

ماده 1146 - طلاق خلع آن است که زن به واسطه ی کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر می دهد طلاق بگیرد اعم از این که مال مزبور عین مهر یا معادل آن و یا بیشتر و یا کمتر از مهر باشد.

مشاهده ماده 1146 قانون مدنی

ماده 358 ـ دادگاه پس از تشکیل جلسه و اعلام رسمیت آن ابتداء درمورد شخص متهم به شرح مواد (193) و (194) این قانون اقدام و سپس به دیگر اشخاصی که در دادرسی شرکت دارند اخطار می نماید در موقع محاکمه برخلاف حقیقت وجدان قوانین ادب و نزاکت سخن نگویند آنگاه رسیدگی را شروع می کند.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM