رای قضایی شماره 9309970224400798

رای قضایی شماره 9309970224400798

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970224400798


شماره دادنامه قطعی:
9309970224400798

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/06/12

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
حق تغییر نام کوچک

پیام رای:
مطابق قانون مدنی هر انسانی متمتع از حقوق مدنی است و تقاضای تغییرنام نیز نوعی تمتع و بهره وری از حقوق مدنی است.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دادخواست خانم م.س. فرزند ع. به طرفیت اداره ثبت احوال به خواسته تغییر نام کوچک بدین شرح که خواهان توضیح داده از ابتدای تولد در بین فامیل به نام ن. شناخته می شده حال آنکه نام وی در شناسنامه م. می باشد و لذا خواهان تغییر نام کوچک خود از م. به ن. می باشد ازنظر دادگاه با توجه به اینکه مطابق ماده 1287 قانون مدنی شناسنامه هر شخص سند رسمی محسوب می شود که تغییر در مندرجات آن نیاز به دلیل متقن و محکمه پسندی دارد که خواهان نتوانسته چنین دلیلی را مطابق ماده 230 قانون آ.د.م به دادگاه ارایه نماید مضافا که اصل در اسناد رسمی اعتبار بخشیدن به این قبیل اسناد می باشد (مواد 1290 و 1292 قانون مدنی) از طرف دیگر نام خواهان (م.) ازجمله اسامی ممدوحه می باشد که به نظر دادگاه جهت موجهی برای تغییر آن وجود ندارد فلذا دعوی خواهان را وارد تشخیص نداده و مستندا به مواد 995 و 1257 قانون مدنی حکم به بطلان دعوی خواهان صادر و اعلام می دارد. رای صادره حضوری و ظرف مهلت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظر خواهی در دادگاه های تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 50 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ طاوسی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی خانم م.س. طرفیت اداره ثبت احوال نسبت به دادنامه شماره 00072 مورخ 16/4/93 صادره از شعبه 5 دادگاه عمومی حقوقی تهران که بر اساس آن حکم به بطلان دعوی تجدیدنظرخواه به خواسته تغییر نام کوچک از م.به ن. صادر و اعلام شده است وارد و موجه می باشد. زیرا حسب مقررات ماده 958 قانون مدنی هر انسان متمتع از حقوق مدنی است و تقاضای تغییرنام نیز نوعی تمتع و بهره وری از حقوق مدنی است بر این اساس تجدیدنظرخواهی منطبق با بند ه ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی تشخیص مستندا به ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی با نقض دادنامه تجدیدنظر خواسته و با استناد به ماده 4 قانون ثبت احوال و ماده 198 قانون آیین دادرسی مدنی حکم به الزام تجدیدنظر خوانده به تغییر نام کوچک تجدیدنظرخواه از م.به نازنین با حفظ سایر مندرجات سند سجلی صادر و اعلام می نماید. رای صادره قطعی است.
رییس شعبه 44 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
شیخ علیا لواسانی ـ توحیدی

قاضی:
احمد شیخ علیا لواسانی , مجتبی توحیدی , طاوسی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 1287 - اسنادی که در اداره ی ثبت اسناد و املاک و یا دفاتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مامورین رسمی در حدود صلاحیت آن ها بر طبق مقررات قانونی تنظیم شده باشند رسمی است.

مشاهده ماده 1287 قانون مدنی

ماده 1290 - اسناد رسمی درباره ی طرفین و وراث و قائم مقام آنان معتبر است و اعتبار آن ها نسبت به اشخاص ثالث در صورتی است که قانون تصریح کرده باشد.

مشاهده ماده 1290 قانون مدنی

ماده 1292 - در مقابل اسناد رسمی یا اسنادی که اعتبار سند رسمی را دارد انکار و تردید مسموع نیست و طرف می تواند ادعای جعلیت به اسناد مزبور کند یا ثابت نماید که اسناد مزبور به جهتی از جهات قانونی از اعتبار افتاده است.

مشاهده ماده 1292 قانون مدنی

ماده 995 - تغییر مطالبی که در دفاتر سجل احوال ثبت شده است ممکن نیست مگر به موجب حکم محکمه.

مشاهده ماده 995 قانون مدنی

ماده 1257 - هرکس مدعی حقی باشد باید آن را اثبات کند و مدعی علیه هر گاه در مقام دفاع مدعی امری شود که محتاج به دلیل باشد اثبات امر برعهده او است.

مشاهده ماده 1257 قانون مدنی

ماده 958 - هر انسان متمتع از حقوق مدنی خواهد بود لیکن هیچ کس نمی تواند حقوق خود را اجرا کند مگر این که برای این امر اهلیت قانونی داشته باشد.

مشاهده ماده 958 قانون مدنی

ماده 230 - در دعاوی مدنی ( حقوقی) تعداد و جنسیت گواه همچنین ترکیب گواهان با سوگند به ترتیب ذیل می باشد: الف - اصل طلاق و اقسام آن و رجوع در طلاق و نیز دعاوی غیر مالی از قبیل مسلمان بودن بلوغ جرح و تعدیل عفو از قصاص وکالت وصیت با گواهی دو مرد. ب - دعاوی مالی یا آنچه که مقصود از آن مال می باشد از قبیل د ین ثمن مبیع معاملات وقف اجاره وصیت به نفع مدعی غصب جنایات خطائی و شبه عمد که موجب دیه است با گواهی دو مرد یا یک مرد و دو زن. چنانچه برای خواهان امکان اقامه بینه شرعی نباشد می تواند با معرفی یک گواه مرد یا دو زن به ضمیمه یک سوگند ادعای خود را اثبات کند. درموارد مذکور در این بند ابتدا گواه واجد شرایط شهادت می دهد سپس سوگند توسط خواهان ادا می شود. ج - دعاوی که اطلاع بر آنها معمولا دراختیار زنان است از قبیل ولادت رضاع بکارت عیوب درونی زنان با گواهی چهار زن دو مرد یا یک مرد و دو زن. د - اصل نکاح با گواهی دو مرد و یا یک مرد و دو زن.

مشاهده ماده 230 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 4 – رسیدگی به شکایات اشخاص ذینفع از تصمیمات هیات حل اختلاف و همچنین رسیدگی به سایر دعاوی راجع به اسناد ثبت احوال با دادگاه شهرستان یا دادگاه بخش مستقل محل اقامت خواهان به عمل می آید و رای دادگاه فقط پژوهش پذیر است. مهلت شکایت از تصمیم هیئت حل اختلاف ده روز از تاریخ ابلاغ است. تبصره – هرگاه سند ثبت احوال در ایران تنظیم شده و ذینفع مقیم خارج از کشور باشد رسیدگی با دادگاه محل صدور سند و اگر محل تنظیم سند و اقامت خواهان هر دو در خارج از کشور با دادگاه شهرستان تهران خواهد بود.

مشاهده ماده 4 قانون ثبت احوال

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM