رای قضایی شماره 9309970908300763

رای قضایی شماره 9309970908300763

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970908300763


شماره دادنامه قطعی:
9309970908300763

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/05/27

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
درخواست طلاق به دلیل ازدواج موقت زوج

پیام رای:
بند 12 شروط ضمن عقد سند نکاح(وکالت در طلاق برای زوجه به علت اختیار کردن همسر دیگری ازسوی زوج) منصرف از ازدواج موقت است؛ زیرا به زنی که برای چند ساعت یا چند روز به عقد منقطع مردی در آمده در عرف همسر اطلاق نمی شود بنابراین ازدواج موقت زوج موجب تحقق وکالت در طلاق برای زوجه نمی شود.به صرف اینکه فردی برای چند روز یا ساعت به عقد ازدواج زوج درآمده وی عرفا همسر تلقی نمی شود و لذا شرط ضمن عقد جهت اعمال وکالت در طلاق به دلیل ازدواج مجدد زوج برای زوجه دائم وی محقق نمی شود.

رای خلاصه جریان پرونده
آقای غ.ر. به وکالت از خانم ب.الف. (فرجام خوانده) دادخواستی به طرفیت آقای م.م. به خواسته صدور حکم طلاق و گواهی عدم امکان سازش وفق بند 2 و 12 شرایط ضمن عقد ازدواج تقدیم دادگاه های عمومی مشهد نموده و توضیح داده موکله به موجب سند ازدواج رسمی در مورخه 1/11/1388 به عقد دایم خوانده درآمده که خوانده از ابتدا ازدواج به تکالیف خود عمل نکرده و بی اعتنا به کیان خانواده و روابط زناشویی بوده و بنا به اظهار موکله اقرار به داشتن همسر دیگر نموده که در گزارش پلیس 110 منعکس است و بارها به آوردن زنان اجنبی به محل سکونت اقدام نموده که با وساطت بزرگ ترها منجر به فیصله شده لکن اکنون که اقرار به داشتن همسر دیگر دارد استدعای صدور حکم به شرح ستون خواسته وفق بند 12 از شرایط ضمن عقد دارم (ص 7 ضمایم اقرار زوج) در جلسه مورخ 2/2/92 که با حضور خواهان و وکیل تشکیل گردیده وکیل زوجه اظهار داشته خواسته به شرح دادخواست تقدیمی است و علت درخواست طلاق را ازدواج مجدد زوج و تحقق بند 12 سند ازدواج اعلام می دارد خواهان و استشهادیه ای که به امضاء سه نفر رسیده و مفادا حکایت از نشان دادن ورقه صیغه نامه ای توسط خوانده در رابطه با داشتن همه دیگر دارد به دادگاه تقدیم نموده «ص 16»; در جلسه مورخ 27/3/92 که با حضور طرفین تشکیل گردیده طرفین پس از صدور قرار ارجاع امر به داوری داوران خود را معرفی می نمایند آقای ح.الف. با تقدیم وکالت نامه از سوی زوج آقای م.م. اعلام وکالت نموده است م.س. داور زوجه نظر خود را به لحاظ ازدواج مجدد زوج و کراهت شدید زوجه از زوج و اینکه هفت ماه است همسرش را از منزل اخراج و قفل در را عوض کرده است به صدور گواهی عدم امکان سازش و صدور حکم طلاق اعلام داشته «ص 25»; و داور زوج نظر خود را مبنی بر مصلحت نبودن جدایی و طلاق زوجین به دادگاه ارایه نموده است «ص 26»; شعبه 44 دادگاه با اعلام ختم رسیدگی برابر دادنامه شماره 10106 مورخ 29/4/92 در خصوص دادخواست طلاق خانم ب.الف. به طرفیت همسرش به علت تخلف نمودن خوانده از شرایط ضمن عقد (ازدواج مجدد انقطاعی) با عنایت صورت جلسه نیروی انتظامی بر اقرار و اعتراف خوانده بر عقد انقطاعی دعوی خواهان را وارد تشخیص و به استناد مواد 1129 و 1130 ق.م. و بند 12 شرط ضمن عقد سند نکاحیه با وکالت حاصله به خواهان اجازه می دهد با مراجعه به یکی از دفاتر ثبت طلاق خود را مطلقه و دفتر طلاق را وکالتا از سوی زوج و اصالتا امضاء نماید زوج با وکالت آقای ح.الف. از دادنامه فوق الذکر تجدیدنظرخواهی نموده و شعبه پانزدهم دادگاه تجدیدنظر خراسان رضوی برابر دادنامه شماره 2144 مورخ 9/11/92 دادنامه تجدیدنظر خواسته را تایید نموده است وکیل زوج در فرجه قانونی از رای صادره در مقام تجدیدنظر فرجام خواهی نموده و در لایحه فرجامی اقرار زوج به ازدواج مجدد را رد و ادعای خواهان مبنی بر اینکه موکل وی با زن اجنبی در منزل بوده کذب توصیف می نماید و ادامه می دهد حسب اظهار موکل وی در آن تاریخ در منزل نبوده و شهودی دارد پرونده پس از طی مراحل قانونی به دیوان عالی کشور ارسال و رسیدگی به این شعبه ارجاع گردیده است.
هییت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید پس از قرایت گزارش آقای موسی جعفری عضو ممیز و اوراق پرونده مشاوره نموده چنین رای می دهد:

رای شعبه دیوان عالی کشور
اعتراض فرجامی آقای الف.م. نسبت به دادنامه شماره 2144-9/11/92 صادره از شعبه پانزدهم خراسان رضوی وارد بوده و رای صادره مآلا مخدوش و قابلیت ابرام ندارد زیرا به نظر می رسد ادعای موضوع ازدواج موقت از سوی آقای م. (فرجام خواه) جهت خلاصی از تبعات قانونی خلوت با نامحرم طرح و سپس مورد انکار وی قرارگرفته است در ثانی شرط مستفاد از بند 12 شروط ضمن عقد سند نکاحیه علی فرض تحقق ازدواج موقت منصرف از این نوع ازدواج است زیرا به زنی که برای چند ساعت یا چند روز به عقد منقطع مردی درآمده در عرف همسر اطلاق نمی شود با توجه به مراتب دادنامه فرجام خواسته نقض و رسیدگی مجدد به شعبه هم عرض ارجاع می شود.
مستشاران شعبه 23 دیوان عالی کشور
احمدی ـ جعفری

قاضی:
احمدی , جعفری

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 1129 - در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجرای حکم محکمه و الزام او به دادن نفقه زن می تواند برای طلاق به حاکم رجوع کند و حاکم شوهر را اجبار به طلاق می نماید. همچنین است در صورت عجز شوهر از دادن نفقه.

مشاهده ماده 1129 قانون مدنی

ماده 1130 - در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود. تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد: 1 - ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه. 2 - اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. 3 - محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر. 4 - ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد. 5 - ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه ی صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید. موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود حکم طلاق صادر نماید.

مشاهده ماده 1130 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM